Κι όμως μπορεί να είστε πολύ ταλαντούχος για τη δουλειά σας!

Κι όμως μπορεί να είστε πολύ ταλαντούχος για τη δουλειά σας!

Αν υποπτευόσασταν πάντα ότι ένα μέρος των προβλημάτων σας στη δουλειά οφείλεται στο ότι είστε πολύ έξυπνος γι’ αυτήν, μπορεί να έχετε και δίκιο. 

Μια νέα έρευνα μελέτησε πώς αποδίδουν οι άνθρωποι όταν είναι μέρος μιας ομάδας, και φαίνεται ότι μπορεί πράγματι κάποιος να έχει υπερβολικά πολύ ταλέντο για μια θέση.

Ο βασικός συγγραφέας της έρευνας, ο Ρόντρικ Σβαμπ, καθηγητής οργανωτικής συμπεριφοράς στο INSEAD, γράφει ότι σχεδόν όλοι έχουμε μια γραμμική αντίληψη του ταλέντου: λίγο είναι καλό, περισσότερο είναι καλύτερο.

Όμως, η ανάλυση της απόδοσης αθλητικών ομάδων βάσει του ατομικού ταλέντου των μελών τους έδειξε ότι συνήθως δεν δουλεύει έτσι – και ο Σβαμπ τονίζει ότι αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για τους οργανισμούς και τη διοίκηση.

Μια ομάδα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ παρουσιάζει ομοιότητες με μια ομάδα συμβούλων. Περισσότερο ταλέντο οδηγεί σε καλύτερη απόδοση, μέχρι ενός σημείου, αλλά μετά απ’ αυτό το σημείο η προσθήκη περισσότερου ταλέντου δεν παράγει τα ίδια θετικά αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, αν η ροή ταλέντου συνεχιστεί, η επίδραση στην απόδοση μπορεί να είναι αρνητική.

Ο λόγος; «Ομάδες με υπερβολικά υψηλά επίπεδα ταλέντου αποδίδουν χειρότερα από ομάδες με χαμηλότερα επίπεδα ταλέντου, επειδή συντονίζονται λιγότερο αποτελεσματικά», γράφει ο Σβαμπ. Όπως λέει κι ο λαός, όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει.

Οι υπερβολικά ταλαντούχοι άνθρωποι σκέφτονται συνεχώς πώς θα πετύχουν, πώς θα είναι το νούμερο ένα, και αυτή η νοοτροπία καταλήγει να πλήττει μια ομάδα επειδή αυτά τα μέλη της εστιάζουν στη δική τους ατομική απόδοση και όχι στο πώς θα συμβάλλουν στην απόδοση της ομάδας.

«Τα πολύ ταλαντούχα άτομα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν ανταγωνιστική συμπεριφορά, επειδή θέλουν να προστατέψουν το στάτους τους, ιδιαίτερα όταν πρέπει να εργαστούν με άλλους εξίσου ταλαντούχους με αυτούς» επισημαίνει ο Σβαμπ.

Το πρόβλημα εμφανίζεται οξύτερο σε τομείς όπως οι υπηρεσίες συμβούλων που απαιτούν ομαδική δουλειά. Αντίθετα, σε τομείς όπου η απόδοση της ομάδας καθορίζεται περισσότερο από την ατομική συμπεριφορά, όπως π.χ. σε ένα τμήμα πωλήσεων, το υπερβολικό ταλέντο ίσως να μη συνιστά οξύ πρόβλημα.

Αν νοιώθετε λοιπόν ότι το υπερβολικά μεγάλο ταλέντο σας δεν σας βοηθά στη δουλειά σας, ίσως είναι καιρός να μάθετε πώς να συνεργάζεστε αποτελεσματικά με την ομάδα σας.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς να πάρετε συμβουλές καριέρας από τα ινδάλματά σας

Πόσο «έξυπνα» είναι τα συναισθήματα μας;

Πως να αγαπήσετε τη δουλειά σας τώρα!