Καταδίκη για τους ληστές των Μονέ και Πικάσο

Καταδίκη για τους ληστές των Μονέ και Πικάσο

Ποινή επτά ετών για τον εγκέφαλο και το συνεργό του οι οποίοι έκλεψαν διάσημους πίνακες ζωγραφικής.

Ρουμανικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα τον εγκέφαλο της συμμορίας που έκλεψε επτά διάσημους πίνακες από μουσείο της Ολλανδίας και έναν συνεργό του σε έξι χρόνια και οκτώ μήνες κάθειρξη.

Ο Ράντου Ντογκάρου και ο συνεργός του Εουγκέν Νταρίε, και οι δύο Ρουμάνοι, καταδικάστηκαν στην ίδια ποινή για την κλοπή των πινάκων, μεταξύ αυτών δύο πίνακες του Μονέ και ένας του Πικάσο, τον Οκτώβριο του 2012. Οι πίνακες δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 3 Δεκεμβρίου για τους τέσσερις άλλους κατηγορούμενους, οι οποίοι είναι όλοι Ρουμάνοι υπήκοοι, στους οποίους περιλαμβάνεται και η μητέρα του Ντογκάρου, Όλγκα Ντογκάρου, που κατηγορείται ότι κατέστρεψε τους πίνακες.

Ο Ντογκάρου και ο Νταριέ έχουν ήδη παραδεχθεί ότι έκλεψαν τους πίνακες από το μουσείο Κούνσταχαλ του Ρότερνταμ τη νύχτα της 15ης προς 16η Οκτωβρίου 2012.

Διαβάστε ακόμη: Μια ληστεία διαφορετική από τις άλλες

Ο Ντογκάρου έχει ζητήσει από τους ρουμάνους δικαστές να δικαστεί στην Ολλανδία, κάτι που έχει θέσει ως όρο για να αποκαλύψει πού είναι κρυμμένοι οι πίνακες.

Μετά την κλοπή τους οι πίνακες πέρασαν λαθραία στη Ρουμανία, όμως η τύχη τους παραμένει άγνωστη.

Η μητέρα του Ντογκάρου είχε δηλώσει ότι τους έκαψε για να προστατεύσει τον γιο της, όμως στη συνέχεια ανακάλεσε την ομολογία της. Ρουμάνοι ειδικοί πιστεύουν ότι τρεις από τους επτά πίνακες έχουν όντως καεί. Σύμφωνα με τους ίδιους, στο σπίτι του Ντογκάρου βρέθηκαν ανάμεσα σε στάχτες καρφιά που χρησιμοποιούνταν για να στερεωθεί καμβάς σε ξύλινο πλαίσιο.

Ανάμεσα στα έργα που εκλάπησαν είναι τα «Κεφάλι Αρλεκίνου» του Πάμπλο Πικάσο, οι πίνακες «Waterloo Bridge» και «Charing Cross Bridge» του Κλοντ Μονέ και «Γυναίκα μπροστά σε ανοικτό παράθυρο ή Αρραβωνιαστικιά» του Πολ Γκογκέν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο