Καταιγίδα Ίσα – Σαρωτικό πέρασμα: Ένας νεκρός στη Σκωτία – Χωρίς ρεύμα 235.000 σπίτια και επιχειρήσεις στην Ιρλανδία

Καταιγίδα Ίσα – Σαρωτικό πέρασμα: Ένας νεκρός στη Σκωτία – Χωρίς ρεύμα 235.000 σπίτια και επιχειρήσεις στην Ιρλανδία
epa11095709 Waves roll into New Brighton following Storm Isha, Britain, 22 January 2024. Amber and yellow wind warnings remain in place throughout Britain after Storm Isha brought heavy rain and high winds to the country. EPA/ADAM VAUGHAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ίσα είναι η ένατη ονομαζόμενη καταιγίδα από τον Σεπτέμβριο.

Το πέρασμα της καταιγίδας Ίσα άφησε πίσω του έναν νεκρό στη Σκωτία, ενώ δεκάδες χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση στην Ιρλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αστυνομία της Σκωτίας έκανε έκκληση για αυτόπτες μάρτυρες μετά τον θάνατο ενός 84χρονου οδηγού το βράδυ της Κυριακής έπειτα από την πρόσκρουση του αυτοκινήτου του σε πεσμένο δέντρο στο Εδιμβούργο.

Στην Ιρλανδία, περισσότερα από 235.000 σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα το πρωί, ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου, ESB, την οποία επικαλείται η ιρλανδική δημόσια τηλεόραση RTE.

Ένας υπεύθυνος του δικτύου, ο Μπράιαν Τάπλεϊ, εξήγησε στην RTE ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες για ορισμένους πελάτες.

Σύμφωνα με την RTE, περίπου 150 πτήσεις -ή το 25% της κίνησης- ακυρώθηκαν την Κυριακή στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου, αλλά η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σήμερα το πρωί.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, 45.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου.

Δέντρα με εντυπωσιακά ελικοειδή κλαδιά που βρίσκονται στον δρόμο Dark Hedges και έγιναν διάσημα από τη σειρά “Game of Thrones”, υπέστησαν επίσης ζημιές και τρία τέτοια δέντρα καταστράφηκαν από την καταιγίδα, σύμφωνα με έναν υπεύθυνο του ιστότοπου.

Σε όλη τη Βρετανία, περισσότεροι από 30.000 πελάτες είναι χωρίς ρεύμα, κυρίως στον βορρά, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί στο BBC ο Λόρενς Σλέιντ, γενικός διευθυντής της Energy Network.

«Μία από τις ανησυχητικές πτυχές αυτής της καταιγίδας είναι ότι έπληξε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα», προκάλεσε δυσκολίες στην αποστολή τεχνικών σε ολόκληρη τη Βρετανία για να εκτελέσουν τις εργασίες, είπε.

Κόκκινος συναγερμός για ισχυρούς ανέμους εκδόθηκε τη νύχτα στη Σκωτία, όπου σήμερα το πρωί τα τρένα ήταν ακινητοποιημένα λόγω πτώσης δέντρων στις γραμμές.

Δεκάδες σχολεία έχουν κλείσει στη Σκωτία.

Σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία, άνεμοι που κινούνταν με ταχύτητα έως και 160 km/h καταγράφηκαν στη βορειοανατολική Αγγλία.

Η Ίσα είναι η ένατη ονομαζόμενη καταιγίδα από τον Σεπτέμβριο.

Μετά το πέρασμά της, την Τρίτη και την Τετάρτη, η καταιγίδα Τζοσλίν αναμένεται να φέρει μαζί της βροχές και ισχυρούς ανέμους στην Ιρλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ