Κάβα για πώληση αλκοόλ στη Σαουδική Αραβία; – Ναι, αλλά μόνο για ξένους διπλωμάτες

Κάβα για πώληση αλκοόλ στη Σαουδική Αραβία; – Ναι, αλλά μόνο για ξένους διπλωμάτες
A saudi holds a national flag during celebrations in Riyadh marking Saudi Arabi's 90th National Day on September 23, 2020. (Photo by FAYEZ NURELDINE / AFP) Photo: AFP
Μέχρι σήμερα η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να τιμωρηθεί με εκατοντάδες μαστιγώσεις, απέλαση, πρόστιμα ή φυλάκιση.

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να ανοίξει το πρώτο κατάστημα αλκοόλ στην πρωτεύουσα Ριάντ, το οποίο θα εξυπηρετεί αποκλειστικά μη μουσουλμάνους διπλωμάτες, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Οι πελάτες θα πρέπει να εγγραφούν μέσω μιας εφαρμογής για κινητά, να πάρουν έναν κωδικό έγκρισης από το υπουργείο Εξωτερικών και να τηρούν μηνιαίες ποσοστώσεις με τις αγορές τους, ανέφερε κυβερνητικό έγγραφο που έφτασε στην κατοχή του πρακτορείου.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ορόσημο στις προσπάθειες του βασιλείου, με επικεφαλής τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, να «ανοίξει» την υπερσυντηρητική μουσουλμανική χώρα για τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις, καθώς η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται στο Ισλάμ.

Αποτελεί επίσης μέρος των ευρύτερων σχεδίων που είναι γνωστά ως «Όραμα 2030» για την οικοδόμηση της οικονομίας της χώρας πέρα από το πετρέλαιο.

Το νέο κατάστημα βρίσκεται στη διπλωματική συνοικία του Ριάντ, μια γειτονιά όπου διαμένουν πρεσβείες και διπλωμάτες και θα είναι «αυστηρά περιορισμένο» για μη μουσουλμάνους, αναφέρεται στο έγγραφο.

Δεν ήταν σαφές εάν άλλοι μη μουσουλμάνοι ομογενείς θα έχουν πρόσβαση στο κατάστημα.

Οι αυστηρές τιμωρίες

Εκατομμύρια ομογενείς ζουν στη Σαουδική Αραβία, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είναι μουσουλμάνοι εργαζόμενοι από την Ασία και την Αίγυπτο. Μια πηγή που γνωρίζει τα σχέδια δήλωσε ότι το κατάστημα αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες εβδομάδες.

Η Σαουδική Αραβία έχει αυστηρούς νόμους κατά της κατανάλωσης αλκοόλ, η οποία μπορεί να τιμωρηθεί με εκατοντάδες μαστιγώσεις, απέλαση, πρόστιμα ή φυλάκιση, ενώ οι ομογενείς αντιμετωπίζουν επίσης την απέλαση. Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, το μαστίγωμα έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ποινές φυλάκισης.

Το αλκοόλ ήταν διαθέσιμο μόνο μέσω της διπλωματικής αλληλογραφίας ή στη μαύρη αγορά.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησε σε αίτημα για επίσημο σχολιασμό. Τα ελεγχόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση επιβάλλει νέους περιορισμούς στις εισαγωγές αλκοόλ στο πλαίσιο των διπλωματικών αποστολών, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τη ζήτηση για το νέο κατάστημα.

Ο νέος κανονισμός θα περιορίσει τις εισαγωγές για να αντιμετωπιστεί «η αθέμιτη ανταλλαγή ειδικών αγαθών και αλκοολούχων ποτών που παραλαμβάνονται από τις πρεσβείες μη μουσουλμανικών χωρών εντός της Σαουδικής Αραβίας», ανέφερε η εφημερίδα Arab News την Κυριακή.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία ήταν σχετικά κλειστή για δεκαετίες, έχει χαλαρώσει τα τελευταία χρόνια τους αυστηρούς κοινωνικούς κώδικες, όπως ο διαχωρισμός ανδρών και γυναικών σε δημόσιους χώρους και η απαίτηση από τις γυναίκες να φορούν μαύρα ράσα που καλύπτουν τα πάνταμ (αμπάγια).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com