Η Κίνα προειδοποιεί την ΕΕ: «Ο αποκλεισμός από τα δίκτυα 5G θα έχει σοβαρές συνέπειες»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σκάνδαλα όπως η σύλληψη υπαλλήλου της Huawei υπό την υποψία της κατασκοπείας, δυσχεραίνουν τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ.

Ο απεσταλμένος του Πεκίνου στην ΕΕ διαμαρτυρήθηκε για τη «δυσμενή διάκριση» που υφίσταται η Huawei όσον αφορά τα προγράμματα για ασύρματες τεχνολογίες 5G (5ης γενιάς), προειδοποιώντας πως μπορεί να έχει «σοβαρές συνέπειες», σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στην ΕΕ Ζιανγκ Μινγκ προειδοποίησε πως κάθε προσπάθεια που θα αποσκοπούσε να μειώσει τη συμμετοχή της κινεζικής τεχνολογίας σε μελλοντικά ευρωπαϊκά προγράμματα για τα ασύρματα δίκτυα υψηλής ταχύτητας 5ης γενιάς θα είχε «σοβαρές συνέπειες» στην παγκόσμια οικονομική και επιστημονική συνεργασία.

«Σήμερα δεν φείδονται καμίας προσπάθειας προκειμένου να επινοήσουν μια ιστορία ασφάλειας για τη Huawei», εκτίμησε ο Ζιανγκ. «Δεν νομίζω πως αυτή η ιστορία έχει οποιαδήποτε σχέση με την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Η τεχνολογία πέμπτης γενιάς ή «5G» είναι απαραίτητη για την πρόοδο των αυτόνομων αυτοκινήτων και άλλων συνδεδεμένων αντικειμένων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κινεζικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών είναι απαραίτητος επειδή θεωρείται πιο αποδοτικός και πιο καινοτόμος από τους ανταγωνιστές του.

Ακόμη και αν οι διαφωνίες μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου για το θέμα της ασφάλειας έχουν αυξηθεί, οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ ωθούν ΕΕ και Κίνα πιο κοντά σε άλλους τομείς, παροτρύνοντάς τες να αναζητήσουν κοινό έδαφος για την υπεράσπιση πολυμερών θεσμών και συμφωνιών, όπως η πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Όμως για τα εξαρτήματα της Huawei υπάρχουν υποψίες ότι θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών να κατασκοπεύσουν τις επικοινωνίες των χωρών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της. Η Huawei θεωρείται ύποπτη ότι θέτει πρόβλημα εθνικής ασφαλείας σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία, οι οποίες απαγόρευσαν στην κινεζική εταιρεία να κατασκευάσει ένα δίκτυο ίντερνετ υψηλής ταχύτητας 5G. Από την πλευρά τους, πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να εξετάζουν το θέμα.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει εκφράσει ήδη τη «ζωηρή ανησυχία» της για το θέμα, ενώ η ιστορική εταιρία τηλεπικοινωνιών BT αποφάσισε να διακόψει τις γέφυρες με την κινεζική κατασκευάστρια εταιρία.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν έκανε επίσης λόγο για «κινδύνους» αναφορικά με τη θέση της κινεζικής Huawei στην ανάπτυξη των 5G.

Και από την πλευρά της, η Πολωνία ετοιμάζεται να αποκλείσει τη Huawei από την κατασκευή του μελλοντικού της δικτύου 5G για χάρη ευρωπαϊκών παικτών, μετά τη σύλληψη υπαλλήλου του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών υπό την υποψία της κατασκοπείας.

Σχετικά άρθρα