Κατατέθηκε η τροπολογία για τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ

Κατατέθηκε η τροπολογία για τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ
Γενική άποψη από τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην ολομέλεια της Βουλής, Αθήνα, Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019. Ολοκληρώνεται η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί σήμερα τα μεσάνυχτα, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν απαιτείται πλέον να έχει αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό τίτλο. «Τινάχθηκε στον αέρα η λειτουργία της ΕΥΠ», καταγγέλλει ο Δημ. Τζανακόπουλος. Ζητά απόσυρση της τροπολογίας για να εξευτελίζεται η χώρα.

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που αφορά στα προσόντα που πρέπει να έχει ο διοικητής της ΕΥΠ, αλλάζοντας την προηγούμενη διάταξη. Με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη «ως προτεινόμενα προσόντα για το διοικητή της ΕΥΠ ορίζονται η κατοχή πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της αλλοδαπής ή της ημεδαπής ή δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση».

Σημειώνεται πως τα προσόντα του νέου διοικητή της ΕΥΠ Π. Κοντολέων έχουν προκαλέσει σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Μάλιστα για το θέμα είχε τοποθετηθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαπολύσει σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση, λέγοντας πως ο νέος διοικητής δεν έχει αναγνωρισμένο πτυχίο (κάτι που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος). Ειδικότερα η προηγούμενη διάταξη προέβλεπε πως για τη θέση του διοικητή απαιτούνταν τουλάχιστον πτυχίο της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και διοικητική πείρα στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος είχε επισημάνει πως «αν σκοπεύει να αλλάξει η κυβέρνηση αναδρομικά τους όρους και τις προϋποθέσεις για επιλογή προσώπου σε δημόσιο φορέα έτσι ώστε να καλύψει παρανομία να μην τολμήσει να το κάνει».

Ο ίδιος μιλώντας στη Βουλή δήλωσε ότι τινάχτηκε στον αέρα η λειτουργία της ΕΥΠ γιατί θα κριθεί η συνταγματικότητα της τροπολογίας. «Ο κος Μητσοτάκης είχε προκληθεί να απαντήσει αν έχει τους τίτλους σπουδών για να διοριστεί είχε δηλώσει ότι τους κατέχει και δεν θα γίνει αναδρομικά νομιμοποίηση.

Το θέμα αναμένεται να έχει πολιτική συνέχεια στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει η αντιπολίτευση. Σημειώνεται πως η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, που ψηφίζεται σήμερα.

Κατατέθηκε η τροπολογία για τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ