Καταψηφίστηκε με 156 «όχι» η πρόταση δυσπιστίας- Σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη – Tσίπρα

Καταψηφίστηκε με 156 «όχι» η πρόταση δυσπιστίας- Σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη – Tσίπρα

Με σφοδρή αντιπαράθεση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και η οποία καταψηφίστηκε.

Το έδαφος είχε προλειάνει η πρωτοφανής αντιπαράθεση ΠολάκηΓεωργιάδη, με τα αίματα να ανάβουν σε τέτοιο βαθμό, που χρειάστηκε η επέμβαση της φρουράς.

Ειδικότερα, την πρόταση δυσπιστίας καταψήφισαν 156 βουλευτές, 142 ψήφισαν «υπέρ», ενώ ο ανέξαρτητος βουλευτής ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος ψήφισε «παρών».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αμήχανη» και «αδιέξοδη» την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας εν ολίγοις ότι ο Αλέξης Τσίπρας λέει ψέματα, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «έχει τελειώσει πολιτικά».

Διαβάστε ακόμη:

Τσίπρας: Αποτύχατε με τεράστιο κόστος, κ. Μητσοτάκη, έχετε τελειώσει πολιτικά

Μητσοτάκης: Κύριε Τσίπρα, ξεπεράσατε τον εαυτό σας: Κάθε πρόταση και δύο ψέματα

Μητσοτάκης: Κύριε Τσίπρα, ξεπεράσατε τον εαυτό σας: Κάθε πρόταση και δύο ψέματα

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω και εγώ εκφράζοντας τη συμπαράστασή μου στην Μαριέττα η οποία θα βγει νικήτρια», είπε ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής.

«Ανακοινώσατε κ. Τσίπρα ότι έχω τελειώσει πολιτικά. Φαντάζομαι ότι είναι τόσο ακριβής αυτή η εκτίμηση όσο όταν λέγατε ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να κερδίσει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για απελπισμένη προσπάθεια του κ. Τσίπρα και χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας αμήχανη και αδιέξοδη. «Γιατί θυμήθηκε τώρα τις εκλογές αν όχι για να κλείσει εσωκομματικές πληγές», συνέχισε.

«Άκουσα να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει πολύ καλά. Να διαστρέφει την αλήθεια. Το ξεπεράσατε όμως σήμερα κ. Τσίπρα. Κάθε πρόταση δύο ψέματα. Έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου να αποδομήσουμε ένα – ένα τα ψέματα τα οποία είπατε σήμερα στην αίθουσα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν παραλείψατε να επιτίθεστε με το γνωστό οργισμένο ύφος σε εμένα με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και να εκτοξεύετε διχαστικά διλήμματα. Η αληθινή ζωή δεν χρειάζεται ούτε άλλα ψέματα, ούτε άλλη τοξικότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 Κάνουμε τα διδάγματα προτάγματα και τα υπηρετούμε

«Να κυβερνήσει ποιος; Αυτός που δεν έκανε απολογιστικό συνέδριο μετά από 2,5 χρόνια; Αυτός που δεν έχει αλλάξει ούτε ένα από τα στελέχη της ηγετικής ομάδας η οποια ηττήθηκε κατά κράτος στην κάλπη. Αυτός που επικαλείται πολιτική που έχει καταδικαστεί από το λαό. Είναι ερωτήματα που από μόνα τους δίνουν την απάντηση», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι απέναντι της η κυβέρνηση δεν έχει τα λάθη του χθες αλλά τις προκλήσεις του αύριο σημειώνοντας πως οι υπουργοί και οι βουλευτές παρουσίασαν το έργο που έχει παραχθεί και τους στόχους. «Είναι αλήθεια ότι όλες οι δράσεις μας αναπτύχθηκαν σε συνθήκες πρωτοφανών κρίσεων χωρίς να υπάρχει πρόσφατο ιστορικό προηγούμενο. Αναφέρομαι στη χειρότερη παγκόσμια πανδημία, στην δευτερογενή κρίση στην αγορά ενέργειας, στα ακραία καιρικά φαινόμενα, στους σεισμούς, στον καύσωνα και τις πυρκαγιές, στην υβριδική επίθεση που δέχτηκε η χώρα μας στον Έβρο και στα γεγονότα στην ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας μία φράση του Λένιν ότι υπάρχουν χρόνια που δεν συμβαίνει τίποτα και εβδομάδες που χωράνε χρόνια. «Εμείς μπορούμε να πούμε ότι καταφέραμε να περάσουμε με τις λιγότερες απώλειες μέσα από αυτές τις θύελλες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η συγνώμη μου απευθύνεται σε όσους ταλαιπωρήθηκαν, όχι σε όσους δεν την διατύπωσαν ποτέ». «Όσοι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές θα πρέπει να μάθουν ότι η συγνώμη ενός πρωθυπουργού είναι πολιτική πράξη με ειδικό βάρος και ξεχωριστή σημασία», υπογράμμισε.

Και τόνισε: «Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι σήμερα και χθες χτυπήθηκαν από κακοκαιρίες οι ΗΠΑ και η Δανία και η Σουηδία. Έμειναν δεκάδες χιλιάδες χωρίς ρεύμα». Αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα η εργαλειοποίηση μιας φυσικής καταστροφής, συνέχισε.

«Κάνουμε τα διδάγματα προτάγματα και τα υπηρετούμε. Και όχι με βάση τις κραυγές ενός κόμματος που δεν έχει πει ούτε μία κουβέντα για την ευθύνη της ιδιωτικής εταιρείας. Τι είναι αυτό που σας κάνει να υπερασπίζεστε τις Αττικές διαδρομές; Κάνετε πρόταση δυσπιστίας γιατί έμεινε ανοικτή η Αττική Οδός όταν πέρσι εγκαλούσατε την κυβέρνηση γιατί έκλεισε την Αθηνών – Λαμίας», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να παρουσιάσει μια ψεύτικη πραγματικότητα για την πανδημία

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στην πανδημία, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να παρουσιάσει μια ψεύτικη πραγματικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι σήμερα το 84% των ενηλίκων Ελλήνων είναι πια θωρακισμένο. «Αν ήμασταν σε αυτό το ποσοστό το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα είχαμε γλιτώσει χιλιάδες συμπολίτες μας», τόνισε ενώ είπε ότι αργά αλλά σταθερά τα κρούσματα υποχωρούν.

«Δεν τελειώσαμε με την πανδημία», συνέχισε, τονίζοντας πως οι όποιες αστοχίες δεν μηδενίζουν το έργο που έχει γίνει και είπε επ’ αυτού, ότι υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ και έχουν προσληφθεί 12.000 νέους επαγγελματίες υγείας.

«Αναρωτιέμαι αν μπορούν να τα ακούσουν εκείνοι που διαλαλούσαν ότι δήθεν δεν υπάρχουν τα εμβόλια και στη συνέχεια ότι ξεστοκάρονται. Βάζατε νάρκες και τώρα υποκρίνεστε ότι τάχα βάζατε πλάτη. Δεν ζητάμε ποιοι υποτιμούσαν τους επιστήμονες προτείνοντας κτηνιατρικά φάρμακα για θεραπείες. Αναγνώρισε ο κ. Πολάκης τον εαυτό του. Εσείς που καταψηφίζατε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ενώ σε συνεχείς παρεμβάσεις του κ. Πολάκη, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να τον συγκρατήσει.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Κουβέντα δεν είχατε να πείτε για το γεγονός ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει μέσα στο 2021 ανάπτυξη πολύ πάνω από το 7%. Για το γεγονός ότι μέσα στην πανδημία η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αλ.Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη έχετε τελειώσει πολιτικά

«Τρεις μέρες συζήτησης απέδειξαν πόσο δικαιολογημένα είναι τα κύματα οργής και αγανάκτησης που διατρέχουν την ελληνική κοινωνία. Αποτύχατε με τεράστιο κόστος κοινωνικό, οικονομικό, ανθρώπινο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι συμπεριφέρεστε «σα να έχετε πιστέψει κι εσείς οι ίδιοι τη προπαγάνδα που κατασκευάζετε και την καταναλώνετε μόνο εσείς». Πρόσθεσε ότι όμως οι πολίτες έχουν πάθει ανοσία σε αυτή, σχολιάζοντας ότι αυτό «το καταλαβαίνει κανείς με τη πρώτη ματιά, αφού κανένας σταθμός δε μπορεί πια να κάνει ρεπορτάζ χωρίς να κλείνει τα μικρόφωνα απ’ τους περαστικούς». Είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι «κλεισμένος στη προστατευτική γυάλα των αυλοκολάκων της συμφοράς και των δημοσκόπων της χαράς» και ανέφερε πως «όταν ένας πολιτικός, πόσο μάλλον ένας πρωθυπουργός γίνεται ανέκδοτο, αντικείμενο λοιδορίας και σαρκασμού, τότε ο πολιτικός αυτός έχει ήδη τελειώσει και απλά δεν το γνωρίζει ακόμη».

«Ώρα να σας ενημερώσει κάποιος που θέλει το καλό σας για το τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Κύριε Μητσοτάκη έχετε τελειώσει πολιτικά, το χειρότερο όμως είναι ότι ζείτε στο δικό σας παράλληλο σύμπαν όπου όλα πηγαίνουν καλά, γιατί εμφανίζονται καλά από την κυρίαρχη ενημέρωση», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Τελειώσατε», είπε ο κ. Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό, «όχι μόνο γιατί αποτύχατε με τεράστιο ανθρώπινο, οικονομικό, και κοινωνικό κόστος σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα που διαχειριστήκατε. Στην πανδημία, στις φωτιές, στην ακρίβεια, στον τελευταίο χιονιά, που φέρει την υπογραφή της οριστικής σας χρεοκοπίας. Αλλά κυρίως γιατί την ώρα που αποτυγχάνετε παταγωδώς σε όλα, εσείς συνεχίζετε μια άθλια επικοινωνία, συνεχίζετε με τρόπο προκλητικό να πιστεύετε ότι δεν είστε πρωθυπουργός που λογοδοτεί, αλλά πρίγκιπας που η εξουσία του ανήκει ως κληρονομικό δικαίωμα».

Ανδρουλάκης: Επί 2,5 χρόνια η κυβέρνηση υπόσχεται επιστροφή στην κανονικότητα

Τις θέσεις και τη γραμμή του κόμματος ενόψει και της ονομαστικής ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ανέλυσε στους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, σε ομιλία του στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε μεταξύ άλλων. ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε μια μισή συγγνώμη, σχετικά με την κακοκαιρία «Ελπίδα» και ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ φάσκουν και αντιφάσκουν. Η χώρα χρειάζεται όραμα και όχι διαχειριστές. Υπερψηφίζουμε την πρόταση μομφής. Χρειάζεται μια νέα σελίδα για τον τόπο με μια νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Να απαλλαγεί η πατρίδα μας από τις παθογένειες.

Οπως είπε επίσης, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο γιατί υπάρχει ένα σημαντικότερο ζήτημα κι αυτό είναι η ακολουθία των αποτυχιών της κυβέρνησης της ΝΔ που εδώ και 2,5 χρόνια υπόσχεται επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο ίδιος τόνισε ότι η πρόσφατη χιονοκαταιγίδα κατέδειξε για μια ακόμα φορά ότι ο εφησυχασμός και η επικοινωνιακή διαχείριση οδηγούν μόνο σε αδιέξοδα. Άλλο πράγμα είναι η ριζική μεταρρύθμιση του κράτους ώστε να γίνεται αποτελεσματικός συμπαραστάτης του πολίτη κι άλλο να βαφτίζεις επιτελικό κράτος την υπερσυγκέντρωση των εξουσιών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και μιας ομάδας στελεχών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση καθώς ανέφερε ότι στη πρόσφατη κακοκαιρία φάνηκε η ανεπάρκεια της κυβέρνησης. «Το επιτελικό κράτος δεν λειτούργησε. Όπως πέρσι με τη Μήδεια και το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές. Λάθος που επαναλαμβάνεται παύει να είναι λάθος», είπε ο κ. Ανδρουλάκης. «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε θύμιζε ο κρατικός μηχανισμός», τόνισε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ.

Σφοδρά πυρά από την ήσσονα αντιπολίτευση

«Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας δεν παίζουν μόνοι τους. Ψηφίζουμε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας με ευθύνη και συνέπεια. Λέμε όμως όχι σε μικροκομματικά παιχνίδια», ανέφερε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης πριν από λίγη ώρα στην ομιλία του στη Βουλή. Ταυτόχρονα υπογράμμισε σχετικά με τις πρόωρες εκλογές ότι θα τις επιβάλει η κοινωνία. «Εμείς είμαστε έτοιμοι αλλά δεν θα μιμηθούμε ούτε τον κ. Μητσοτάκη που ζητούσε εκλογές επί τρία χρόνια ούτε τον κ. Τσίπρα που κάθε μέρα κάνει το ίδιο» είπε ο κ. Κατρίνης.

«Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, στην πολιτική της, στο αντιδραστικό κράτος, στο σάπιο σύστημα που υπηρετεί, μαζί με τα άλλα κόμματα, κάνουμε κάθε μέρα, μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και στις σχολές, στα νομοσχέδια που φέρνετε στη Βουλή. Δεν περιμέναμε τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πολιτικαντισμούς με στημένες κόντρες και στημένα επιχειρήματα με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων χαρακτήρισε τη συζήτηση στη Βουλή μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση σχετικά με την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Είμαστε εδώ για να ξεσκεπάσουμε τη μεγάλη αλήθεια», είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης που κατήγγειλε ότι κρατικοδίαιτοι εισοδηματίες είναι εκείνοι που κινούν τα νήματα, φαινόμενο που , όπως τόνισε, ισοδυναμεί με «κατάλυση πολιτεύματος», και πρόσθεσε ότι «πίσω από τη λογική του χάους και της προγραμματισμένης ανικανότητας, κρύβονται τα εκατομμύρια που μοιράζονται στους κρατικοδίαιτους ολιγάρχες».