Καταργείται ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα;

Καταργείται ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα;

H μείωση του εργατικού κόστους και η άρση του περιορισμού στις ομαδικές απολύσεις μπαίνουν στις συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Για νέο σοκ στην αγορά εργασίας από φθινόπωρο κάνει λόγο σε σημερινό του δημοσίευμα το Βήμα.

Στο «τραπέζι»με τις ριζικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να απελευθερωθεί η επόμενη δόση του δανείου τις οποίες και θέλουν οι θεσμοί, βρίσκονται οι  μειώσεις εργατικού κόστους, οι περικοπές 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, οι απολύσεις, η πλήρης αναδιάρθρωση της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς και η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον τρόπο λήψης της απόφασης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η εφαρμογή του μέτρου αυτού αναμένεται να προκαλέσει έξαρση απολύσεων ανάλογες με εκείνες του 2012, με τη μείωση του κατώτατου μισθού.

Το σκληρότερο μέτρο που θα δοκιμάσει τη συνοχή και τις αντοχές της κυβέρνησης αφορά την κατάργηση δύο μισθών (δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας), κυρίως για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αφού για τους ήδη εργαζόμενους αναμένεται να προταθεί ο επιμερισμός των ποσών αυτών στους εναπομείναντες 12 μισθούς.

Τα μέτρα που, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, βρίσκονται στο τραπέζι της επόμενης διαπραγμάτευσης είναι:

1. Μείωση του ετήσιου εργασιακού κόστους, με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Προτείνεται να ισχύσει μόνο στις νέες προσλήψεις και για τους ήδη εργαζόμενους το ποσό των δύο μισθών να επιμεριστεί στους υπόλοιπους 12.

2. Αλλαγή στο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών, δηλαδή απόλυση, σε περίπτωση ποινικών αδικημάτων, απιστίας ή μετά από μακρά περίοδο απουσίας.

3. Μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας.

4. Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, στην οργάνωση και δομή συνδικάτων, όπως και στον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

5. Άρση των περιορισμών των ομαδικών απολύσεων για μεγάλες επιχειρήσεις.

6. Επαναφορά του «λοκ άουτ», δηλαδή το κλείσιμο της επιχείρησης σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφορικά με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις κατά τη δεύτερη αξιολόγηση διαμηνύει ότι «θα υπερασπιστούμε την εργασία, όπως κάναμε για την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις».

Ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά τονίζει ότι “το θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση μας, είναι κάτι παραπάνω από κόκκινη γραμμή”.