Καταιγίδα ελέγχων: Η ΑΑΔΕ ξεσκεπάζει υποθέσεις διαφθοράς μετά το κύκλωμα στην Χαλκίδα

Καταιγίδα ελέγχων: Η ΑΑΔΕ ξεσκεπάζει υποθέσεις διαφθοράς μετά το κύκλωμα στην Χαλκίδα
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει τον Ιάκωβο, άνεργο 41 χρονών, να βρίσκεται στο δικαστικό τμήμα της εφορίας Χολαργού για να ρυθμίσει τα χρέη του, Χολαργός , Παρασκευή 24 Απριλίου 2015. Πρόσφατα η εφορία του έστειλε σημείωμα προειδοποιώντας τον ότι θα προβεί σε κατάσχεση της περιουσίας του. «Όταν ζούσε η μητέρα μου τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά» συνηθίζει να λέει. «Είχαμε τη σύνταξή της, μπορούσαμε να πληρώνουμε τους λογαριασμούς, έβρισκα ένα ζεστό μαγειρεμένο φαγητό». «Είναι πολύ άσχημο πράγμα να μην έχεις κανέναν στον κόσμο, αν κάποιος πριν από τρία χρόνια μου έλεγε πως θα μαζεύω κουτάκια αλουμινίου για να ζήσω, δε θα μπορούσα να τον πιστέψω, θα τον περνούσα για τρελό», Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο μικροσκόπιο χιλιάδες υποθέσεις επιστροφών φόρου και φορολογικής ενημερότητας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει σημάνει συναγερμό λόγω της υπόθεσης διαφθοράς στη Χαλκίδα, εστιάζοντας την προσοχή της σε χιλιάδες υποθέσεις επιστροφών φόρου και χορήγησης φορολογικής ενημερότητας.

Παράλληλα με τον επανέλεγχο, θα διεξαχθούν δειγματοληπτικοί εσωτερικοί έλεγχοι σε όλες τις Εφορίες της χώρας, με έμφαση σε υποθέσεις με μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που πραγματοποιήθηκαν από τις Δ.Ο.Υ. Επιπλέον, θα ελεγχθούν υποθέσεις χορήγησης φορολογικής ενημερότητας από τους εφόρους, ώστε να εντοπιστούν τυχόν παράτυπες ή παράνομες διαδικασίες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έλεγχος θα γίνει επίσης στο κεντρικό σύστημα διαχείρισης επιστροφών φόρου και χορήγησης φορολογικής ενημερότητας. Αν και η χρήση της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις γίνεται κεντρικά, περιορίζοντας δραστικά την ανθρώπινη παρέμβαση που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα διαφθοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειδικά για τη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, με εντολή του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, επανελέγχονται όλες οι ύποπτες υποθέσεις, ιδίως αυτές που αφορούν επιστροφές ΦΠΑ, και έχει ξεκινήσει πλήρης διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος πενταετίας. Παράλληλα, όλες οι υποθέσεις ελέγχου από την ΔΟΥ Χαλκίδας μεταφέρονται στα ελεγκτικά κέντρα της Αττικής, με τους ελεγκτές της συγκεκριμένης υπηρεσίας να εντάσσονται στα Ελεγκτικά Κέντρα Αττικής, χωρίς όμως να ελέγχουν υποθέσεις φορολογουμένων της Εύβοιας. Επίσης, το σύνολο των υπαλλήλων της συγκεκριμένης εφορίας θα μετακινηθεί και οι διαδικασίες είσπραξης εσόδων θα ενταχθούν στο Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.) Αττικής και οι διαδικασίες φορολογίας κεφαλαίου στο Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕ.ΦΟ.Κ.) Αττικής.

Πριν από την αποκάλυψη της υπόθεσης της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, η ΑΑΔΕ είχε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αποσύνδεσης των ελεγκτικών και εισπρακτικών διαδικασιών από τις Εφορίες, μεταφέροντάς τις στα Ελεγκτικά Κέντρα και τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, με στόχο τον περιορισμό των φαινομένων διαφθοράς.

Σχετικά με τις επιστροφές φόρων, φέτος προγραμματίζεται να φτάσουν τα 6,588 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, στόχος είναι το 95% των αιτήσεων επιστροφών ΦΠΑ να διεκπεραιώνεται εντός 90 ημερών από την υποβολή της αίτησης. Στον τομέα των επιστροφών φόρου εισοδήματος, η καθιέρωση μαζικών συμψηφισμών έχει οδηγήσει σε επιστροφές ακόμα και μέσα σε μια εβδομάδα από την υποβολή της δήλωσης. Η ΑΑΔΕ έχει ήδη επιστρέψει 20,3 εκατ. ευρώ σε 94.209 φορολογούμενους χωρίς χρέη, ενώ επιπλέον 32.654 φορολογούμενοι έλαβαν επιστροφές φόρου συνολικού ύψους 9,03 εκατ. ευρώ μέσω κεντρικών συμψηφισμών. Μόνο για 38 φορολογούμενους οι επιστροφές φόρου έγιναν από τις Δ.Ο.Υ., οι οποίες επέστρεψαν συνολικά 24.182 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: