Και τεχνικά λάθη πίσω από το δυστύχημα στην Ισπανία

Και τεχνικά λάθη πίσω από το δυστύχημα στην Ισπανία

Το τμήμα της γραμμής που σημειώθηκε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα όφειλε να διαθέτει σύστημα αυτόματης πέδησης.

Το τμήμα της σιδηροτροχιάς, στο οποίο σημειώθηκε το δυστύχημα με 79 νεκρούς στις 24 Ιουλίου στη βόρειο Ισπανία, όφειλε να διαθέτει εξαρχής ένα προηγμένο σύστημα αυτόματης πέδησης, ανακοίνωσε σήμερα ο Γκονθάλο Φέρε, πρόεδρος της διαχειρίστριας εταιρείας του δικτύου Adif.

Ο πρόεδρος της Adif, μαζί με αυτόν της Renfe Χούλιο Γκόμεθ-Πόμαρ, έδιναν επί πέντε ώρες απαντήσεις στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υλικοτεχνικών Υποδομών, με αφορμή τον εκτροχιασμό που σημειώθηκε κοντά στον σταθμό Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Ισπανία: Στο τηλέφωνο μιλούσε ο μηχανοδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας

«Η γραμμή είχε σχεδιαστεί εν πρώτοις βάσει των κανονισμών UIC (για τους συρμούς υψηλής ταχύτητας AVE) και με σύστημα ασφαλείας ERMTS», σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, που συμπεριλαμβάνει σύστημα αυτόματης πέδησης για τις περιπτώσεις που ο μηχανοδηγός δεν τηρεί το όριο ταχύτητας, δήλωσε ο Γκονθάλο Φέρε.

Εν τέλει, όμως, ήταν το συμβατικό σύστημα Asfa εκείνο που προκρίθηκε, με ένα μηχανισμό αυτόματης πέδησης που ενεργοποιείται μόνον για ταχύτητες κάτω των 200 χιλιομέτρων ανά ώρα. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Χούλιο Γκόμεθ-Πόμαρ, υπογράμμισε πως «είχαν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας».

Η υπουργός Υποδομών Άννα Παστόρ αναμένεται αύριο να αναφερθεί ενώπιον της Βουλής στις συνθήκες του δυστυχήματος και στα μέτρα ασφαλείας των ισπανικών σιδηροδρόμων.

Η Ισπανία συμμετέχει σε δημόσιο διαγωνισμό για την προμήθεια συρμών υψηλής ταχύτητας στη Βραζιλία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ