ΚΕΜ: Τριάντα χρόνια «αρχηγός» στις ελληνικές τσάντες

ΚΕΜ: Τριάντα χρόνια «αρχηγός» στις ελληνικές τσάντες

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης μιλά για την ΚΕΜ και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό επιχειρείν.

Τα ηνία του κλάδου των δερμάτινων ειδών διατηρεί εδώ και τρεις δεκαετίες η εταιρεία ΚΕΜ, μια 100% ελληνική εταιρεία, η οποία έχει καταφέρει να τοποθετήσει τα προϊόντα της δίπλα  σε εκείνα γνωστών οίκων του εξωτερικού.

Από βιοτεχνία μικρής εμβέλειας, εξελίχθηκε με το πέρασμα των χρόνων σε καθετοποιημένη εταιρεία παραγωγής και διάθεσης δερμάτινων ειδών.

Σήμερα διαθέτει 30 ιδιόκτητα καταστήματα και 35 franchise και απασχολεί περί τους 150 υπαλλήλους, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για λογαριασμό της ΚΕΜ από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της.

Κάθε εξάμηνο ανανεώνει δε την collection της παράγοντας 300 νέους κωδικούς, ενώ εκτός από τις τσάντες που είναι και το σήμα κατατεθέν της, έχει μπει δυναμικά και στον χώρο του υποδήματος.

Με αφορμή την συμπλήρωση τριάντα χρόνων δραστηριοποίησης της εταιρείας στην ελληνική αγορά, ο Πρόεδρος της ΚΕΜ κ. Γιώργος Μιχαηλίδης μιλά στο Fortunegreece.com αναφορικά με τα σχέδια της εταιρείας, αλλά και με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες επιχειρηματίες εξαιτίας του ασταθούς πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος.

«Βρισκόμαστε 30 χρόνια στην κορυφή του κλάδου και φέτος είναι μια χρονιά που λόγω των πολιτικών εξελίξεων θα χαρακτήριζα ως “αλλήθωρη”. Και αυτό γιατί με το ένα μάτι κοιτάμε προς τα μπρος και με το άλλο προς τα πίσω. Αναρωτιέμαι αν τελικά είμαστε στο τέλος της κρίσης ή στην αρχή μιας νέας».

Η ΚΕΜ παρά τις όποιες δυσκολίες του κλάδου είναι μια εταιρεία που κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να καταγράψει αναπτυξιακούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη μέσα στην κρίση τακτοποιήθηκαν όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, προχώρησαν σε ανακεφαλαιοποίηση με ίδια κεφάλαια και όχι μόνο δεν απέλυσαν κόσμο, αλλά το προσωπικό αυξήθηκε από 128  σε 150 άτομα.

 

Επιπρόσθετα, από το 2010 έχουν ανοίξει 8 καταστήματα νέας γενιάς, από τα οποία τέσσερα καινούρια που προστέθηκαν στο δίκτυό και άλλα τέσσερα που προϋπήρχαν και ανακαινίστηκαν πλήρως. Το κόστος της επένδυσης άγγιξε συνολικά τις 600.000 ευρώ.

«Αν με ρωτούσατε τον Μάιο του 2014 θα σας απαντούσα πως η κρίση τελείωσε και αυτό γιατί το α’ πεντάμηνο καταγράφαμε ανάπτυξη 25% και όλα έδειχναν πως η χρονιά θα έκλεινε με άνοδο 30%. Αλλά η αστάθεια στο πολιτικό σύστημα έφερε τα πάνω κάτω και τελικά η χρονιά έκλεισε στο +5%. Στην κοπή της πίτας ενημέρωσα τους εργαζομένους της ΚΕΜ πως έπειτα από 30 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στην ελληνική αγορά ενδεχομένως να μην συμπληρώσουμε τα 31. Σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή η εταιρεία θα αναγκαστεί να κλείσει σε 6 μήνες. Η εξήγηση είναι απλή. Η εισαγωγή των πρώτων υλών μας θα ανέβει έξι φορές πάνω και η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή θα πέσει ταυτόχρονα έξι φορές κάτω. Θα είμαι λοιπόν αναγκασμένος ως επιχειρηματίας να κλείσω την εταιρεία για να μην χάσω περισσότερα».

Σχολιάζοντας τον τρόπο που ετοιμάζεται να διαχειριστεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα τη σχέση της χώρας με την Ευρώπη, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει χαρακτηριστικά πως είναι σαν να «έχουμε βάλει ένα χασάπη να μας κάνει εγχείρηση», ενώ απευθυνόμενος σε όσους πιστεύουν πως τα χειρότερα έχουν περάσει, δηλώνει πως οι επιχειρήσεις και οι Έλληνες πολίτες στο σύνολό τους έχουν ακόμη πολλά να χάσουν, διότι ο «πάτος» της κρίσης βρίσκεται πολύ πιο κάτω.

«Χρειάζεται ανάπτυξη, η οποία θα προέρθει από επενδύσεις. Αλλά για να γίνουν  επενδύσεις χρειάζονται κεφάλαια. Και τα κεφάλαια πάνε όπου δεν υπάρχουν φαινόμενα δήμευσης, κρατικοποίησης ή ακύρωσης συμφωνιών και βέβαια όπου υπάρχει πολιτική και φορολογική σταθερότητα. Το πρόβλημα είναι πως στην Ελλάδα δεν μεγεθοποιούμε το ρίσκο μας. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο το μοντέλο μιας δυτικού τύπου χώρας που να μετατρέπεται σε κομμουνιστική. Έχουν μείνει μόλις 4 και εμείς θα είμαστε η πέμπτη».

Όπως και για τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, έτσι και για την εταιρεία του κ. Μιχαηλίδη οι γιορτές των Χριστουγέννων δεν βοήθησαν ως προς την αύξηση των πωλήσεων. «Ήταν ένας δραματικός Δεκέμβριος παρόλο που ο καιρός βοήθησε για να βγει έξω ο κόσμος και να ψωνίσει. Ο τζίρος κινήθηκε περίπου στα περσινά επίπεδα. Αυτό που παρατηρείται είναι πως τα μαγαζιά των πελατών μας δεν έχουν εμπόρευμα γιατί πολύ απλά δεν έχουν τα χρήματα για να το πληρώσουν».

Για τον πρόεδρο της ΚΕΜ καλό management σημαίνει να είναι κανείς συνεπής προς τις υποχρεώσεις του. «Στο επιχειρείν πρέπει να απλώνεις το χέρι σου μέχρι εκεί που φτάνει. Να στηρίζεσαι στις δικές σου δυνάμεις και να είσαι καινοτόμος. Οτιδήποτε παλιό συντηρείς υπάρχουν οι «followers» που το «τρώνε». Πρέπει να τρέχεις μπροστά και να σε ακολουθούν».

Τι πιστεύει όμως ο ίδιος για την εταιρεία του; Που αποδίδει την επιτυχημένη πορεία της και τη διάρκεια στο χρόνο; Όπως μας εξηγεί είναι η ίδια η δομή της εταιρείας που την κάνει να ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές. «Η παραγωγή μας γίνεται σε Ελλάδα και Κίνα και τόσο το δίκτυο της λιανικής όσο και αυτό της χονδρικής βρίσκεται στη χώρα μας. Η ΚΕΜ δεν θέλει να ακολουθήσει πολιτική εξαγωγών, παρόλο που τα προϊόντα μας έχουν τοποθετηθεί σε Κύπρο και Αμερική. Το να είσαι ελληνική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα και να κυνηγάς τις εξαγωγές, είναι σαν να χτίζεις παλάτια στην άμμο».

Ο ίδιος αποκαλύπτει μάλιστα πως έφτασε στο σημείο να αρνηθεί παραγγελίες από πολύ γνωστούς οίκους του εξωτερικού επειδή το υπάρχον εργατικό δυναμικό δεν θα μπορούσε να καλύπτει άμεσα τέτοιου είδους παραγγελίες και με δεδομένη την αστάθεια του πολικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, η όποια πρόσληψη επιπλέον προσωπικού θα ήταν προς το παρόν αποτρεπτική και ριψοκίνδυνη. «Υπάρχει ένα ατελές εργασιακό και φορολογικό τοπίο. Εάν θελήσουμε να μεγαλώσουμε την ΚΕΜ, αυτό θα το κάνουμε εκτός Ελλάδας με παράλληλη μεταφορά έδρας».

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο κ. Μιχαηλίδης, οι επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις της ΚΕΜ θα εξαρτηθούν από το οικονομικό περιβάλλον που θα δημιουργηθεί στη χώρα μας από την επομένη των εκλογών.