«Κατά μέτωπο επίθεση» του Μοχάμεντ Μόρσι στην αιγυπτιακή κυβέρνηση

«Κατά μέτωπο επίθεση» του Μοχάμεντ Μόρσι στην αιγυπτιακή κυβέρνηση

Ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος μιλά για πρώτη φορά για τη σύλληψη και κράτησή του και αναγγέλει πως θα κινηθεί δικαστικά κατά της τωρινής ηγεσίας.

Δικαστική διαδικασία κατά της προσωρινής αιγυπτιακής κυβέρνησης που τον ανέτρεψε πρόκειται να κινήσει ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι που για πρώτη φορά έκανε γνωστό, μέσω επιστολής που διάβασε ο συνήγορός του, ότι απήχθη από άνδρες της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς μία ημέρα προτού ανακοινώσει ο στρατός την απομάκρυνσή του από την εξουσία και στη συνέχεια κρατήθηκε επί τέσσερις μήνες σε μια ναυτική βάση.

Ελάχιστες πληροφορίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το πού βρισκόταν ο Μόρσι μετά την ανατροπή του από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, στις 3 Ιουλίου.

Ο συνήγορος του πρώην προέδρου Μοχάμεντ αλ Νταμάτι διάβασε στην τηλεόραση μια επιστολή που φέρεται να έγραψε ο ισλαμιστής ηγέτης, απευθυνόμενος στον αιγυπτιακό λαό: «Ο ευγενής αιγυπτιακός λαός θα πρέπει να γνωρίζει ότι με απήγαγαν δια της βίας και παρά τη θέλησή μου από τις 2 Ιουλίου και μέχρι τις 5 Ιουλίου βρισκόμουν σε ένα κτίριο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς μέχρι που μας μετέφεραν και πάλι δια της βίας σε μια ναυτική βάση που ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις».

«Η Αίγυπτος δεν θα επανέλθει μέχρις ότου να σβήσουν όσα συνέβησαν εξαιτίας του πραξικοπήματος αυτού (…) και να λογοδοτήσουν αυτοί που έχυσαν αίμα παντού στη χώρα. Χαιρετίζω τον αιγυπτιακό λαό που ξεσηκώθηκε κατά του πραξικοπήματος, το οποίο θα πέσει από τη δύναμη του αιγυπτιακού λαού, στον ιερό πόλεμό του για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του», αναφέρει ακόμη ο Μόρσι.

Σύμφωνα με τον ανατραπέντα πρόεδρο, στο διάστημα που παραμένει κρατούμενος έχει συναντηθεί μόνο με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, μια αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέσσερις εισαγγελείς, στις ερωτήσεις των οποίων αρνήθηκε να απαντήσει.

Διαβάστε ακόμη: Εκτός νόμου η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο

Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου παραμένει κρατούμενος και κατηγορείται μεταξύ άλλων για «υποκίνηση στη δολοφονία» των διαδηλωτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησής του το 2012. Ο συνήγορός του είπε ότι ο Μόρσι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου που τον δικάζει στην αστυνομική ακαδημία, στον ίδιο χώρο όπου δικάζεται και ο πρώην πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, με παρόμοιες κατηγορίες.

Για όλα τα παραπάνω, ο Μόρσι που βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμη και με τη θανατική ποινή, σκοπεύει να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τη νέα κυβέρνηση και να ζητήσει από τα δικαστήρια να ακυρώσουν το «πραξικόπημα», όπως το χαρακτηρίζει.

«Ο πρόεδρος σχεδιάζει να ξεκινήσει μια δικαστική διαδικασία εναντίον των πραξικοπηματιών και αυτό θα είναι το έργο που θα αναλάβει η ομάδα των συνηγόρων του στο εγγύς μέλλον. Θα κατατεθούν προσφυγές στον γενικό εισαγγελέα για να δείξουμε ότι όσα συνέβησαν συνιστούν έγκλημα. Η σταθερότητα δεν θα επιστρέψει στην Αίγυπτο χωρίς την ακύρωση του πραξικοπήματος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μοχάμεντ αλ Νταμάτι.

Ο στρατηγός Σίσι, που είναι ταυτοχρόνως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Άμυνας και επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, θεωρείται ως ο νέος ισχυρός άνδρας του καθεστώτος. Ο ίδιος είχε ανακοινώσει στις 3 Ιουλίου την απομάκρυνση του Μόρσι από τα καθήκοντά του και τη σύλληψή του, ενώ στη συνέχεια διόρισε έναν μεταβατικό πρόεδρο και μια κυβέρνηση, αποστολή των οποίων είναι να αναθεωρήσουν το Σύνταγμα και να οργανώσουν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις αρχές του 2014.

Η δίκη του πρώην προέδρου ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί στις 8 Ιανουαρίου. Ο Μόρσι πάντως δηλώνει ότι είναι ο μοναδικός νόμιμος πρόεδρος, αμφισβητώντας τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Διαβάστε ακόμη: Έληξε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Αίγυπτο