Κατερίνα Σαριδάκη: «Οι startups χρειάζονται άμεσα στήριξη, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε ένα νέο brain drain»

Κατερίνα Σαριδάκη: «Οι startups χρειάζονται άμεσα στήριξη, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε ένα νέο brain drain»
O 2oς κύκλος του CapsuleT, η αγωνία στον κλάδο του τουρισμού και οι συζητήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία.

Η πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος να προβεί στη δημιουργία μιας «κάψουλας» για την εκκόλαψη των νεοφυών επιχειρήσεων, που φιλοδοξούν να «παντρέψουν» τις παραδοσιακές πρακτικές του τουρισμού με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών εργαλείων, στέφθηκε με επιτυχία αφού η ανταπόκριση των νέων επιχειρηματιών είναι μεγάλη.

Το πρόγραμμα CapsuleT αποσκοπεί στην ίδρυση 65 startups με 300 συμμετέχοντες μέσα στην επόμενη τριετία, ενώ στους βραχυπρόθεσμους στόχους είναι και η ένταξη του στο δίκτυο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η οποία θα δώσει πρόσβαση σε διεθνή εργαλεία, δυνατότητες δικτύωσης των ελληνικών και ξένων startup εταιρειών αλλά και το βήμα να προτάσσονται οι ανάγκες των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο.

Αυτή την περίοδο «τρέχει» ο 2ος κύκλος, ο οποίος λόγω κορωνοϊού πραγματοποιείται on line, με την ομάδα της CapsuleT να μη χάνει πολύτιμο χρόνο και να αξιοποιεί στο έπακρο τα νέα τεχνολογικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, έτσι ώστε η όλη διαδικασία να διεξαχθεί ομαλά. Ο κύκλος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο και αμέσως θα ξεκινήσει η προετοιμασία για τον 3ο κύκλο, αλλά και για άλλες δράσεις όπως το Idea Platform, ένα διαγωνισμό τύπου Hackathon για νέες ιδέες από φοιτητές και αποφοίτους Πανεπιστημίων.

Η Κατερίνα Σαριδάκη, Διευθύντρια του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator δηλώνει ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα του 1ου έτους λειτουργίας του επιταχυντή καθώς κατάφεραν, όπως λέει, να πετύχουν τους στόχους που είχαν θέσει, μεταξύ των οποίων η δημιουργία γνώσης και η προσέλκυση ενδιαφέροντος, τόσο από τις startups όσο και από τα ξενοδοχεία, τους τουριστικούς φορείς, τον ΕΟΤ, τα σχετικά Υπουργεία και τον ευρύτερο τουριστικό τομέα. Το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν ότι δημιούργησαν μία ισχυρή βάση για τη διασύνδεση των startups με τον κλάδο (μέντορες από τον κλάδο, πρόσβαση και επισκέψεις σε τουριστικές επιχειρήσεις, συμμετοχή εκπροσώπων του κλάδου σε εκδηλώσεις μας και άλλα).

«Η εμπιστοσύνη που λάβαμε από όλους τους συμμετέχοντες, συνεργάτες, υποστηρικτές και το ευρύτερο δίκτυο που χτίσαμε, αλλά και οι υψηλές απαιτήσεις που έχει αυτή τη στιγμή η ελληνική αγορά, ανεβάζουν τον πήχη των δράσεων του CapsuleT ακόμη πιο ψηλά. Με τη λήξη του 1ου κύκλου είχαμε καλύτερη αίσθηση αυτών των αναγκών και μπορέσαμε να προχωρήσουμε στις κατάλληλες βελτιστοποιήσεις για να καταστήσουμε ακόμα αποτελεσματικότερο και επωφελές το πρόγραμμά μας» τονίζει στο fortunegreece.com η κα Σαριδάκη.

Παραδέχεται πως η προσαρμογή στα νέα δεδομένα ήταν άμεση. Ειδικότερα, όλα τα εργαστήρια μεταφέρθηκαν σε ηλεκτρονικό περιβάλλον, η επαφή με τους μέντορες γίνεται  τηλεφωνικά ή online, ενώ επίσης η αξιολόγηση και καθοδήγηση, τόσο από την ομάδα της, όσο και από την Επιτροπή Αξιολόγησης, πραγματοποιούνται σε προκαθορισμένες συναντήσεις διαδικτυακά. Σύντομα, μάλιστα σχεδιάζουν να μεταφέρουν και το on-site visit κομμάτι του προγράμματος online, τουλάχιστον έως ότου οι συνθήκες επιτρέψουν να επισκεφτούν δια ζώσης ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εταιρείες.

«Οι startups είναι εξοικειωμένες με την online πραγματικότητα, αλλά και την εργασία εξ αποστάσεως, ενώ και εμείς ως ομάδα λειτουργούμε όπως μία startup! Σίγουρα λείπει σε όλους μας η κατ’ ιδίαν προσωπική επαφή, παρόλα αυτά έχουμε καταφέρει να δουλεύουμε αρμονικά όλο αυτό το διάστημα» επισημαίνει.

Οι προκλήσεις και η επόμενη μέρα για το ελληνικό startup οικοσύστημα

Όλοι συμφωνούν πως ο κλάδος που δέχτηκε το μεγαλύτερο χτύπημα της πανδημικής κρίσης, ήταν αναμφίβολα αυτός του τουρισμού. Το τελευταίο δίμηνο είδαμε αρκετές επιχειρήσεις του χώρου, με μακροχρόνια εμπειρία και παράδοση, να προβαίνουν σε απολύσεις και να απειλούνται με λουκέτο και κανείς αναρωτιέται: πόσο πιο δύσκολη μπορεί να γίνει η κατάσταση για μια νεοφυή επιχείρηση που, έτσι και αλλιώς, διαθέτει περιορισμένους πόρους και μικρή πρόσβαση στη χρηματοδότηση; Ποιο θα είναι το μέλλον του ελληνικού startup οικοσυστήματος που αναδύθηκε με καθυστέρηση κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και τώρα απειλείται από τον κορωνοϊό;

Η κα Σαριδάκη αναγνωρίζει ότι οι νέες συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες για όλο το startup οικοσύστημα που δραστηριοποιείται στον τουρισμό. Οι εταιρείες έχουν ουσιαστικά -στις περισσότερες περιπτώσεις- έως και 100% ακυρώσεις ή πτώση πωλήσεων, πάγωμα συμφωνιών και συμβολαίων και αυτή τη στιγμή κρατιούνται «ζωντανές» από μια λεπτή κλωστή. Υπενθυμίζει ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας στηρίζουν τη βιωσιμότητά τους σε χρηματοδότηση μέσω των διαφόρων funds ή μέσω των πωλήσεων που πραγματοποιούν, δύο πηγές οι οποίες έχουν παγώσει εντελώς. Μόνο κάποιες εταιρείες κατάφεραν να ενταχθούν στα μέτρα για τα επιδόματα προσωπικού μέσω των ΚΑΔ, όμως ακόμα δεν έχουν συμπεριληφθεί στα ειδικά μέτρα στήριξης όπως είναι τα προγράμματα χρηματοδότησης, ΦΠΑ, εργοδοτικών εισφορών κ.ά.

Ερωτηθείσα αναφορικά με το αν  η μέριμνα του κράτους για τις startups που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ήταν αρκετή και αν υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους, η κα Σαριδάκη απαντά πως η κρίση του κορωνοϊου ήταν ένας ξαφνικός εξωτερικός παράγοντας που δημιούργησε τρομερές αναταράξεις σε όλους τους κλάδους. Ήρθαν, όπως λέει, στην επιφάνεια σημαντικά ζητήματα και προβλήματα που αφορούν το startup οικοσύστημα εν γένει, ιδιαίτερα δε για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, όμως η εξέλιξη αυτή αποτελεί «τροφή για σκέψη» για να επιλυθούν σοβαρά προβλήματα του παρελθόντος.

«Οι startups λειτουργούν με στόχο να καινοτομούν, να αναπτύσσουν νέες τεχνολογικές λύσεις για προβλήματα και ανάγκες της αγοράς, να δημιουργούν ευκαιρίες θέσεων εργασίας για εξαιρετικούς επιστήμονες και ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας. Άνθισαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, συμβάλλοντας θετικά στο να παραμείνουν οι νέοι στην Ελλάδα. Χρειάζονται άμεσα στήριξη, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε ένα νέο brain drain ή σε ανεργία  προσωπικού με υψηλές δεξιότητες και δυνατότητες» λέει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει πως CapsuleT και Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, συντάσσουν επί του παρόντος -σε συνεργασία με ένα μεγάλο αριθμό νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού- συγκεκριμένες προτάσεις στήριξης και ενίσχυσης αυτών των επιχειρήσεων από το κράτος. Οι προτάσεις αυτές θα αποσταλούν μέσα στις επόμενες ημέρες στα αρμόδια Υπουργεία και ευελπιστούν στην άμεση ανταπόκριση και κάλυψη των ζητουμένων ώστε αυτές οι εταιρείες και το προσωπικό τους να συνεχίσουν να δημιουργούν και να λειτουργούν προς όφελος του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και της χώρας μας, ευρύτερα.

Παράλληλα, βρίσκονται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με το οικοσύστημα, όχι μόνο με τις εταιρείες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, αλλά και ευρύτερα με startups τουρισμού. Οι μεγαλύτεροι φόβοι των startuppers είναι, πάνω κάτω, οι ίδιοι με αυτούς των επιχειρηματιών που διοικούν μεγάλες επιχειρήσεις και έχουν να κάνουν με τη μείωση κόστους, την άμεση εξεύρεση ρευστότητας, τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και του πελατολογίου τους καθώς και με την προσπάθεια πρόβλεψης των νέων συνθηκών της παγκόσμιας αγοράς, καθώς αρκετοί απευθύνονται με τις υπηρεσίες τους σε ταξιδιώτες του εξωτερικού.

«Είναι πολύ στενά τα περιθώριά από πλευράς ρευστότητας. Έχουν οδηγηθεί σε άμεσες προσαρμογές κόστους λειτουργίας, καθώς και σε αλλαγές και τροποποιήσεις των προϊόντων/υπηρεσιών τους βασισμένοι σε πιθανά εναλλακτικά σενάρια για την επόμενη ημέρα του τουρισμού. Δουλεύουν εντατικά, με αγωνία αλλά και με αισιοδοξία και είναι σίγουρο ότι χρειάζονται την υποστήριξη του κράτους και των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να καταφέρουν να επανεκκινήσουν επιτυχώς τη δραστηριότητά τους και να παραμείνουν ενεργοί έως την επόμενη σεζόν που ίσως τα πράγματα επανέλθουν σε πιο βιώσιμες συνθήκες» επισημαίνει η Κατερίνα Σαριδάκη.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αρκετοί νέοι επιχειρηματίες αναφέρουν ότι οι ζημιές δεν μπορούν να καλυφθούν και θεωρούν τη σεζόν του 2020 ήδη χαμένη, αισθάνονται, ωστόσο, πως αν λάβουν κάποιας μορφής κρατική στήριξη, έστω και τελευταία στιγμή, θα μπορέσουν  να επανέλθουν δυναμικά με τη νέα σεζόν.

Σε πρώτο πλάνο η υγιεινή και η ασφάλεια

Η υγιεινή και η ασφάλεια αποτελούν τη νούμερο ένα προτεραιότητα μιας τουριστικής επιχείρησης που θέλει να έχει δυναμική παρουσία στην μετά-κορωνοϊό εποχή.

Ο ταξιδιώτης χρειάζεται να νιώθει εμπιστοσύνη, ασφάλεια για τις υπηρεσίες που του παρέχονται και να έχει επιλογές στον τρόπο συναλλαγής. Συνεπώς, εφαρμογές και υπηρεσίες που διασφαλίζουν αυτό το κομμάτι είναι αναγκαίες, όπως για παράδειγμα οι ανέπαφες συναλλαγές στη ρεσεψιόν ξενοδοχείου (online check in-check out), οι ανέπαφες παραγγελίες γευμάτων, τα smart rooms ώστε ο πελάτης να έχει τη δυνατότητα να παραμένει στο δωμάτιό του και παράλληλα να απολαμβάνει υπηρεσίες ξενοδοχείου, οι ασφαλείς μετακινήσεις και γενικότερα η μεγαλύτερη χρήση εφαρμογών τεχνολογίας που διευκολύνουν τις συναλλαγές και τις καθιστούν πιο ασφαλείς.

Παράλληλα, προϊόντα που συμβάλλουν στην καλύτερη οργάνωση και διαχείριση της λειτουργίας τους ξενοδοχείου, στη βελτιστοποίηση επεξεργασίας των πληροφοριών (data) που διαθέτουν ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι ξενοδόχοι να πραγματοποιούν καλύτερες αναλύσεις και προβλέψεις της αγοράς, θα αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία για τους επαγγελματίες του χώρου. Εξαιρετικά καίριες είναι και οι εφαρμογές εξειδικευμένων τουριστικών εμπειριών όπου ο επισκέπτης στη χώρα μας θα έχει τη δυνατότητα να βιώσει την εμπειρία του προορισμού σε μικρότερες ομάδες (εφόσον λογικά θα αποφύγει τα μεγάλα groups), με πιο στοχευμένες, «ελεγχόμενες» εμπειρίες και επισκέψεις σε χώρους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς.

Η Διευθύντρια του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator εκτιμά ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να ταξιδεύει, όμως θα του πάρει λίγο χρόνο και θα είναι αρκετά συγκρατημένος μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Μάλιστα το φετινό καλοκαίρι θα είναι τελείως διαφορετικό από ό,τι έχουμε ζήσει τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι όμως αναμενόμενο να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε, που επιλέγουμε προορισμό, μέσο μετακίνησης, ξενοδοχείο κλπ.

Ένας τομέας που αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο είναι τα ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους. Αρκετές συναντήσεις θα μεταφερθούν διαδικτυακά για μεγάλο διάστημα, μιας και πολλές εταιρείες δεν θα επιθυμούν τα στελέχη τους να ταξιδεύουν, πολλές παγκόσμιες εκθέσεις και αρκετά διεθνή συνέδρια θα ακυρωθούν.

«Ξενοδοχεία, συνεδριακοί χώροι, τουριστικά γραφεία και αεροπορικές εταιρείες -και κατ’ επέκταση και όλοι οι συνεργάτες τους- που στηρίζονται στο business travel προφανώς θα πληγούν περισσότερο από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Από την άλλη, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας θα φέρουν μία νέα «κανονικότητα» στο χώρο διαμονής και μετακίνησης του ταξιδιώτη, τα οποία ίσως παραμείνουν ως μέρος της λειτουργίας των επιχειρήσεων τα επόμενα χρόνια και αποτελέσουν μια θετική εξέλιξη για όλους» καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη: 

Τα «αντισώµατα» που καλείται να αναπτύξει ο ελληνικός τουρισµός