Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Fortune

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Fortune

Με την εφημερίδα «Παραπολιτικά» με πολλά αποκλειστικά θέματα και συνεντεύξεις.

Από την Αναστασία Παρετζόγλου*

Όταν επανεκδώσαµε στην Ελλάδα το Fortune, πήραµε µια γενναία απόφαση. Να γυρίσουµε την πλάτη στις κακοδαιµονίες αυτού του τόπου και να φέρνουµε σταθερά στο προσκήνιο τους ανθρώπους, τις ιδέες και τις εταιρείες που κάνουν τη διαφορά σε ένα διασυνδεδεµένο κόσµο όπου όλα αλλάζουν ραγδαία. Από τον Ιούλιο του 2013 µέχρι σήµερα, στις σελίδες του περιοδικού αλλά και καθηµερινά στο site FortuneGreece.com, παρουσιάζουµε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που οραµατίζονται, καινοτοµούν, χαράζουν στρατηγική, επενδύουν, κολυµπούν αντίθετα στο ρεύµα και είναι αποφασισµένοι να πετύχουν.

Λαµπρό παράδειγµα οι 20 ταχύτερα ανερχόµενες ελληνικές επιχειρήσεις που καταρτίσαµε αποκλειστικά για τους αναγνώστες του Fortune, µια λίστα υπόδειγµα για το παραγωγικό πρότυπο που εκπροσωπεί . Στόχος µας παραµένει να µοιραστούµε µαζί σας την πληροφορία, να ξεχωρίσουµε τα επιτεύγµατα και, κυρίως, να εµπνεύσουµε τη νέα γενιά που πασχίζει να χαράξει το δικό της µέλλον.

Όλα αυτά τα θυµίζω πρωτίστως στον εαυτό µου, για να ξορκίσω –και να ξεχάσω– την «υποτροπή» του ελληνικού προβλήµατος, που ξεκίνησε αµέσως µετά τις ευρωεκλογές και χτύπησε κόκκινο µε το γαϊτανάκι κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για το ποιος θα σκίσει πιο θαρραλέα το µνηµόνιο. Αποτέλεσµα, µια εικόνα µε άρωµα 2010: απώλεια στο Χρηµατιστήριο της τάξης του 30% και spreads που εκτινάχθηκαν πάνω από το 8%. Η πολιτική αβεβαιότητα και οι ασκήσεις θάρρους είναι το µεγαλύτερο πρόβληµα που αντιµετωπίζουν η ελληνική οικονοµία και οι ελληνικές επιχειρήσεις. Και στον διασυνδεδεµένο κόσµο που ζούµε σήµερα, οι αγορές το πρόβληµα αυτό το γνωρίζουν.

Το Fortune 500 είναι η ετήσια έκδοση µε τις 500 µεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη και τις 100 µεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Το 2013, οι 500 παγκόσµιοι πρωταθλητές έσπασαν κάθε ρεκόρ απόδοσης. Έχοντας βγει από την παγκόσµια χρηµατοπιστωτική κρίση, συγκέντρωσαν συνολικά έσοδα 31,3 τρισεκατοµµυρίων δολαρίων, σηµειώνοντας αύξηση 2,5% σε σχέση µε το 2012, ενώ τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 27% στα 2 τρισεκατοµµύρια δολάρια. Στην Ελλάδα, αντίθετα, το 2013 ήταν µια ακόµη χρονιά ύφεσης για την ελληνική οικονοµία, µε έλλειψη ρευστότητας, δυσκολία στην είσπραξη των οφειλών, υπερφορολόγηση και γραφειοκρατία. Αν δει κανείς τη λίστα µε τις 100 µεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, που καταρτίσαµε σε συνεργασία µε την Infobank Hellastat, 62 από τις 100 εµφανίζουν υποχώρηση των πωλήσεων σε σχέση µε το 2012, ενώ µόνο 38 κατάφεραν να αυξήσουν τα έσοδά τους. Θετικό στοιχείο, ωστόσο, η υποχώρηση της δανειακής επιβάρυνσης. Δείτε τις νέες αφίξεις, τις εταιρείες µε τη µεγαλύτερη άνοδο αλλά και πτώση του κύκλου εργασιών, καθώς και ποιες εταιρείες παρουσίασαν τα µεγαλύτερα κέρδη.

Το τεύχος περιλαµβάνει και ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό αλλά ανησυχητικό αφιέρωµα στην υγεία, ενώ τέσσερις κορυφαίοι επιχειρηµατικοί ηγέτες που δραστηριοποιούνται στο real estate, τη φαρµακοβιοµηχανία και τις τηλεπικοινωνίες, µιλούν αποκλειστικά στο Fortune για τους στρατηγικούς τους στόχους, τις προκλήσεις και το σύνθετο τοπίο της ελληνικής οικονοµίας.

Κι ενώ η δηµοσιογραφική οµάδα µας εργαζόταν σκληρά για την υλοποίηση αυτού του τεύχους-µαµούθ, «έτρεχε», παράλληλα, και ο επανασχεδιασµός του Fortune στο διαδίκτυο. Ο Σωτήρης Δανέζης και η οµάδα του site έκαναν σπουδαία δουλειά και το FortuneGreece.com βρίσκεται πλήρως ανανεωµένο στις οθόνες των υπολογιστών σας.

Μείνετε συνδεδεµένοι µαζί µας και σύντοµα θα συναντηθούµε και live, «κολυµπώντας αντίθετα στο ρεύµα» στο πρώτο συνέδριο που διοργανώνει το Fortune στην Ελλάδα, την Τετάρτη 26 Νοεµβρίου στο Ίδρυµα Μείζονος Ελληνισµού.

* H Αναστασία Παρετζόγλου είναι Διευθύντρια Έκδοσης του Fortune

Δείτε σχετικά: 

Οι μεγαλύτερες εταιρείες είναι στο Fortune

Ο Οδυσσέας Αθανασίου μιλάει στο Fortune για το Ελληνικό

Η ελληνική επέκταση της Vodafone

Ο χημικός που έγινε η «φωνή» της φαρμακοβιομηχανίας

Φάκελος Υγεία: Οι Έλληνες πληρώνουν την κρίση με την υγεία τους