Κατάργηση της 15αετίας και νέα όρια ηλικίας απαιτούν οι θεσμοί

Κατάργηση της 15αετίας και νέα όρια ηλικίας απαιτούν οι θεσμοί

Πιο δύσκολη η έξοδος στη σύνταξη, αν εφαρμοστεί το μέτρο που απαιτείται.

Ζήτημα με τη 15αετία για τη χορήγηση της βασικής σύνταξης, επανέφεραν σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr οι θεσμοί, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.

Με την επισήμανση ότι το κατώτατο όριο των 4.500 ενσήμων που έχει θεσμοθετηθεί, λειτουργεί ως αντικίνητρο για την ασφάλιση, οι θεσμοί επιθυμούν την αύξησή του, τουλάχιστον έως τα 6.000 ένσημα, δηλαδή την 20αετία.

Πρόκειται για απαίτηση που επανέρχεται στις διαπραγματεύσεις, καθώς το συγκεκριμένο αίτημα είχε τεθεί τόσο το 2012, με την πλευρά Κουβέλη να εκδηλώνει τις περισσότερες αντιδράσεις, αλλά και πέρσι, με την τελική θεσμοθέτηση της αύξησης στην καταβολή της κατώτατης σύνταξης να αποφεύγεται, λόγω πολιτικών εξελίξεων.

Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο μέτρο, εάν εφαρμοστεί θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την έξοδο προς τη σύνταξη, αφού ειδικά σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης, οικονομικής ύφεσης και πολύ υψηλής ανεργίας, όπως αυτή που βιώνει την τελευταία πενταετία η Ελλάδα, ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας, βρίσκεται επί μακρόν χωρίς δουλειά, άρα δεν καταβάλλει ένσημα για να πιάσει το παραπάνω όριο.

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου (ν. 4336/2015), οριοθετήθηκε ότι από το 2022 και μετά, η σύνταξη θα χορηγείται είτε με 40 χρόνια δουλειάς στα 62 έτη, είτε με 15 χρόνια δουλειάς στα 67 έτη. Μπορεί όμως να χορηγηθεί και μειωμένη σύνταξη με 15αετία στα 62 έτη.

Πηγή: news247.gr