Διαµορφώνοντας ένα Employee Value Proposition για το µέλλον

Διαµορφώνοντας ένα Employee Value Proposition για το µέλλον
Πώς το µέλλον µας ως εργοδότες συνδέεται µε την πρόταση αξίας που προσφέρουµε προς τους εργαζοµένους µας;  Άραγε αυτό που ονοµάζουµε EVP µπορεί να µας ανοίξει πιο ευοίωνους δρόµους;

Από την Μαντώ Πατσαούρα, Managing Director kariera.gr

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η έννοια του Employee Value Proposition µπήκε στις συζητήσεις σχετικά µε το «τι είδους εργοδότες είµαστε». Αρχίσαµε όλοι να κάνουµε την αυτοκριτική και την αυτοαξιολόγησή µας και είδαµε ότι αν πραγµατικά θέλουµε να προσελκύσουµε περιζήτητους υποψηφίους, πρέπει να γίνουµε κι εµείς οι ίδιοι εργοδότες περιζήτητοι. Τι είναι όµως το Employee Value Proposition ή EVP εν συντοµία; Είναι η Πρόταση Αξίας προς τους Εργαζοµένους, µια «συµφωνία» που κάνουµε µε αυτούς, που περιγράφει το τι παρέχουµε ως εργοδότες, ως αντάλλαγµα για τις γνώσεις και το skillset που µας παρέχουν εκείνοι.

Η επόµενη µέρα, κυρίως µετά την αποδροµή της πανδηµίας, έφερε νέες ανάγκες. Και αν κάποτε αρκούσε ένα «καλό εργασιακό περιβάλλον µε καλές αποδοχές» για να προσελκύσουµε ταλαντούχους υποψηφίους, τώρα δεν αρκεί. Πλέον η εργοδοτική φήµη των εταιρειών, το Employer Branding τους, είναι κάτι πιο σύνθετο, που λειτουργεί µε ανανεωµένους κανόνες. Ως κοµµάτι του Employer Branding, το EVP των οργανισµών καλείται να καλύπτει τις εργασιακές τάσεις του µέλλοντος. Να λαµβάνει -µεταξύ άλλων- υπόψη παραµέτρους όπως:

Τη σχέση της εταιρείας µας µε την Τεχνολογία. Αξιοποιούµε τις δυνατότητες που µας δίνουν οι νέες τεχνολογίες; Τι τεχνολογικά εργαλεία προσφέρουµε στους εργαζοµένους µας; Ή ακόµα και αυτό: τους στηρίζουµε στις τεχνολογικές προκλήσεις ή δυσκολίες που αντιµετωπίζουν;

Το αν εφαρµόζουµε “quiet hiring”. Στον αντίποδα του quiet quitting, το quiet hiring, χωρίς να σηµαίνει επιπλέον προσλήψεις, δίνει τη δυνατότητα στους εργαζοµένους να αναλάβουν νέα καθήκοντα και νέους ρόλους, εξελίσσοντας τη θέση τους στον οργανισµό.

«Περιζήτητοι εργαζόµενοι» σηµαίνει «περιζήτητοι εργοδότες». Το EVP είναι µια δέσµευση της εταιρείας προς τον εργαζόµενο, και όπως κάθε δέσµευση, έχει το µέλλον µέσα στο DNA του, µέσα στο «γενετικό υλικό» του».

Το πόσο ενδιαφερόµαστε ως εργοδότες για το well-being. Το σωµατικό αλλά και ψυχολογικό well-being των εργαζοµένων µπαίνει ενεργά στην εργοδοτική ατζέντα για τα προσεχή χρόνια. Ένα EVP που δείχνει ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται έµπρακτα για την υγεία των εργαζοµένων, είναι αυτοµάτως ανταγωνιστικό.

Η στάση µας απέναντι στη διαφορετικότητα και τη συµπερίληψη. Το µέλλον της εργασίας δεν αφήνει κανέναν απ’ έξω. Πλέον οι εταιρείες γνωρίζουν ότι η δυναµική τους ενισχύεται από τη διαφορετικότητα των οµάδων τους – αυτό άλλωστε µαρτυρά και η ολοένα αυξανόµενη προσπάθεια για DEI (diversity, equity & inclusion) πρακτικές.

Τα παραπάνω, όπως και η περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη της εταιρείας, οι δυνατότητες ευελιξίας που προσφέρει στον τρόπο και τον τόπο εργασίας, οι ευκαιρίες εξέλιξης που δίνει, όλα συνιστούν «δυνατά χαρτιά» ενός EVP. To EVP στην ουσία λοιπόν είναι µια δέσµευση της εταιρείας προς όσους εξετάζουν το ενδεχόµενο να εργαστούν σε εκείνη. Και όπως κάθε δέσµευση, έχει το µέλλον µέσα στο DNA του, µέσα στο «γενετικό υλικό» του. Δεν έχει αξία µόνο για το τώρα, για την προσέλκυση υποψηφίων. Έχει και για το µετά, τη διατήρηση. Δεν είναι µόνο ένα αξιόλογο -από άποψη φήµης- εργαλείο. Είναι ένα ουσιώδες εργαλείο για να γνωρίζει υπεύθυνα ο υποψήφιος σε τι είδους οργανισµό θα ενταχθεί, ώστε η επιλογή του να είναι συνειδητή και να µην διαψευστούν οι προσδοκίες του. Γι’ αυτό είναι θεµελιώδους σηµασίας το EVP να είναι ειλικρινές και να δίνει µια σαφή εικόνα για το τι κάνει τον κάθε εργοδότη µοναδικό: είναι η κουλτούρα του; Οι αξίες; Οι αµοιβές; Οι παροχές; Η πρωτοπορία του; Μια ξεχωριστή εργασιακή εµπειρία που προσφέρει; Είναι συνδυασµός αυτών;

Απαντώντας µε ειλικρίνεια σε αυτά τα ερωτήµατα και µε τη µατιά µας στραµµένη όχι µόνο στο πώς θέλουµε να είναι η εταιρεία σήµερα, αλλά και την επόµενη µέρα, έχουµε την ευκαιρία να φτιάξουµε ένα EVP που σαν µαγνήτης θα φέρνει «τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση»,  όπως µας αρέσει να λέµε στο kariera.gr.

Η οµάδα του kariera.gr
Η οµάδα του kariera.gr

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune Greece που κυκλοφορεί στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με όλα τα σημεία πώλησης ΕΔΩ.

**Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο