Κατατίθεται άμεσα στη βουλή η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

Κατατίθεται άμεσα στη βουλή η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

Με δηλώσεις τους οι Γκίκας Χαρδούβελης και Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλαν άμεσες εξελίξεις για το ζήτημα.

«Τάχιστα και συγκεκριμένα μέσα στις επόμενες ώρες στη Βουλή θα έρθει ο νόμος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία», δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κατατεθεί το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή η τροπολογία για να ψηφιστεί την Παρασκευή.

Η τροπολογία για το θέμα των ληξιπροθέσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, από 72 έως 100 δόσεις,  θα περιλαμβάνεται διάταξη για τη μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα πάει καλά και πως έγινε εποικοδομητική συζήτηση στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για όλα τα θέματα της οικονομίας.

Στο ίδιος μήκος κύματος ήταν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη «θα έρθει τάχιστα».

«Η χώρα έχει ένα πλήρως επεξεργασμένο και τεκμηριωμένο πλαίσιο για την έξοδό της από το μνημόνιο και τη μετάβαση στην επόμενη φάση», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Για το εάν εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα μπορεί «να τινάξει τα πράγματα στον αέρα», ο κ. Βενιζέλος απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι καθόλου». Η αξιολόγηση –συνέχισε- η αναθεώρηση του προγράμματος που γίνεται θα ολοκληρωθεί κανονικά έως τις 18 Δεκεμβρίου. «Δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι, πάρα πολύ προσεχτικοί και υπεύθυνοι και βεβαίως δεν υπάρχει σχέδιο Β. Ποτέ δεν υπήρχε. Αποδείχτηκε τώρα ότι όποιος σκέφτεται με όρους σχεδίου Β’ παίζει με τη φωτιά».

Σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη, την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια. Κατά τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Βενιζέλο δεν υπήρξε συζήτηση για θέματα της δημόσιας διοίκησης, κάτι που θα συζητηθεί σε άλλη συνάντηση. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν ανοίγει θέμα ασφαλιστικού και ομαδικών απολύσεων.