Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το Ελληνικό – Πώς «ξεκλειδώνει» το έργο 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του έργου στο Ελληνικό πραγματοποιήθηκε, όπως αναφέρει και με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Την Τρίτη 10 Μαρτίου κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη Σύμβαση Διανομής – Σύσταση Δικαιώματος Επιφανείας και το Ειδικό Διάγραμμα Διανομής.

Το Δημόσιο θα μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) ολόκληρη την έκταση και ειδικότερα το 30% ως πλήρες δικαίωμα κυριότητας και το 70% ως Δικαίωμα Επιφανείας για 99 χρόνια. Κατόπιν, η έκταση θα μεταβιβαστεί με Σύμβαση Εισφοράς Εμπραγμάτων Δικαιωμάτων στην κατά 100% θυγατρική του ΤΑΙΠΕΔ, Ελληνικό ΑΕ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, στο νομοθέτημα προβλέπονται επίσης η πρόβλεψη της δυνατότητας διενέργειας πρόδρομων εργασιών στο ακίνητο χωρίς επιβάρυνση του Δημοσίου και οι σχετικές διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν πρωτίστως σε διαδικαστικά ζητήματα αδειοδότησης των αναγκαίων έργων.

Υπενθυμίζεται ότι συζητείται με τη Lamda Development συμφωνία για την (πρόδρομη) ανάπλαση των 85 στρεμμάτων που θα της παραχωρηθούν, με δική της δαπάνη και χωρίς να έχει καμιά απαίτηση.

Πιο συγκεκριμένα οι εργασίες αυτές που θα επιβαρύνουν τη Lamda Development είναι:

  1. Η ανέγερση νέου κτιρίου μετεγκατάστασης σωματείων ατόμων με αναπηρία
  2. Η αποκατάσταση του Νεότερου Μνημείου – Υποστέγου Γ της Πολεμικής Αεροπορίας «Hangar C» και η διαμόρφωσή του για την εντός αυτού λειτουργία ενός Κέντρου Πληροφόρησης (“EXPERIENCE CENTER”),
  3. Στην εντός της περιοχής των Υποστέγων Πολεμικής Αεροπορίας (Hangars) («Περιοχή Εργοστασίου Αεροσκαφών») θα υλοποιηθεί ένα τμήμα του Μητροπολιτικού Πάρκου, συνολικής έκτασης περίπου 85 στρεμμάτων (“MINI PARK”),
  4. Στη Ζώνη Ανάπτυξης ΠΜ-Α1 (Γειτονία Μαρίνας Αγίου Κοσμά) θα ανεγερθεί νέο κτίριο «Sales Center» και,
  5. Η ανακατασκευή-επισκευή ή/και νέα κατασκευή περίφραξης, για λόγους ασφαλείας του εργοταξίου του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

Τέλος, όπως αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας, με το εξαιρετικό αποτέλεσμα που επετεύχθη στη διανομή της έκτασης προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, το Υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε με τον επενδυτή σε ένα πλαίσιο συνεργασίας για την τουριστική αξιοποίηση τριών ισόγειων χώρων υψηλής επισκεψιμότητας.

Τι ακολουθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα αργήσει. Μάλιστα, το νομοθέτημα αναμένεται να περάσει από τη Βουλή τη Δευτέρα 22 Μαρτίου. Αν συμβεί αυτό, όπως επεσήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται η συναλλαγή να ολοκληρωθεί στις επόμενες 20 ημέρες, δηλαδή μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Τελευταία εκκρεμότητα είναι η έγκριση της συμφωνίας παραχώρησης της άδειας καζίνο στην κοινοπραξία MGE-ΓΕΚ Τέρνα. Η συμφωνία παραχώρησης της 30ετούς άδειας, ωστόσο, φέρεται να κινείται παράλληλα με τις διαδικασίες που φέρνει ο νόμος Σταϊκούρα και πλέον βρίσκεται στα χέρια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Για το Ελληνικό υπάρχουν και εκκρεμείς αποφάσεις του ΣτΕ επί προσφυγών ομάδων πολιτών και συλλόγων που ζητούν να ακυρωθούν σειρά υπουργικών αποφάσεων που αφορούν την πολεοδόμηση και τη χωροθέτηση στο Ελληνικό. Ωστόσο, πηγές που εμπλέκονται με το έργο δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία ως προς το χρόνο έκβασης τους αλλά και ως προς το αποτέλεσμά τους.

H δήλωση Σταϊκούρα

«Ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην προσπάθεια προώθησης της επένδυσης στο Ελληνικό έγινε σήμερα, με την κατάθεση στη Βουλή, από το Υπουργείο Οικονομικών, του Σχεδίου Κυρωτικού Νόμου επί της Σύμβασης Διανομής – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας και του Ειδικού Διαγράμματος Διανομής.

Στο ίδιο νομοθέτημα περιλαμβάνονται οι απαιτούμενες διατάξεις για τη διαδικασία εισφοράς εμπραγμάτων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ προς την Ελληνικό Α.Ε., καθώς επίσης και η πρόβλεψη της δυνατότητας διενέργειας πρόδρομων εργασιών στο ακίνητο από τον φορέα της επένδυσης, πριν από τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., χωρίς καμία επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, με στόχο την επιτάχυνση των βημάτων υλοποίησης του έργου.

Τέλος, στο νομοθέτημα περιλαμβάνονται σχετικές διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν πρωτίστως σε διαδικαστικά ζητήματα αδειοδότησης των αναγκαίων έργων, και δευτερευόντως σε ζητήματα λειτουργίας των επιμέρους χρήσεων.

Παράλληλα με το εξαιρετικό αποτέλεσμα που επετεύχθη στη διανομή της έκτασης προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, το Υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε με τον επενδυτή σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, για τη μακροχρόνια δωρεάν παραχώρηση χρήσης προς το Υπουργείο, ή και άλλους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, τριών ισόγειων χώρων υψηλής επισκεψιμότητας και προβολής εντός του Μητροπολιτικού Πόλου, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για δράσεις συναφείς με την ενίσχυση του τουρισμού και την προσέλκυση επενδύσεων.

Το Υπουργείο Οικονομικών, σταθερά προσηλωμένο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Κυβέρνησης με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, συνεχίζει να συμβάλλει, έμπρακτα και με συνέπεια, στην ταχεία εκκίνηση και εξέλιξη μιας εμβληματικής επένδυσης για την εθνική οικονομία».