«Κατηφόρα» για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία – Θύμα της αβεβαιότητας οι δαπάνες

«Κατηφόρα» για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία – Θύμα της αβεβαιότητας οι δαπάνες
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εν μέσω πιο δυσοίωνων προοπτικών για τα προσωπικά εισοδήματα και τη γενική οικονομία.

Σημαντική επιδείνωση κατέγραψε ο πρόδρομος δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία που καταρτίζει το ινστιτούτο GfK για τον Φεβρουάριο, ενδεικτικό της ανησυχίας για την οικονομική αβεβαιότητα στην ισχυρότερη δύναμη της Ευρωζώνης.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τον δεύτερο μήνα του 2024 διαμορφώνεται στις -29,7 μονάδες έναντι -25,4 μονάδων τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις -24,6 μονάδες.

Η απροθυμία για δαπάνες έρχεται εν μέσω πιο δυσοίωνων προοπτικών για τα προσωπικά εισοδήματα και τη γενική οικονομία, όπως έδειξε η έρευνα, ενώ οι καταναλωτές είναι επίσης τώρα πιο πρόθυμοι να αποταμιεύουν τους μισθούς τους.

«Η βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος τον περασμένο μήνα ήταν προφανώς μόνο μια σύντομη ανάφλεξη πριν από τα Χριστούγεννα», δήλωσε ο Ρόλφ Μπουέρκλ, ειδικός σε θέματα καταναλωτών στην GfK/NIM. «Το καταναλωτικό κλίμα υπέστη σοβαρό πλήγμα στις αρχές του έτους» ανέφερε ο ίδιος, σύμφωνα με το MarketWatch.

Ο πληθωρισμός παραμένει βασική ανησυχία για τους Γερμανούς αγοραστές, όπως έδειξε η έρευνα. Το ζήτημα αυτό προηγείται κατά πολύ άλλων, όπως η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, ανέφερε η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: