Το Κίεβο «κόβει» κάθε χρηματοδότηση στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές

Το Κίεβο «κόβει» κάθε χρηματοδότηση στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές

Καμία περίπτωση να αρθούν οι κυρώσεις στη Ρωσία όσο διαρκεί η ουκρανική κρίση, διαμήνυσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα πως θα διακόψει τη χρηματοδότηση των ανατολικών περιοχών της χώρας που είναι υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι εξέλεξαν νέους «προέδρους» στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, τα αποτελέσματα των οποίων αμφισβητεί το Κίεβο και η Δύση.

«Όταν οι Ρώσοι τρομοκράτες αποσυρθούν από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ και ανακτήσουμε τον έλεγχο αυτών των εδαφών, θα χορηγήσουμε σε κάθε κάτοικο τα επιδόματα που δικαιούνται», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Υποσχέθηκε ωστόσο ότι δεν θα σταματήσει η χορήγηση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές αυτές, ώστε να αποφευχθεί μια «ανθρωπιστική καταστροφή».

Δύο Ουκρανοί στρατιώτες και ένας πολίτης σκοτώθηκαν σήμερα στα ανατολικά της χώρας, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις, την ώρα που η εύθραυστη εκεχειρία στις αυτονομιστικές επαρχίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ απειλείται ολοένα και περισσότερο μέρα με την ημέρα.

Από το Βερολίνο, ο σύμβουλος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κριστόφ Χόισγκεν, είπε ότι επιθυμεί οι ηγέτες των αυτονομιστών που εξελέγησαν στις αμφιλεγόμενες «εκλογές» της Κυριακής να προστεθούν στον κατάλογο των ανταρτών και των Ρώσων αξιωματούχων στους οποίους έχει απαγορευτεί η είσοδος σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρόκειται για ανθρώπους που εγώ θα πρότεινα να μπουν στον κατάλογο των κυρώσεων», είπε ο Χόισγκεν, επαναλαμβάνοντας την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης ότι οι εκλογές στην ανατολική Ουκρανία παραβιάζουν την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.

Την ίδια ώρα, η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ευρώπη να άρει τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία με αφορμή την ουκρανική κρίση.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα ελάφρυνσης ή άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί», είπε η καγκελάριος Μέρκελ, κάνοντας έκκληση να γίνει σεβαστή η ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο στο Μινσκ. Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι οι «εκλογές» της Κυριακής στις περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές παραβιάζουν αυτήν τη συμφωνία.

«Θα ξανακοιτάξουμε τον κατάλογο των προσώπων που σήμερα έχουν θέσεις ευθύνης στην ανατολική Ουκρανία χάρη σε αυτές τις παράνομες εκλογές. Εκτός από αυτό, θα διατηρήσουμε τις κυρώσεις που εφαρμόζουμε», πρόσθεσε η Μέρκελ.