Κερέ: Οι αποφάσεις της ΕΚΤ δεν έχουν πολιτικές σκοπιμότητες

Κερέ: Οι αποφάσεις της ΕΚΤ δεν έχουν πολιτικές σκοπιμότητες

«Αποκλειστική ευθύνη της Αθήνας η συμφωνία», σημειώνει ο Γάλλος οικονομολόγος.

Στην ελληνική κυβέρνηση ρίχνει το «μπαλάκι» για την επίτευξη συμφωνίας με τους Θεσμούς, ο Γάλλος οικονομολόγος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ. Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή», σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Αθήνας».

«Η ζώνη του ευρώ χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές της είναι σύμφωνες με αυτές τις σαφείς προτιμήσεις» ανέφερε ο κ. Κερέ και προσέθεσε: «η σημερινή κατάσταση σαφώς δεν είναι βιώσιμη και οι ελληνικές αρχές πρέπει να αναλάβουν άμεση και αποφασιστική δράση προκειμένου να την ανατρέψουν. Τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί απτή πρόοδος ως προς την ποιότητα των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς και αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί».

Παράλληλα, επισήμανε: «Είμαστε η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας και έχουμε επιτελέσει στο ακέραιο τον ρόλο μας για τη στήριξη του τραπεζικού της συστήματος και συνεπώς της ικανότητάς του να χρηματοδοτεί την οικονομία. Αυτό ειδικότερα σημαίνει ότι παρά τις πιέσεις που δέχονταν πάντα διασφαλίζαμα οι φερέγγυες τράπεζες να έχουν χρηματοδότηση(…). Οπότε θα συνεχίσουμε να χορηγούμε ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, εφόσον είναι φερέγγυες και δεύτερον να δανείζουμε μόνο με επαρκείς διασφαλίσεις, όπως συμβαίνει σήμερα. Οι αποφάσεις της ΕΚΤ λαμβάνονται με γνώμονα τους ισχύοντες κανόνες και όχι τις πολιτικές σκοπιμότητες».

Για το ενδεχόμενο νέου προγράμματος για την Ελλάδα, σημείωσε: «Ενα νέο πρόγραμμα θα απαιτούσε κατ’ ελάχιστο την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και συνεπώς της τρέχουσας αξιολόγησης», ενώ για το εάν θα επηρεαστεί η παροχή ELA προς το τραπεζικό σύστημα, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας μέχρι τις 11 Μαΐου, απαντά: «Επί του παρόντος, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λαμβάνει από την κεντρική τράπεζα ρευστότητα ύψους περίπου 110 δισεκατομμύρια ευρώ, υπερδιπλάσια από το επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2014. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 61% του ελληνικού ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό σε οποιαδήποτε χώρα της Ζώνης του Ευρώ».