Δημόσια ακίνητα: Νέες στρατηγικές και ευκαιρίες ανάπτυξης – Το σχέδιο του ΥΠΕΘΟ

Δημόσια ακίνητα: Νέες στρατηγικές και ευκαιρίες ανάπτυξης – Το σχέδιο του ΥΠΕΘΟ
Panoramic aerial view from a drone of the urban environment of the Greek capital, Athens. Apartments, buildings and roads in central Athens near Ampelikipi and Zografou residential neighborhood area. Athens, Greece on May 20, 2023 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Προχωρούν διαγωνισμοί σε συνεργασία με το Υπερταμείο για τη χαρτογράφηση 36.000 ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑ∆.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα σχέδιο για τη δημιουργία μικρών εταιρειών χόλντινγκ συμφερόντων του Δημοσίου, οι οποίες θα εξοπλιστούν με επιλεγμένα ακίνητα από το χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και θα προωθηθούν σε διαγωνισμούς πώλησης.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωρούν διαγωνισμοί σε συνεργασία με το Υπερταμείο για τη χαρτογράφηση 36.000 ακινήτων που ανήκουν στην ΕΤΑΔ. Αναμένεται ότι 6.000 από αυτά τα ακίνητα θα αποτιμηθούν, ενώ 1.000 εξ αυτών θα ενταχθούν στο άμεσο πλάνο ωρίμανσης και αξιοποίησης. Ο υπουργός, μιλώντας στο συνέδριο Hellenic Public Property Conference, διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν 1.000 διαφορετικοί διαγωνισμοί, αλλά θα δημιουργηθούν διάφορα πακέτα με ενδεχομένως διαφορετικές εταιρείες για κάθε ένα, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα. Με αυτόν τον τρόπο, αναμένεται να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος δεκαετιών για την αξιοποίηση του μεγάλου χαρτοφυλακίου ακινήτων της ΕΤΑΔ.

Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε σειρά δράσεων για τα ακίνητα της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας. Προχωράει η εκπόνηση Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας, όπου όλοι οι φορείς του Δημοσίου θα καταγράφουν τα ακίνητά τους. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε τον Οκτώβριο και πραγματοποιούνται μηνιαίες συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των φορέων.

Επίσης, δρομολογούνται τροποποιήσεις της νομοθεσίας για τα διακατεχόμενα ακίνητα που βρίσκονται σε διαβούλευση, ώστε να γίνουν σαφέστερες και πιο εύκολα εφαρμόσιμες. Παράλληλα, αναμένεται η δημιουργία σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη διαδικασία παραχώρησης των κατεχόμενων ακινήτων, με λειτουργία που θα ξεκινήσει το καλοκαίρι. Λειτουργεί επίσης ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή που επεξεργάζεται τροποποιήσεις του νόμου περί κοινωφελών περιουσιών, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών, για την αποτελεσματική διαχείριση και εποπτεία των κεφαλαίων των κοινωφελών ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Οικονομικών, με συνολική αξία 1,1 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για το ακίνητο του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο, η ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσουν σε έρευνα αγοράς για να προκηρύξουν νέο διαγωνισμό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πρωτοβουλία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας για την υλοποίηση στεγαστικής πολιτικής. Ο υπουργός ανέφερε ότι η δράση της ΔΥΠΑ για την κοινωνική κατοικία έχει ωριμάσει και προτείνεται η μετάβαση από το μοντέλο των εργατικών κατοικιών σε ένα νέο μοντέλο που συνδυάζει κατοικία και άλλες χρήσεις μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως γίνεται στη Μ. Βρετανία, στην Αυστρία και στην Ισπανία.

Ο Υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε επίσης την προώθηση της παραχώρησης των μικρών περιφερειακών αεροδρομίων, σύμφωνα με το επιτυχημένο πρότυπο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και ξεχωριστή προσπάθεια για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Προχωρούν επίσης η ανάπλαση της ΔΕΘ με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η ανάπτυξη υποδομών logistics, όπως στο στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο έχει προχωρήσει η μελέτη ωρίμανσης και αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός το 2024 από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπενθύμισε τον πρόσφατο νόμο για την «Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές» με ηλεκτρονικές δημοπρασίες που γίνονται κεντρικά και όχι από τους δήμους, παρέχοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να καταγγέλλουν αυθαίρετες καταλήψεις μέσω ειδικής εφαρμογής. Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη το Δημόσιο να εισπράττει μισθώματα και να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν, προβλέποντας υποχρεωτικά ναυαγοσώστες και υποδομές πρόσβασης για άτομα με αναπηρία στις παραλίες που παραχωρούνται, ενώ θεσπίστηκαν και οι απάτητες παραλίες σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπου δεν επιτρέπονται ομπρέλες και καθίσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: