Οι Κυριότερες Τάσεις Marketing για το 2024 (και το προσεχές μέλλον)

Οι Κυριότερες Τάσεις Marketing για το 2024 (και το προσεχές μέλλον)
Τεχνολογία, δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, και η επόμενη μέρα των social media, βρίσκονται στο επίκεντρο του μέλλοντος για τους επαγγελματίες του marketing

*του Αλκιβιάδη Σιαράβα, Marketing, Communications & Corporate Citizenship Manager, KPMG στην Ελλάδα

Μπήκαμε για τα καλά στο 2024 και όπως φαίνεται πολλά πράγματα προχωράνε με πιο γρήγορες ταχύτητες χρόνο με το χρόνο. Ειδικότερα, ο κόσμος του marketing διαμορφώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, γεμάτους προκλήσεις και ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιήσουν οι επαγγελματίες του χώρου. Οι τάσεις είναι ανεξάντλητες και αναμφισβήτητα η τεχνολογία και η σχέση της με το ανθρώπινο δυναμικό επαναπροσδιορίζονται διαρκώς όχι μόνο στο επιχειρείν, αλλά και στο marketing.

AI Marketing Automation: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το πιο «καυτό» θέμα στο χώρο του marketing, της διαφήμισης και της επικοινωνίας, είτε είναι ψηφιακή, είτε αναλογική. Συγκεκριμένα, η ολοκλήρωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) με το marketing μετασχηματίζει τον τρόπο ανάλυσης δεδομένων, την προσωποποίηση εμπειριών των πελατών (CX) και τη βελτιστοποίηση καμπανιών. Το 2024, εργαλεία όπως τα chatbots, η βελτιστοποίηση φωνητικής αναζήτησης και η «προβλεψιμότητα», θα γίνουν ακόμη πιο διαδεδομένα. Εντούτοις, η στρατηγική αυτοματοποίησης δεν πρέπει να μπαίνει στον αυτόματο, αλλά πρέπει να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στους ανθρώπους και στην τεχνητή νοημοσύνη. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόσφατη Παγκόσμια έκθεση για την τεχνολογία της KPMG, το 55% των οργανισμών ανέφερε ότι η πρόοδος προς την αυτοματοποίηση έχει καθυστερήσει λόγω των ανησυχιών τους για το πώς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης λαμβάνουν αποφάσεις.

Περιεχόμενο υπό το πρίσμα του diversity & inclusion. H πολιτισμική συμπερίληψη στο περιεχόμενο του marketing αναδιαμορφώνουν τον τρόπο παρουσίασης των πληροφοριών, αφηγημάτων, ιστοριών και απόψεων. Μέσω της τάσης αυτής, το περιεχόμενο στον τομέα των Μέσων, της διαφήμισης, της εκπαίδευσης και της επικοινωνίας στις επιχειρήσεις, πρέπει να αντανακλά την ποικιλομορφία και τα διαφορετικά κοινωνικά, πολιτιστικά, έμφυλα και θρησκευτικά υπόβαθρα. Η τάση αυτή επιδιώκει τη δημιουργία πιο σχετικού περιεχομένου,, με σεβασμό σε ένα παγκόσμιο κοινό, προάγοντας έτσι το αίσθημα του «ανήκειν» και της κατανόησης.

Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) και Εικονική Πραγματικότητα (VR): Οι τεχνολογίες AR και VR μπορούν να διαμορφώσουν δημιουργικές ιστορίες και πλήρειςς αφηγηματικές εμπειρίες στον καταναλωτή, πηγαίνοντας την εμπειρία του πελάτη σε ένα επόμενο στάδιο. Το 2024, αναμένεται οι τεχνολογίες αυτές να έχουν ενσωματωθεί περαιτέρω στις στρατηγικές marketing και ιδιαίτερα στους μεγάλους λιανέμπορους. Οι εταιρείες μπορούν να βελτιώσουν την αξία του brand και την εμπειρία πελατών προσφέροντας βιώματα, για παράδειγμα «εικονικών δοκιμών».

Hyper-Personalization: Η εξατομίκευση δεν είναι πλέον απλώς μια λέξη που την ακούμε συχνά, αλλά ένα καθοριστικό κομμάτι της στρατηγικής marketing σήμερα. Οι επιχειρήσεις στρέφονται πλέον προς την «πραγματική»εξατομίκευση, συνδυάζοντας τα δεδομένα και την παραγωγή περιεχομένου για πιο προσωπικές και tailor-made επικοινωνίες. Η διαχείριση των δεδομένων με την παραγωγή επιτρέπει στους marketeers να συνδεθούν πιο άμεσα με τους καταναλωτές, προσφέροντας προσαρμοσμένα μηνύματα – αυτά που πιθανότατα θέλει να διαβάσει ο πελάτης. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση δυναμικής βελτιστοποίησης δημιουργικού, παρέχοντας υψηλά εξατομικευμένο περιεχόμενο κατά κλίμακα. Εντούτοις, οι επιχειρήσεις πρέπει να χειρίζονται με ευθύνη τα δεδομένα των πελατών και να είναι διαφανείς σχετικά με τον τρόπο συλλογής και χρήσης αυτών των δεδομένων.

Influencer Marketing: Οι σύγχρονοι καταναλωτές επιζητούν διαδραστικές και αυθεντικές σχέσεις με influencers. Εδώ και χρόνια συζητιέται και αναμένεται ότι αυτή η μετατόπιση θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των micro-influencers — ατόμων με μικρότερο αλλά πιο ενεργό κοινό. Είναι σαφές πως το influencer marketing είναι αυτό που θα λέγαμε παλιότερα third party endorsement και με την ανάπτυξη των social media, βρήκε μια νέα θέση στο πλαίσιο του marketing.

Video Marketing: Τα video μικρού-μήκους, τα live streaming και το διαδραστικό περιεχόμενο είναι ολοένα και πιο σημαντικά στο video marketing. Οι εταιρείες και τα brands που αξιοποιούν αποτελεσματικά αυτές τις τάσεις θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θα είναι σε θέση να επικοινωνούν δυναμικά τα μηνύματα τους. Μάλιστα, η τάση των steamers είναι η πιο πολυσυζητημένη ανάμεσα στο διαφημιστικό χώρο, καθώς έχει μεγαλύτερη αυθεντικότητα και ακουμπάει την αμεσότητα της στιγμής που φαίνεται πως οι νεότερες γενιές το επιθυμούν.

Αλκιβιάδης Σιαράβας, Marketing, Communications & Corporate Citizenship Manager, KPMG στην Ελλάδα

Voice Search Optimization: Η Βελτιστοποίηση της Αναζήτησης με Φωνή είναι μια αναδυόμενη τάση στον τομέα του ψηφιακού marketing και της τεχνολογίας, με έμφαση στη βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων και του περιεχομένου για να είναι πιο εύκολα στην αναζήτηση και εφικτό να κατανοηθούν μέσω φωνητικών ερωτημάτων αναζήτησης. Αντίθετα με τις παραδοσιακές αναζητήσεις βασισμένες σε κείμενο, η αναζήτηση με φωνή περιλαμβάνει την επεξεργασία φυσικής γλώσσας και την τεχνητή νοημοσύνη για την ερμηνεία και την απόκριση χρηστικών ερωτημάτων που εκφωνούνται. Τα κύρια στοιχεία της βελτιστοποίησης της αναζήτησης με φωνή περιλαμβάνουν: τη βελτιστοποίηση σε λέξεις-κλειδιά, την προσαρμογή με τις φορητές συσκευές (π.χ. κινητά) και την ολοκλήρωση δομημένων δεδομένων για την ενίσχυση της κατανόησης από τους αλγόριθμους αναζήτησης με φωνή. Μάλιστα, η αυξανόμενη χρήση φωνητικών βοηθών όπως Amazon’s Alexa, Google Assistant και Apple’s Siri διαμορφώνει την τάση της βελτιστοποίησης της αναζήτησης με φωνή, σύμφωνα με την έκθεση της Voicebot.

Neuro-marketing: Το neuro-marketing αναπτύσσεται στο συναρπαστικό συνδυασμό νευροεπιστήμης και αρχών marketing με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς των καταναλωτών. Χρησιμοποιεί τεχνολογίες απεικόνισης του εγκεφάλου και παρακολούθησης φυσιολογικών αντιδράσεων για να μετρήσει τις αντιδράσεις των καταναλωτών σε προϊόντα, διαφημίσεις και μηνύματα που σχετίζονται με μια μάρκα. Πολλές εταιρείες μελετούν περαιτέρω πως μπορούν να αξιοποιήσουν «έξυπνα» και πρακτικά αυτήν την τεχνολογία και να πάνε την εμπειρία του καταναλωτή και την πώληση στο επόμενο στάδιο.

User-Generated Content (UGC): Πρόκειται για τη new age φάση του marketing. Το UGC είναι μια ισχυρή στρατηγική marketing, η οποία ήδη εφαρμόζεται αρκετά αλλά φαίνεται πως θα αναπτυχθεί περαιτέρω και ζητά τη συμμετοχή και τη συνδιαμόρφωση από το κοινό και τους καταναλωτές. Οι επιχειρήσεις μπορούν να προωθήσουν προϊόντα και υπηρεσίες, διοργανώνοντας διαγωνισμούς και περιεχόμενο με συγκεκριμένα hashtags, θέματα ή μορφές, ανταμείβοντας τις καλύτερες συμμετοχές. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία με σχετικούς influencers μπορεί να ενισχύσει τη συμμετοχή όμως μια καλή ιδέα μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς βοήθεια.

Data privacy: Το ηθικό σκέλος της λειτουργίας των επιχειρήσεων και των big data είναι ψηλά στην ατζέντα του παρόντος και του μέλλοντος. Με το βλέμμα στραμμένο στην ιδιωτικότητα των δεδομένων, οι επιχειρήσεις πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην εμπιστοσύνη του καταναλωτή και στην προστασία δεδομένων. Είναι βέβαιο ότι μέχρι τα επόμενα χρόνια, οι εταιρείες που υιοθετούν αξιόπιστες πρακτικές προστασίας δεδομένων και διαφανείς πολιτικές θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Artificial intelligence with value: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) δεν είναι πλέον απλά ένα «καυτό» θέμα συζήτησης και ένα buzzword σε μια συνάντηση, αλλά ένα εργαλείο marketing με συγκεκριμένη επιχειρηματική αξία. Αντί για εντυπωσιακά εξωφρενικές εφαρμογές, η εστίαση μετακινείται σε συγκεκριμένες και πρακτικές εφαρμογές που βοηθούν άμεσα τις επιχειρήσεις. Η απόδοση πρακτικών εφαρμογών ΤΝ, όπως μεταφράσεις, φωνητικά υποκείμενα, και ετικέτες εικόνων, γίνεται πλέον αναμενόμενη. Οι εταιρείες θέλουν να δουν την εμπορική αξία προτού επενδύσουν στην ΤΝ, καθιστώντας τη συγκεκριμένη χρήση πιο απαραίτητη.

Μάλιστα η έρευνα CEO Outlook της KPMG αναφέρει ότι τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει σχεδόν κάθε τομέα της ανθρώπινης εργασίας και ενσωματώνεται σε όλο και περισσότερες πτυχές της καθημερινής ζωής, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας. Καθώς εργαλεία όπως το Bard και το ChatGPT αποκτούν όλο και μεγαλύτερη προβολή, οι CEOs παγκοσμίως αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τις αμέτρητες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και παραμένουν σε εγρήγορση όσον αφορά τις επενδύσεις τους και την εξερεύνηση της τεχνολογίας. Ειδικότερα η ερεύνα της KPMG επισημαίνει ότι οι CEOs παγκοσμίως θέτουν την τεχνητή νοημοσύνη ως την κορυφαία επενδυτική προτεραιότητά τους. Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι σε ποσοστό 70% των CEOs παγκοσμίως και 74% των Ελλήνων επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το μέλλον, με τους περισσότερους (52% παγκοσμίως και 42% των Ελλήνων) να αναμένουν να δουν απόδοση της επένδυσής τους σε τρία έως πέντε χρόνια.

Η επόμενη μέρα στο marketing φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και έχει στο επίκεντρο τη δημιουργία, την καινοτομία και ακόμη πιο στενούς δεσμούς με το κοινό και τους καταναλωτές. Η εξέλιξη της τεχνολογίας συναντιέται με τον άνθρωπο, την ηθική και τον τρόπο που λειτουργεί και σύντομα θα δούμε να συμβαίνουν συναρπαστικές εξελίξεις στον κλάδο του marketing.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: