Κερέ: «Διαύγεια» στο χρέος προϋπόθεση για το QE

Κερέ: «Διαύγεια» στο χρέος προϋπόθεση για το QE
Member of the Executive Board of the European Central Bank Benoit Coeure attends a session during the World Economic Forum (WEF) annual meeting on January 24, 2015 in Davos. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

Απαραίτητος όρος συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να υπάρξει καθαρή εικόνα για τη φύση και το εύρος των μέτρων.

Η αβεβαιότητα αναφορικά με το υψηλό χρέος υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, ξεκαθάρισε ο Μπενουά Κερέ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη. Επανέλαβε τη θέση του Μάριο Ντράγκι, ότι η ΕΚΤ «λυπάται» που δεν υπήρξε καθαρός ορισμός των μέτρων ελάφρυνσης στο προηγούμενο Eurogroup και τόνισε ότι είναι σημαντικό η συμφωνία να επιτευχθεί στις 15 Ιουνίου.

Στην ομιλία του σημείωσε ότι με βάση τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου, τα μέτρα θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος αλλά τόνισε ότι «το να είμαστε αρκετά καθαροί για τα μέτρα σήμερα θα βοηθήσει να έρθουν μπροστά πολλά από τα ευεργετικά αποτελέσματα, ειδικότερα στην επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στη διεθνή και την εγχώρια κοινότητα όσον αφορά τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε μονοπάτι κανονικότητας και σταθερότητας».

Τόνισε δε ότι η «καθαρότητα» (clarity) στα μέτρα για το χρέος είναι απαραίτητος όρος για να μετάσχει η χώρα στο QE.

Το στέλεχος της ΕΚΤ υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο ξεκαθάρισε ότι θα εξετάσει πιθανές αγορές ελληνικών ομολόγων, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έγινε στην ανάλυση για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως και άλλα ρίσκα. Η απόφαση από το ευρωσύστημα θα ληφθεί ανεξάρτητα.

Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, ότι «ένα σημαντικό στοιχείο της διαβούλευσης είναι η εκτίμησή μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Αλλά μπορούμε να κάνουμε μια ενημερωμένη αξιολόγηση, αν έχουμε καθαρή εικόνα για τη φύση και το εύρος των μέτρων που προβλέπονται.

Τότε μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσο θα συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε έναν επαρκή βαθμό εξειδίκευσης. Και όπως σε κάθε άλλη απόφαση, βλέπουμε και τις σχετικές πληροφορίες. Η ανάλυση χρέους του ΔΝΤ θα είναι ένα σημαντικό δεδομένο υπό αυτό το πρίσμα».

O ρόλος του τραπεζικού συστήματος

Στην ομιλία του ο Μπενουά Κερέ στάθηκε ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα, τονίζοντας ότι χωρίς πίστωση δεν μπορούν οι εταιρείες να επενδύσουν σε παραγωγικό κεφάλαιο, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας ή να καλύψουν τα έξοδά τους.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως παρότι στην ευρωζώνη οι πιστωτικές συνθήκες βελτιώνονται, η Ελλάδα παραμένει θλιβερή εξαίρεση. Η πιστωτική επέκταση είναι αρνητική σε κάθε τρίμηνο μετά τα τέλη του 2008 και συνολικά κατά 28% ως τα τέλη του 2016. Παράλληλα τα επιτόκια παραμένουν 250 μονάδες βάσης πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.