Κένυα: Ένοπλη επίθεση σε εμπορικό κέντρο με τουλάχιστον 22 νεκρούς

Κένυα: Ένοπλη επίθεση σε εμπορικό κέντρο με τουλάχιστον 22 νεκρούς

Περισσότερα θύματα βρίσκονται μέσα στο κτιριακό συγκρότημα, ανακοίνωσε ο κενυατικός Ερυθρός Σταυρός.

Τελευταία Ενημέρωση: 18:30

Επίθεση ενόπλων σε εμπορικό κέντρο σήμερα στο Ναϊρόμπι της Κένυας, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους.
«Μέχρι τώρα έχουμε τουλάχιστον 22 νεκρούς. Οι απώλειες είναι μεγάλες και αυτό αφορά μόνον ό,τι έχουμε απ’ έξω», δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερς ο γενικός γραμματέας του κενυατικού Ερυθρού Σταυρού Αμπάς Γκουλέντ. «Μέσα υπάρχουν ακόμη περισσότερα θύματα και οι πυροβολισμοί συνεχίζονται», πρόσθεσε.

Μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τρία πτώματα να κείτονται έξω από το εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ και δύο μέσα σ’ αυτό, ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας που επέζησε της επίθεσης των ενόπλων είπε ότι είδε μέσα στο εμπορικό κέντρο τουλάχιστον ένα πτώμα και δεκάδες τραυματίες.

«Οι ένοπλοι επιχείρησαν να με πυροβολήσουν στο κεφάλι, αλλά αστόχησαν. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν χτυπηθεί από σφαίρες. Υπάρχουν πολλά θύματα, αυτό είναι βέβαιο», δήλωσε αυτός ο αυτόπτης μάρτυρας που ονομάζεται Σουντζάρ Σινγκ.

«Είδα ένα αγοράκι να το παίρνουν με φορείο, πρέπει να ήταν πέντε ή έξι ετών. Έμοιαζε νεκρό, δεν κουνιόταν, δεν έκανε τον παραμικρό θόρυβο», πρόσθεσε.

Εξετάζεται τρομοκρατικό χτύπημα
H κυβέρνηση της Κένυας δήλωσε πως η επίθεση μπορεί να είναι τρομοκρατική. Ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυηας δήλωσε: «Ενδέχεται να πρόκειται για μια επίθεση από τρομοκράτες, οπότε αντιμετωπίζουμε το θέμα πολύ σοβαρά». Ερωτηθείς αν ξένες υπηρεσίες ασφαλείας συμμετέχουν στην επιχείρηση για την εξουδετέρωση των ενόπλων απάντησε: «Σ’ αυτό το στάδιο δεν έχει καταστεί ακόμη απαραίτητο».

Σπροαδικά πυρά ακούγονταν ώρες αφότου άρχισε η επίθεση και πριν από λίγο αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως είδαν στρατιώτες να μπαίνουν μέσα στο εμπορικό κέντρο. Μερικοί τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί είχαν μεταδώσει πως είχαν συλληφθεί όμηροι, όμως δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, οι ένοπλοι «εκτέλεσαν» πελάτες του εμπορικού κέντρου και μιλούσαν μια ξένη γλώσσα, ίσως αραβικά ή σομαλικά. «Δεν είμαι βέβαιος διότι δεν μιλάω αυτές τις γλώσσες», πρόσθεσε πάντως.

Ο κενυατικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πως υπάρχουν τουλάχιστον 22 νεκροί και 50 τραυματίες — νωρίτερα είχε ανακοινώσει προσωρινό απολογισμό με 15 νεκρούς. Γύρω στους 25 τραυματίες μεταφέρθηκαν με φορεία και καροτσάκια του σούπερ-μάρκετ. Πολλά από τα θύματα φέρουν πολλαπλά ελαφρά τραύματα, προφανώς από θραύσματα. Άλλοι βγήκαν έξω περπατώντας με ματωμένα υφάσματα τυλιγμένα γύρω από τα τραύματά τους.

Η μαχητική σομαλική οργάνωση αλ-Σεμπάαμπ, την οποία η Κένυα κατηγορεί για ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και των δυνάμεων ασφαλείας, είχε απειλήσει να πλήξει το εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ, το οποίο είναι δημοφιλές στην κοινότητα των ξένων που ζουν στο Ναϊρόμπι. Οι επιθέσεις είχαν πραγματοποιηθεί μετά από ενέργειες των κενυατικών δυνάμεων στη Σομαλία, πριν από δύο χρόνια, εναντίον μαχητών που συνδέονται με την αλ-Κάιντα.