Κάθε ρεκόρ αναμένεται να σπάσει η αξία των αρχικών δημόσιων προσφορών το 2019

Κάθε ρεκόρ αναμένεται να σπάσει η αξία των αρχικών δημόσιων προσφορών το 2019

Υπολογίζεται ότι οι αποτιμήσεις των επικείμενων IPOs θα ξεπεράσουν την επόμενη χρονιά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

της Natasha Bach

Το 2018 ήταν μια μεγάλη χρονιά για τις αρχικές δημόσιες προσφορές – αλλά το 2019 μάλλον θα αποδειχθεί ακόμα πιο …«καυτό» σε σχέση με την εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο.

Φέτος, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, έχουν υπάρξει 173 αρχικές δημόσιες προσφορές σύμφωνα με δεδομένα της PwC που δημοσίευσε το Business Insider, με τη συνολική χρηματοδότηση να αγγίζει τα 45,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το νούμερο αυτό είναι κατά 46,5% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο νούμερο την ίδια περίοδο πέρυσι, και υπερτριπλάσιο του αντίστοιχου ποσού για το 2016.

Καθώς η Uber και η Lyft ετοιμάζονται να εισαχθούν στο χρηματιστήριο το 2019, η χρονιά αυτή ίσως τελικά δει αποτιμήσεις που θα ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια! Αν ολοκληρωθούν όλες οι σχεδιαζόμενες αρχικές δημόσιες προσφορές, το 2019 ίσως αναδειχθεί σε χρονιά όπου θα σπάσουν όλα τα ρεκόρ σχετικά με τις αρχικές δημόσιες προσφορές.

Οι τρεις επόμενες εταιρείες που παίρνουν σειρά για μια αρχική δημόσια προσφορά του χρόνου είναι οι Uber, Lyft και Palantir.

Η αποτίμηση αξίας της Uber θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια – υψηλότερη από την αποτίμηση αξίας των Ford, General Motors και Fiat Chrysler συνολικά. Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά από την είσοδο της Alibaba στο χρηματιστήριο το 2014.

Και η Lyft σκέφτεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο στις αρχές του 2019. Η αποτίμησή της αναμένεται να υπερβεί τα 15 δισ. δολάρια. Η εταιρεία έχει ήδη επιλέξει αναδόχους για την επερχόμενη αρχική δημόσια προσφορά.

Η Palantir, εντωμεταξύ, ίσως εισαχθεί στο χρηματιστήριο στα τέλη του 2019 ή το 2020. Σε κάθε περίπτωση, η WSJ εκτιμά ότι η εταιρεία θα μπορούσε να φτάσει μια αποτίμηση αξίας έως και 41 δισ. δολάρια. Ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησής της το 2015 βασίστηκε σε αποτίμηση αξίας 20 δισ. δολαρίων.

Ένας αριθμός άλλων μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας σχεδιάζουν, σύμφωνα με τη WSJ, να προβούν σε αρχική δημόσια προσφορά το 2019, συμπεριλαμβανομένης της Slack, της υπηρεσίας παράδοσης φαγητού Postmates, και του παρόχου λογισμικού τηλεδιάσκεψης Zoom. Η Airbnb, η Pinterest και η Didi Chuxing παραμένουν αναποφάσιστες ως προς το χρηματιστηριακό τους …ντεμπούτο, αλλά αυτό θα μπορούσε να λάβει χώρα επίσης του χρόνου.

Δείτε ακόμη: To στοίχημα της Tencent για είσοδο στην Wall Street και ο στόχος του 1 δισ.