kariera.gr – «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις εύρεσης προσωπικού»

kariera.gr – «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις εύρεσης προσωπικού»
Οι μακροχρόνιες λύσεις είναι γνωστές και προωθούνται, αλλά δεν πρόκειται να δημιουργήσουν αποτελέσματα σύντομα. Κίνητρα στα νέα ζευγάρια για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά δεν αποτελούν ενεργές παρεμβάσεις. Υπάρχουν λύσεις και για τους τρεις «παίκτες» σε αυτό το παιχνίδι: κράτος, εργοδότες και εργαζόμενους.

Θεόφιλος Βασιλειάδης – CEO

Tο «τετρακέφαλο τέρας» του δημογραφικού, της γεωγραφικής δομής της χώρας, της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων και αναγκών της αγοράς και του παγκόσμιου ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας, είναι ένα εμπόδιο που δεν μπορεί να λυθεί χωρίς διάθεση για γενναίες αλλαγές.

Σήμερα, όλοι οι κλάδοι της οικονομίας έχουν τεράστια ανάγκη προσλήψεων και δεν βρίσκουν καθόλου εύκολα κόσμο. Αυτό οδηγεί σε δύο προφανή αποτελέσματα: α. Αύξηση των μισθών, και β. Αναξιοποίητα κεφάλαια για επενδύσεις λόγω έλλειψης προσωπικού.

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα πελάτη μας στην Κρήτη με μεγάλο resort, που φέτος δεν άνοιξε τα μισά του εστιατόρια εξαιτίας υποστελέχωσης και η CEO μεγάλης εταιρείας πληροφορικής, που μας είπε ότι θα έπαιρνε άλλα 1.000 άτομα αν μπορούσε να τα βρει. Οι μακροχρόνιες λύσεις είναι γνωστές και προωθούνται, αλλά δεν πρόκειται να δημιουργήσουν αποτελέσματα σύντομα. Από τη μία η υπογεννητικότητα των Ελλήνων αντιμετωπίζεται με παρεμβάσεις που δίνουν κίνητρα σε νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά, και από την άλλη η εκπαίδευση παρά τα παράπονά μας, είναι σήμερα σίγουρα πιο κοντά στην αγορά από ό,τι ήταν 20 χρόνια πριν. Πλην όμως, αυτά είναι λύσεις για τις επόμενες γενιές και έτσι τα σημερινά προβλήματα παραμένουν στο πεδίο των ευχολογίων, και όχι των ενεργών παρεμβάσεων.

Οι «παίκτες» σε αυτό το παιχνίδι είναι τρεις: το κράτος, οι εργοδότες και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Ποιες είναι οι λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν από τον κάθε έναν από αυτούς:

Το Κράτος

Μια πρώτη λύση είναι να δημιουργηθούν κίνητρα για να αξιοποιηθούν «κρυμμένες» πηγές ανθρώπινου δυναμικού, όπως, για παράδειγμα οι γυναίκες άνω των 40 που είχαν επαγγελματική σταδιοδρομία και την εγκατέλειψαν για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Με ισχυρά φορολογικά κίνητρα για να προσληφθούν και να μετεκπαιδευτούν, οι γυναίκες αυτές μπορούν να μπουν ως πολλά «φρέσκα χέρια» στην αγορά άμεσα.

Επίσης, μια άμεση ανάγκη είναι η δραστική μείωση του μη μισθολογικού κόστους για κατηγορίες εργαζομένων που μπορούν να βρουν δουλειά άμεσα στο εξωτερικό για remote θέσεις απασχόλησης. Το 80% των senior προγραμματιστών που αφήνουν ελληνικές εταιρείες, φεύγουν για να δουλέψουν από το σπίτι τους για ξένους εργοδότες, με τα διπλά λεφτά. Αν δεν δώσουμε ένα ισχυρό πλεονέκτημα στις ελληνικές επιχειρήσεις με μια οριζόντια μείωση του ποσοστού των μισθών που δεν πηγαίνει στην τσέπη του εργαζομένου, σύντομα η ελληνική αγορά πληροφορικής θα ασφυκτιά.

Οι Εργοδότες

Από τη μία, εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για αύξηση των μισθών. Πολλοί εργοδότες ακόμα δυσκολεύονται να αποδεχτούν μείωση των κερδών τους βραχυπρόθεσμα για να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό που θα τους χτίσει τις βάσεις για αύξηση των κερδών τους στο μέλλον. Η δική μου πρόταση είναι οι μισθοί ακόμα και για λόγους σημειολογίας να καταγράφονται ως επένδυση και όχι ως κόστος, χωρίς όμως να μεγαλώνει αντίστοιχα η φορολογία.

Αλλά και οι ίδιοι οι εργοδότες θα πρέπει να βάλουν την εκπαίδευση αλλά και την ικανοποίηση του προσωπικού τους στην κορυφή της ατζέντας τους, και να τραβήξουν κεφάλαια από άλλους τομείς όπως το μάρκετινγκ ή ακόμα και οι υποδομές, προκειμένου να διοχετεύσουν περισσότερους πόρους στο προσωπικό τους.

Οι Εργαζόμενοι

Τέλος, οι εργαζόμενοι έχουν σήμερα ατελείωτες ευκαιρίες για δωρεάν κατάρτιση σε κάθε αντικείμενο. Τόσο κρατικές πλατφόρμες όπως η «Συμμαχία για τις ψηφιακές δεξιότητες» του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής όσο και ιδιωτικές πρωτοβουλίες δεκάδων εργοδοτών και άλλων φορέων (μεταξύ των οποίων και το Kariera Group), προσφέρουν τον τρόπο να αναπτύξει κανείς τις γνώσεις του και να «πλασαριστεί» στην αγορά εργασίας με τα καλύτερα δυνατά εχέγγυα για επιτυχία.

*Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στο CEO Initiative Book 2023