Συναγερμός στην ΕΕ για κίνδυνο κατασκοπείας από την Κίνα – Στο επίκεντρο τα δίκτυα 5G

Συναγερμός στην ΕΕ για κίνδυνο κατασκοπείας από την Κίνα – Στο επίκεντρο τα δίκτυα 5G

Μετά τις ανησυχίες από ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία για την αύξηση συμμετοχής κινεζικών επιχειρήσεων σε βασικές τεχνολογικές υποδομές, ενισχύονται οι φόβοι και στην Ευρώπη.

Να σκληρύνει τη στάση της έναντι στους δυνητικούς κινδύνους ασφαλείας εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με την κατασκοπεία από τις κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες που φέρονται να συνδέονται με το Πεκίνο, να είναι στο επίκεντρο.

«Αρκετές χώρες ανησυχούν για τη συμπεριφορά της Κίνας» σημειώνει διπλωμάτης, υπογραμμίζοντας τη σημασία των επικοινωνιών 5G.

«Oι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, Ιταλίας και Φινλανδίας, έκαναν δημοπρασίες 5G το 2018, ενώ προγραμματίζουν και άλλες για το 2019. Οι πωλήσεις μπορεί να φέρουν δισ. ευρώ. Προτρέπουμε την αποφυγή κινήσεων που μπορεί κάποιος να μετανιώσει αργότερα».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «χρέωσε» σε δύο Κινέζους υπηκόους στα τέλη του περασμένου μήνα τη διεξαγωγή παγκόσμιας εκστρατείας, με κατηγορίες ότι ομάδα που συνδέεται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό είχε διεισδύσει στο σύστημα διπλωματικών επικοινωνιών της ΕΕ – ένας ισχυρισμός που το Πεκίνο αρνείται.

Μόλις τον Δεκέμβριο, η Meng Wanzhou, η οικονομική διευθύντρια της Huawei και κόρη του ιδρυτή της εταιρείας, τέθηκε υπό κράτηση στο Βανκούβερ μετά από αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση της λόγω φερόμενης παραβίασης των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι μετά τον συναγερμό από ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία για την αύξηση της συμμετοχής των κινεζικών επιχειρήσεων σε βασικές τεχνολογικές υποδομές αυξήθηκαν οι φόβοι και στην Ευρώπη.