Κι άλλον Αμερικανό αιχμάλωτο εκτέλεσε το Ισλαμικό Κράτος

Κι άλλον Αμερικανό αιχμάλωτο εκτέλεσε το Ισλαμικό Κράτος

Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού ομήρου Πίτερ Κάσινγκ καθώς και 15 Σύρων στρατιωτικών.

Η απειλή για την εκτέλεση του Αμερικανού αιχμαλώτου Πίτερ Κάσινγκ είχε δοθεί από το Ισλαμικό Κράτος στις αρχές Οκτωβρίου. Σήμερα, σε συνέχεια των τεσσάρων ακόμη δυτικών ομήρων που αποκεφάλισαν, οι τζιχαντιστές έδωσαν στη δημοσιότητα ένα ακόμη βίντεο στο οποίο φέρονται να εκτελούν και τον 26χρονο Κάσινγκ, αλλά και τουλάχιστον 15 ακόμη άνδρες, που φέρονται ότι ήταν μέλη των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Στο βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τζιχαντιστές, διακρίνονται οι δήμιοι και τα θύματά τους να βαδίζουν ανά δυάδες, οι πρώτοι πίσω από τους δεύτερους. Οι τζιχαντιστές παίρνουν στη συνέχεια από ένα μεγάλο μαχαίρι ο καθένας, ρίχνουν το θύμα τους στο έδαφος και το αποκεφαλίζουν.

Το βίντεο της εκτέλεσης του Κάσιγκ δεν δείχνει τη στιγμή του αποκεφαλισμού του. Υπάρχει όμως ένας μασκοφόρος άνδρας που στέκεται όρθιος με ένα κομμένο, ματωμένο κεφάλι στα πόδια του. Μιλώντας αγγλικά με βρετανική προφορά, ο μασκοφόρος ακούγεται να λέει: «Αυτός είναι ο Πίτερ Έντουαρντ Κάσιγκ, Αμερικανός πολίτης».

Ο τζιχαντιστής συνέδεσε την εκτέλεση του Κάσιγκ με την αποστολή Αμερικανών συμβούλων για να βοηθήσουν τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις να αποκρούσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Πίτερ Κάσινγκ είχε αιχμαλωτιστεί πέρυσι καθώς πρόσφερε ιατρικές υπηρεσίες στη Συρία για λογαριασμό μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης. Στις αρχές Οκτωβρίου οι τζιχαντιστές είχαν απειλήσει ότι θα τον εκτελούσαν σε αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεών τους στο Ιράκ και τη Συρία.

Η οικογένεια του Κάσινγκ έκανε έκκληση στα μέσα ενημέρωσης να μη δημοσιεύουν το βίντεο της εκτέλεσής του που έδωσε η οργάνωση στη δημοσιότητα. «Προτιμάμε τον γιό μας να τον θυμούνται και να γράφουν γι’ αυτόν για το σημαντικό έργο του και για την αγάπη που μοιραζόταν με τους φίλους και την οικογένειά του και όχι με τον τρόπο που αυτοί που τον κρατούσαν όμηρο θα χρησιμοποιούσαν για να χειραγωγήσουν τους Αμερικανούς και να προωθήσουν τους σκοπούς τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους γονείς του, ο νεαρός Αμερικανός, που ήταν βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ, είχε ασπαστεί το Ισλάμ και χρησιμοποιούσε το όνομα Αμπντούλ Ραχμάν Κάσινγκ.

«Είμαι τρομοκρατημένος από την εν ψυχρώ δολοφονία του Αμπντούλ Ραχμάν Κάσιγκ. Το Ισλαμικό Κράτος έδειξε για μία ακόμη φορά την αθλιότητά του. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του», δήλωσε μέσω Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος βρίσκεται στην Αυστραλία για τη σύνοδο της G20.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί η γνησιότητα του βίντεο. «Είμαστε ενήμεροι για ένα βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει τη δολοφονία ενός Αμερικανού πολίτη, του Πίτερ Κάσιγκ, από το ΙΚ. Οι μυστικές υπηρεσίες εργάζονται ώστε να διαπιστώσουν το συντομότερο δυνατό τη γνησιότητά του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μπερναντέτ Μίχαν, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ. «Αν επιβεβαιωθεί, δηλώνουμε τον αποτροπιασμό μας από τη φρικτή δολοφονία ενός αθώου Αμερικανού, εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση και εκφράζουμε τα ειλικρινέστερα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους φίλους του».

«Είμαστε ενήμεροι για την ύπαρξη ενός ακόμη βίντεο και αναλύουμε το περιεχόμενό του. Αν είναι αληθινό, τότε πρόκειται για ένα ακόμη φρικτό έγκλημα», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν είναι επίσης δυνατόν να διευκρινιστεί αν ο μασκοφόρος είναι ο αποκαλούμενος «Τζιχάντι Τζον», ο άνθρωπος που φέρεται ότι εκτέλεσε τους Αμερικανούς δημοσιογράφους Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ και τους Βρετανούς ακτιβιστές Άλαν Χένινγκ και Ντέιβιντ Χέινς.

Χθες οι βρετανικές αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν πως διερευνούν μια πληροφορία ότι ο «Τζιχάντ Τζον» τραυματίστηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών που διεξάγει ο διεθνής συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών.

Ο άνδρας αυτός πιστεύεται ότι έχει τραυματιστεί όταν αεροπορική επίθεση έπληξε μια «σύναξη» της ηγετικής ομάδας του Ισλαμικού Κράτους σε μια ιρακινή πόλη κοντά στα σύνορα με τη Συρία το περασμένο Σάββατο, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Mail on Sunday. Ο αρχηγός της οργάνωσης, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, λέγεται ότι επίσης έχει τραυματιστεί κατά την ίδια επίθεση σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές. Δεν μπορούμε να τις επιβεβαιώσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου των Εξωτερικών. Αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αν ο Μπαγκντάντι χτυπήθηκε κοντά στη Φαλούτζα του Ιράκ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται μια νοσοκομειακή πηγή που δεν κατονομάζει, ο «Τζιχάντ Τζον», ο Μπαγκντάντι και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομείο και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στη συριακή πόλη Ράκα. Η εφημερίδα ανέφερε ότι δεν είναι σαφές πόσο σοβαροί είναι οι τραυματισμοί τους.