Κατασχέσεις για οφειλές ακόμα και κάτω των 5.000 ευρώ σε ΙΚΑ και ΟΓΑ

Κατασχέσεις για οφειλές ακόμα και κάτω των 5.000 ευρώ σε ΙΚΑ και ΟΓΑ

Η απόφαση θα επηρεάσει περισσότερους από 500.000 μικροοφειλέτες οι οποίοι χρωστούν από 1.000 έως 3.500 ευρώ.

Αίρεται οριστικά από την 1η Ιανουαρίου του 2017 η προστασία για όσους χρωστούσαν στο ΙΚΑ και τον ΟΓΑ κάτω από 5.000 ευρώ.

Μετά από την απόφαση που έλαβαν τα δύο Ταμεία, πλέον θα προχωρούν σε κατασχέσεις για χρέη κάτω από αυτό το ποσό. Σύμφωνα με το Ελεύθερο Τύπο, η απόφαση θα επηρεάσει περισσότερους από 500.000 μικροοφειλέτες οι οποίοι χρωστούν από 1.000 έως 3.500 ευρώ.

Με βάση την απόφαση του ΙΚΑ και του ΟΓΑ όλα τα χρέη φυσικών ή και νομικών προσώπων κάτω των 5.000 ευρώ μεταφέρονται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Το σύνολο των χρεών που μεταβιβάζονται με τις αποφάσεις των δύο ταμείων στο ΚΕΑΟ ξεπερνά τα 2,5 δισ., με τα 2,2 δισ. να προέρχονται από το ΙΚΑ και τα 300 εκατ. από τον ΟΓΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΙΚΑ έλαβε την απόφαση αυτή την 1η Δεκεμβρίου και έτσι οι οφειλέτες θα λάβουν αρχικά τα σχετικά ειδοποιητήρια και στη συνέχεια θα έχουν στη διάθεσή τους 15 ημέρες για να κάνουν τη ρύθμιση. Αν δεν την κάνουν, θα ακολουθεί η έναρξη της διαδικασίας κατάσχεσης και μπλοκαρίσματος λογαριασμών από τους υπαλλήλους του ΚΕΑΟ.

Οι αποφάσεις των δύο Ταμείων ελήφθησαν μετά από ερώτημα του γραφείου του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου ενόψει της έκδοσης της υπουργικής απόφασης για την υποχρεωτική – βάσει Μνημονίου – μεταφορά όλων των χρεών των ταμείων στο ΚΕΑΟ απο την πρώτη ημέρα του νέου έτους.