Κίνδυνο τρίτου παγκοσμίου πολέμου «βλέπει» ο Σόρος

Κίνδυνο τρίτου παγκοσμίου πολέμου «βλέπει» ο Σόρος
Photo:

Όλα εξαρτώνται από τη βιωσιμότητα της κινεζικής οικονομίας.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος δήλωσε κατηγορηματικά πως ανησυχεί για την πιθανότητα ενός νέου παγκοσμίου πολέμου. «Πολλά εξαρτώνται από την υγεία της κινεζικής οικονομίας», ανέφερε κατά τη διάρκεια διάσκεψης της Παγκόσμιας Τράπεζας και προσέθεσε: «Εάν οι προσπάθειες της Κίνας για μετάβαση της οικονομίας της στην εγχώρια ζήτηση οδηγήσουν σε παρακμή τις εξαγωγές, υπάρχει μία πιθανότητα οι κυβερνώντες της Κίνας να αυξήσουν τις εξωτερικές συγκρούσεις για να κρατήσουν τη χώρα ενωμένη και να παραμείνουν στην εξουσία».

Παράλληλα, ο Τζορτζ Σόρος εξήγησε: «Αν υπάρξει σύγκρουση μεταξύ της Κίνας και στρατιωτικών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η Ιαπωνία, τότε δεν ήταν υπερβολή να πούμε ότι είμαστε στο κατώφλι ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου».

«Οι στρατιωτικές δαπάνες είναι σε άνοδο στη Ρωσία και την Κίνα», σημείωσε ο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος κάλεσε τις ΗΠΑ να κάνουν μια «μεγάλη παραχώρηση» και να επιτρέψουν στο νόμισμα της Κίνας να συμμετάσχει στο καλάθι νομισμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Αυτό θα καταστήσει το γουαν πιθανό αντίπαλος του αμερικανικού δολαρίου. Σε αντάλλαγμα, η Κίνα θα πρέπει να κάνει παρόμοιες μεγάλες παραχωρήσεις για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, όπως η αποδοχή του κράτους δικαίου», ανέφερε ο Σόρος.

«Μια συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί», εκτίμησε ο Σόρος, «όμως η εναλλακτική λύση είναι πολύ δυσάρεστη. Χωρίς μία τέτοια εξέλιξη, υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος στρατιωτικής και πολιτικής ευθυγράμμισης της Κίνας με τη Ρωσία και στη συνέχεια η απειλή ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου. Γι’ αυτό αξίζει η προσπάθεια».