«Καταπίνει έναν Ήλιο κάθε μέρα»: Ανακαλύφθηκε ίσως το φωτεινότερο αντικείμενο στο σύμπαν

«Καταπίνει έναν Ήλιο κάθε μέρα»: Ανακαλύφθηκε ίσως το φωτεινότερο αντικείμενο στο σύμπαν
Fiery glowing plasma in space, illustration. (Photo by SAKKMESTERKE/SCIENCE PHOTO LIBRA / AAT / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Το κβάζαρ αυτό είναι 500 τρισεκατομμύρια φορές φωτεινότερο από τον Ήλιο μας.

Στην ανακάλυψη ίσως του πιο λαμπρού αντικειμένου στο σύμπαν προχώρησαν αστρονόμοι.

Συγκεκριμένα, Αυστραλοί ανακάλυψαν ένα κβάζαρ με μια μαύρη τρύπα στον πυρήνα του που μεγαλώνει με τέτοια ταχύτητα ώστε «καταπίνει» καθημερινά το αντίστοιχο ενός ολόκληρου Ήλιου.

Το κβάζαρ αυτό είναι 500 τρισεκατομμύρια φορές φωτεινότερο από τον Ήλιο μας. Η μαύρη τρύπα που τροφοδοτεί το μακρινό αυτό κβάζαρ είναι πάνω από 17 δισεκατομμύρια φορές πιο μεγάλη από τον Ήλιο μας, σύμφωνα με τη δημοσίευση στην επιθεώρηση Nature Astronomy.

Παρότι στις εικόνες το (κάθε) κβάζαρ μοιάζει σαν μικροσκοπική κουκκίδα, οι επιστήμονες το περιγράφουν σαν ένα εξαιρετικά άγριο και βίαιο περιβάλλον.

Ο περιστρεφόμενος δίσκος γύρω από τη μαύρη τρύπα του κβάζαρ –το φωτεινό στροβιλιζόμενο αέριο και η άλλη ύλη από τα άστρα που έχει «καταβροχθίσει»– μοιάζει με κοσμικό τυφώνα.

Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, οι αστρονόμοι του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας εντόπισαν για πρώτη φορά τον γίγαντα αυτό ακτινοβολίας χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο 2,3 μέτρων στο Αστεροσκοπείο NSW Siding Spring Observatory του πανεπιστημίου στο Coonabarabran. Στη συνέχεια, επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO), το οποίο έχει κύριο κάτοπτρο 39 μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: