Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία

Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία

Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Εργασίας και για ποιους ισχύει.

Την διαδικασία βεβαίωσης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την λήψη αναγκαστικών μέτρων σε βάρος οφειλετών που περιλαμβάνουν και κατασχέσεις προβλέπει απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.  Σημειώνεται ότι μερική εξόφληση της οφειλής χωρίς υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης δεν αναστέλλει τη διαδικασία λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Στη «μάχη» για την αύξηση των εσόδων μπαίνει και το πρόσφατα ιδρυθέν Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο οποίο έχουν ήδη διαβιβαστεί ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΙΚΑ ενώ ακολουθούν ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ με στόχο να προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Ήδη έχουν σταλεί ειδοποιητήρια σε χιλιάδες οφειλέτες, «ενεργούς» επιχειρηματικά, προκειμένου να προβούν εντός 10ημέρου στη ρύθμιση ή την εξόφληση της οφειλής. Θα ακολουθήσει δεύτερη επιστολή και τηλεφωνική επικοινωνία ενώ όσοι εργοδότες δεν συμμορφωθούν κινδυνεύουν σε πρώτη φάση με κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (πχ δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων), ενώ σε δεύτερη φάση τα Ταμεία θα προχωρήσουν ακόμα και σε πλειστηριασμούς για να λάβουν τα χρήματά τους.

Στο ΙΚΑ χρωστούν 350.000 επιχειρήσεις συνολικά 7 δισ. ευρώ αλλά στελέχη του Ταμείου εκτιμούν πως μόνο τα 2 μπορούν να αναζητηθούν.

Βρούτσης: «Δεν θίγονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης»

Ο οφειλέτης ενημερώνεται από τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ για το σύνολο της οφειλής του με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω τρόπους:
i) Μέσω τηλεφωνικού κέντρου (call center).

ii) Μέσω μηνύματος κινητής τηλεφωνίας (sms).

iii) Μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

iv) Μέσω του διαδικτυακού ηλεκτρονικού λογαριασμού του ΚΕΑΟ, κατόπιν πιστοποίησης.

v) Μέσω γραπτής ειδοποίησης που αποστέλλεται στην επαγγελματική του διεύθυνση ή στη διεύθυνση κατοικίας του.

Με τις παραπάνω ειδοποιήσεις, ο οφειλέτης καλείται να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει το σύνολο της οφειλής του άμεσα, εντός προθεσμίας δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη λήψη της ειδοποίησης, με την υπενθύμιση ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσής του θα ακολουθήσει η λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ – Ν.Δ. 356/1974).

Ο οφειλέτης μπορεί να εξοφλήσει το σύνολο ή μέρος της οφειλής του (κεφάλαιο και τυχόν προσαυξήσεις), ή να υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις, εφόσον υφίσταται δυνατότητα ρύθμισης για το είδος της οφειλής.

Η οφειλή αναπροσαρμόζεται στο τρέχον ασφάλιστρο και μετά την έκδοση της Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής και την απόδοση μοναδικού αριθμού ΚΕΑΟ, για τις περιπτώσεις που προβλέπεται από τις διατάξεις των οικείων ασφαλιστικών οργανισμών.

Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς οργανισμούς, η εξόφληση ή η ρύθμιση οφειλών γίνεται ανά ασφαλιστικό οργανισμό. Ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει το σύνολο των οφειλών του προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ή να επιλέξει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει το σύνολο των οφειλών του προς έναν ασφαλιστικό οργανισμό, αφήνοντας σε εκκρεμότητα τις οφειλές προς τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς.