Κατρακυλά η δημοτικότητα του Μπάιντεν στις ΗΠΑ

Κατρακυλά η δημοτικότητα του Μπάιντεν στις ΗΠΑ
epa09850873 US President Joe Biden during his meeting with the Polish President at the Presidential Palace in Warsaw, Poland, 26 March 2022. US President Biden arrived in Poland for a two-days visit during which he is scheduled to hold talks with his Polish counterpart and make an address at the Royal Castle in Warsaw. Biden is coming to Poland straight from Brussels, where he attended an extraordinary Nato summit, a European Council meeting and a G7 summit on 24 March. EPA/Marcin Obara POLAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η έρευνα της Gallup στις 5-26 Ιουλίου διαπιστώνει ότι το 59% των Αμερικανών αποδοκιμάζει τη δουλειά που κάνει ο Μπάιντεν, το υψηλότερο για αυτόν μέχρι σήμερα.

Το ποσοστό δημοτικότητας του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έπεσε κάτω από το 40% για πρώτη φορά και τώρα βρίσκεται στο χαμηλό του 38%, σύμφωνα με γκάλοπ της… εταιρίας Gallup.

Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιουνίου, η βαθμολογία του προέδρου κυμαινόταν στενά μεταξύ 40% και 43%. Πριν από αυτό, ο Μπάιντεν έλαβε ως επί το πλείστον βαθμολογίες έγκρισης της πλειοψηφίας.

Πριν από ένα χρόνο, ο μήνας του μέλιτος του Μπάιντεν έφτασε στο τέλος του, όταν το ποσοστό δημοτικότητας του μειώθηκε στο 50% εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ. Έκτοτε, η δημόσια υποστήριξή του έχει επιδεινωθεί περαιτέρω μετά τη χαοτική απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, τις τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου και τα συνεχιζόμενα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η έρευνα της Gallup στις 5-26 Ιουλίου διαπιστώνει ότι το 59% των Αμερικανών αποδοκιμάζει τη δουλειά που κάνει ο Μπάιντεν, το υψηλότερο για αυτόν μέχρι σήμερα. Μια επόμενη ερώτηση διαπιστώνει ότι το 45% των Αμερικανών αποδοκιμάζει έντονα την απόδοση του Μπάιντεν, σε σύγκριση με το 13% που εγκρίνει έντονα.

Ο μέσος όρος του έκτου τριμήνου του Μπάιντεν είναι ο χαμηλότερος για έναν εκλεγμένο πρόεδρο

Το έκτο τρίμηνο του Μπάιντεν στην εξουσία, που εκτείνεται από τις 20 Απριλίου έως τις 19 Ιουλίου, έληξε πρόσφατα. Σε αυτό το διάστημα, κατά μέσο όρο το 40% των Αμερικανών ενέκρινε τη δουλειά που έκανε ως πρόεδρος.

Κανένας πρόεδρος που εξελέγη για την πρώτη του θητεία δεν είχε χαμηλότερο μέσο όρο του έκτου τριμήνου από τον Μπάιντεν, αν και οι βαθμολογίες του Τζίμι Κάρτερ και του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ελαφρώς καλύτερες, στο 42%. Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπιλ Κλίντον και ο Ρόναλντ Ρίγκαν ήταν επίσης κατά μέσο όρο κάτω από την έγκριση της πλειοψηφίας.

Όπως σχεδόν κάθε πρόεδρος από τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ο Μπάιντεν είδε την δημοτικότητά του να μειώνεται μεταξύ του πέμπτου (41%) και του έκτου τριμήνου. Ο Τραμπ είναι μία από τις εξαιρέσεις, καθώς ο μέσος όρος του έκτου τριμήνου του 42% ήταν καλύτερος από το 39% κατά το πέμπτο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, το έκτο τρίμηνο σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο τριμηνιαίος μέσος όρος του Μπάιντεν ήταν χαμηλότερος από αυτόν του Τραμπ το ίδιο τρίμηνο.

Η ιστορία δείχνει ότι θα ήταν απίθανο να βελτιωθεί η βαθμολογία αποδοχής του Μπάιντεν κατά το έβδομο τρίμηνο του. Μέχρι σήμερα, μόνο ένας εκλεγμένος πρόεδρος — ο Τζορτζ Χ. Β. Μπους — έχει δει σημαντική βελτίωση στο έβδομο τρίμηνό του. Η αύξηση αντανακλούσε μια συγκέντρωση υποστήριξης προς τον Μπους αφού καταδίκασε την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ, η οποία τελικά οδήγησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους να πολεμήσουν τον Πόλεμο του Κόλπου εναντίον του Ιράκ στις αρχές του 1991.