Καρίμοφ εναντίον Καρίμοφ

Καρίμοφ εναντίον Καρίμοφ

Οι κόρες του Ισλάμ Καρίμοφ, απόλυτου ηγέτη του Ουζμπεκιστάν, τα τελευταία 24 χρόνια, έχουν στραφεί η μια εναντίον της άλλης, διεκδικώντας εξουσία και χρήματα.

Το περιοδικό Harper’s έχει αποκαλέσει το Ουζμπεκιστάν «τη μεγαλύτερη οικογενειακή επιχείρηση στον κόσμο», ενώ σύμφωνα με το Foreign Policy πρόκειται για ένα ξεχωριστό παράδειγμα ευρασιατικής δικατορίας, όπου ο μετασοβιετικός ηγέτης προετοιμάζει τα παιδιά του για να τον διαδεχθούν. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Ισλάμ Καρίμοφ δεν φαίνεται να ευτύχισε. Οι δυο κόρες του βρίσκονται στο στόχαστρο διωκτικών αρχών στην Ευρώπη, την ώρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους ένας ανελέητος πόλεμος.

Η Γκουλνάρα Καρίμοβα, η μεγαλύτερη κόρη, στα 41 της χρόνια, παλεύει να παραμείνει η αδιαμφισβήτητη «πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν» όντας πρώην παραλίγο διπλωμάτης, σχεδιάστρια μόδας, φιλάνθρωπος και κυρίως υποψήφια διάδοχος του 75χρονου Καρίμοφ. «Βασίλισσα της ντίσκο» κι «αστέρι της πόπ» την αποκαλούν οι επικριτές της μετά τα μουσικά βίντεο που κυκλοφόρησε με το ψευδώνυμο «Googoosha», της καταλογίζουν σκάνδαλα, καταχρήσεις και «εκβιασμούς» και πολλοί την ειρωνεύονται για τις πρόσφατες «συζητήσεις», που έχει ανοίξει με τους «φίλους» της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για όχι και τόσο σοβαρά θέματα.

Στα μέσα Οκτωβρίου, για παράδειγμα, ρώτησε τους 40.000 «οπαδούς» της στο Twitter, τι ξέρουν για τις τελετές μαύρης μαγείας, «διότι ανησυχεί πολύ για τη μητέρα της» και σύζυγο του Προέδρου. Μια ημέρα νωρίτερα είχε κατηγορήσει και τη μικρότερη αδελφή της, την Λόλα, ότι εμπλέκεται στις ίδιες σατανικές πρακτικές, στον άλλο λογαριασμό που διατηρεί στο Instagram. Η Λόλα φαίνεται ότι ήταν ο πραγματικός στόχος της Γκουλνάρα και οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των «πρώτων θυγατέρων» του Ουζμπεκιστάν, προμηνύουν εξελίξεις στην χώρα αυτή που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη σε αποθέματα χρυσού στον κόσμου, με πλούσια κοιτάσματα χαλκού και φυσικού αερίου και την έβδομη μεγαλύτερη παραγωγή ουρανίου.

Η Λόλα Καρίμοβα -πρέσβης της χώρας στην ΟΥΝΕΣΚΟ και επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης για ορφανά παιδιά στο Ουζμπεκιστάν- φαίνεται ότι είναι η πραγματική επιχειρηματίας της οικογένειας. Σε συνέντευξη της στο BBC τον Αύγουστο είχε επιτεθεί πρώτη στην αδελφή της, προσπαθώντας να διαχωρίσει την θέση της και να κρατήσει απόστάσεις. Είχε πει ότι δεν μιλάνε επί δώδεκα χρόνια κι ούτε καν συναντιούνται στις οικογενειακές συγκεντρώσεις. «Πάντα είμασταν διαφορετικές», είπε, «και όσο μεγαλώναμε, η απόσταση μεγάλωνε».

Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι ιστορίες κρύβουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ανά την Ευρώπη κυρίως, οι Καρίμοφ. Και όλα γυρνάνε γύρω από το χρήμα και την εξουσία. Στις 17 Οκτωβρίου το γαλλικό περιοδικό Le Point έγραψε σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ, ότι οι αρχές στο Παρίσι ερευνούν την αγορά πολυτελούς διαμερίσματος, 800 τετραγωνικών έναντι 30 εκατομμυρίων δολαρίων από την Γκουλνάρα, σημειώνοντας ότι «το παραμύθι τελείωσε για την κόρη του Καρίμοφ, την κάποτε την αποκαλούσαν “πριγκίπισσα”».

Το Le Point υποστήριξε στο δημοσίευμά του ότι γαλλικό δικαστήριο έχει ανοίξει έρευνα για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω της αγοράς αυτής, που έγινε το 2009, και ότι οι αρχές κινητοποιήθηκαν μετά από σχετικό αίτημα της Ελβετίας, όπου έψαχναν από το 2012 για άλλη υπόθεση διαφθοράς με υπόπτους τέσσερις πολίτες του Ουζμπεκιστάν, όλους στενούς συνεργάτες της Γκουλνάρα. Δυο από αυτούς, που ήταν διευθυντές στην εταιρεία Coca Cola του Ουζμπεκιστάν, συνελήφθησαν και στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθεροι για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Διαβάστε ακόμη: H απίστευτη ιστορία της Βίκυ Πράις: Από το Greekonomics στο Prisonomιcs

Στη διάρκεια αυτής της έρευνας οι ελβετικοί λογαριασμοί, που περιείχαν 600 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα «πάγωσαν», μαζί με τις θυρίδες που λέγεται ότι περιέχουν κοσμήματα και έργα τέχνης. Στη Γαλλία, οι ανακριτές διαπίστωσαν ότι ένας από τους τέσσερις υπόπτους στην Ελβετία συμμετείχε στην αγορά του διαμερίσματος, το οποίο αποκτήθηκε υπερβολικά ακριβά, πάνω από τις αντίστοιχες τιμές της αγοράς, μέσω μιας εταιρείας, που άλλαξε ονομασία μέσα σε δυο χρόνια.

Πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με το Radio Free Europe, πληροφορίες από το Ουζμπεκιστάν ανέφεραν ότι πάγωσαν και οι λογαριασμοί της εταιρείας holding Terra Group, που ασχολείται με τα media και σχετίζεται με την Γκουλνάρα. Η μεγάλη κόρη του Καρίμοφ ελέγχει τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς και τέσσερις τηλεοπτικούς, κυρίως για να προωθεί τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες και προωθεί το φανταχτερό φεστιβάλ style.uz, που διοργανώνει στην πρωτεύουσα Τασκένδη κάθε χρόνο. Ολα αυτά τα μέσα σίγησαν ξαφνικά στις 21 Οκτωβρίου επισήμως, όπως είπε η ίδια η Γκουλνάρα, για 12 παραβάσεις, ενώ λέγεται ότι υπό έρευνα για φορολογικές απάτες έχουν τεθεί και δυο οργανισμοί που σχετίζονται με τις δικές της δραστηριότητες: ένα think tank και μια φιλανθρωπική οργάνωση.

Εκτός από αυτά, η Γκουλνάρα δέχθηκε και άλλο ένα πιο προσωπικό πλήγμα με τη σύλληψη για φορολογική απάτη του εξαδέλφου της Ακμπάραλι Αμπνουλάεφ, στενού, προσωπικού συμμάχου της και πανίσχυρου «μεσίτη» πετρελαίου στην Κοιλάδα Φεργκάνα, τον σιτοβολώνα και μια από τις εύφορες, γρήγορα αναπτυσσόμενες και πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της Κεντρικής Ασίας, που το Ουζμπεκιστάν μοιράζεται με το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.

Διαβάστε επίσης: Μοντέρνοι, διάσημοι και εφευρέτες

Παρότι ο Πρόεδρος πατέρας της προσπάθησε να την περιορίσει και να ελαχιστοποιήσει την ζημιά, η Γκουλνάρα, που πολλοί χαρακτήριζαν πιθανή διάδοχό του στην εξουσία, «πέφτει». Κι όσο «πέφτει», τόσο οι «φίλοι» της την εγκαταλείπουν. Η μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών στη Σκανδιναβία, για παράδειγμα, η TeliaSonera -ήδη στη Σουηδία βρέθηκε μπλεγμένη σε υπόθεση δωροδοκίας με 300 εκατ. δολάρια σε συνεργάτη της Καρίμοβα για να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά του Ουζμπεκιστάν μέσω της εταιρίας της Ucell- ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της δεν πρόκειται φέτος να αναλάβει σπόνσορας του φεστιβάλ της Γκουλνάρα. Ενώ η εκλεκτή καλεσμένη Ιταλο-Βελγίδα τραγουδίστρια, Λάρα Φαμπιάν που επρόκειτο να εγκαινιάσει τις εκδηλώσεις, ακύρωσε υπό την πίεση ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Η άλλη η κόρη, η 35χρονη Λόλα Καρίμοβα, έχει ήδη φροντίσει να διαχωρίσει τη θέση της. Στη συνέντευξη της στο BBC, εκτός από τις «βολές» κατά της αδελφής της,  κράτησε ουδέτερη στάση απέναντι στις αυταρχικές πολιτικές που ακολουθεί ο πατέρας της, θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι δεν έχει καμία σχέση με την διαφθορά και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς.

Το μήνυμα της Λόλας σε γενικές γραμμές είναι ότι είναι ότι δεν έχει καμία πολιτική φιλοδοξία, δεν θέλει πλέον να την αποκαλούν «η κόρη του δικτάτορα», είναι απλώς μια μητέρα τριών παιδιών, που ζει κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό, έχοντας πουλήσει σχεδόν όλη την περιουσία της στο Ουζμπεκιστάν, εκτός από ένα διαμέρισμα στη Τασκένδη, για να μένει τις σπάνιες φορές που επιστρέφει.

Διαβάστε ακόμη: Τι σχέση έχει η αποκαλυπτική δημοσιογραφία με το e-Bay;

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι λίγο διαφορετική. Ο συζυγός της Τιμούρ Τιλιάγιεφ είναι ο ιδιοκτήτης εταιρείας εμπορίας και μεταφορών Abusakhiy, η οποία με την βοήθεια του πεθερού του, έχει σχεδόν το μονοπώλιο των μεταφορών προϊόντων στη χώρα. Κάθε εισαγωγέας στο Ουζμπεκιστάν γνωρίζει ότι για να διακινήσει τα προϊόντα του πρέπει να υπογράψει συμφωνία με την Abusakhiy, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει ημερήσιο τζίρο 250.000 δολάρια. Τα προϊόντα, δε, που εισάγει ο ίδιος, εξαιρούνται των ελέγχων στα τελωνεία δασμών, πράγμα που σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Τασμπουλάχ Γιουλντάσεφ, διευκολύνει και την διακίνηση απομιμήσεων και πλαστών εμπορευμάτων, ειδικά από την Κίνα.

Σε κάθε περίπτωση, τέτοιου είδους μπίζνες λέγεται ότι έχουν κάνει το ζευγάρι δισεκατομμυριούχους, με την Λόλα να συμπεριλαμβάνεται και στην λίστα του περιδικού Bilan με τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελβετία. Το σπίτι για παράδειγμα που έχουν αγοράσει εκεί εκτιμάται ότι αξίζει 46 εκατ.δολάρια, ενώ βρετανικές εφημερίδες έγραψαν ότι έχει αγοράσει άλλο ένα στο Μπέβερλι Χιλς, αξίας 58 εκατομμυρίων.

Για τους αναλυτές η σπάνια συνέντευξη της Λόλα στο BBC, με 18 γραπτές ερωτήσεις, ήταν είτε μια προσπάθεια να διασωθεί από την κατρακύλα της οικογένειας, είτε να τοποθετηθεί σε κατάλληλη θέση για την κούρσα της διαδοχής, όταν η αδελφή της Γκουλνάρα, υποχρεωθεί να εγκαταλείψει.

Οι Αμερικανοί, πάντως, όπως δείχνουν οι διαρροές των διπλωματικών εγγράφων το 2011 από την ιστοσελίδα Wikileaks, καταγράφοντας λεπτομερώς τις επχιειρηματικές δραστηριότητες της Γκουλνάρα, θεωρόντας αρχικά ότι είναι συμφέρουσες για τις ΗΠΑ, πίστευαν ότι ο Ισλάμ Καρίμοφ είτε προωθούσε ή προσπαθούσε να προστατεύσει από τις πιθανές διώξεις την κόρη του, όταν την διόρισε υφυπουργό εξωτερικών, μετά μόνιμη αντιπρόσωπο της χώρας στον ΟΗΕ χαρίζοντας της έτσι διπλωματική ασυλία. Για κάποιο λόγο, όμως,  η Γκουλνάρα έπαψε από το καλοκαίρι να απολαμβάνει τα προνόμια του διπλωμάτη. Είναι αδιευκρίνιστο εάν παραιτήθηκε ή «απολύθηκε» από τον πατέρα της, η ίδια ωστόσο απέδωσε την απομάκρυνση της στα ρωσικά συμφέροντα…

Διαβάστε ακόμη: Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ κερδίζει 6 εκατ. δολάρια την ημέρα