Κυνηγώντας το «ασημένιο δολάριο»

Κυνηγώντας το «ασημένιο δολάριο»

Όταν η τρίτη ηλικία γίνεται ο καλύτερος πελάτης.

Δεν είναι δα κανά μεγάλο μυστικό ότι γερνάμε! Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του ΟΗΕ, οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών θα φθάσουν το 2050 τα 2.000.000.000 σε αριθμό: διπλάσιο συγκριτικά με τα σημερινά δεδομένα…

Οι περισσότερες κυβερνήσεις επιμένουν να αντιμετωπίζουν το θέμα ως πρόβλημα, από πλευράς ασφαλιστικού συστήματος και αυξημένου ιατρικού κόστους. Όμως ο επιχειρηματικός κόσμος δείχνει έτοιμος πια να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση, επενδύοντας δυναμικά στην αυξανόμενη αυτή καταναλωτική ομάδα, που σε αξία υπολογίζεται σε ετήσια βάση κοντά στα 7,1 τρισ. δολάρια μόνον στις ΗΠΑ!

Την ονομάζουν “ασημένιο δολάριο” και “την αντιμετωπίζουν ως ευκαιρία”, επισημαίνει στο BBC ο Τζόμπι Χόλτζμαν της “AARP” (μίας αμερικανικής ομάδας προάσπισης των δικαιωμάτων των ατόμων ηλικίας άνω των 50). Πράγματι τα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε χρόνο οι Αμερικανοί της λεγόμενης “τρίτης ηλικίας” δαπανούν πάνω από 3 τρισ. δολάρια σε καταναλωτικά αγαθά και περίπου 1,6 τρισ. δολάρια στον κλάδο υγείας.

Οι τομείς αυτοί έχουν μοιραία αρχίσει να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον εταιρειών, που έχουν ως στόχο τη βελτίωση προϊόντων και υπηρεσιών για άτομα άνω των… “ήντα”.

Ιδού λοιπόν κάποιες “χρυσές” επιχειρηματικές ιδέες:

Το “έξυπνο” παπούτσι της GTX
Η εταιρεία ιδρύθηκε στο Λος Άντζελες το 2002, απασχολεί προσωπικό 20 ατόμων και ειδικεύεται στην… τεχνολογία που φοριέται. Ένα από τα πιο διάσημα προϊόντα της είναι το GPS Smart Sole, που απευθύνεται σε αθλητές και τους βοηθά να μετρούν με ακρίβεια τις επιδόσεις τους μέσω μίας συσκευής GPS που είναι ενσωματωμένη στη σόλα.
Τώρα, η ιδέα αυτή εφαρμόζεται από την GTX και σε άλλους είδους καθημερινά παπούτσια, όχι για αθλητές, αλλά για όσους πάσχουν από Αλτζχάιμερ, γλυτώνοντας έτσι τους ίδιους και τους οικείους τους από δυσάρεστες εκπλήξεις. Πιο συχνή είναι βέβαια η εξαφάνιση νοσούντων…
“Προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες της αγοράς”, παρατηρεί ο Άντριου Ντάνκαν, διευθυντής της GTX, που μόλις το περασμένο καλοκαίρι λάνσαρε το νέο “έξυπνο” παπούτσι της. Του χρόνου, καταλήγει, “περιμένουμε έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων”.

Τα ευκολοφόρετα ρούχα της Buck & Buck

Η Τζούλι και ο Ουίλιαμ Μπακ ίδρυσαν την επιχείρησή τους στον κλάδο του έτοιμου ενδύματος πριν από 37 χρόνια στο Σιάτλ, χρησιμοποιώντας ως βάση την πλούσια εμπειρία της κα. Μπακ σε ένα τοπικό γηροκομείο. Η ιδέα ήταν και παραμένει η ραφή ρούχων άνετων κι κυρίως ευκολοφόρετων, που θέλουν… τρόπο κι όχι κόπο.

Βασικό υλικό που χρησιμοποιούν είναι τα velcro, αντικαθιστώντας χρηστικά -κι όχι απαραίτητα αισθητικά- τα φερμουάρ, τα κουμπιά και τα κορδόνια. “Η χρήση velcro π.χ. στο πίσω μέρος των κουμπιών δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν κινησιακές δυσκολίες να παραμένουν αυτάρκεις στην καθημερινότητά τους”, εξηγεί η κα. Μπακ. Σήμερα, τα ρούχα της Buck & Buck -που απασχολεί 25 άτομα- ράβονται στις ΗΠΑ και πωλούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, είτε online, είτε μέσω καταλόγου.

Το… σωτήριο κινητό της GreatCall 

Με έδρα την Καλιφόρνια, η εταιρεία ειδικεύεται στην προχή βοήθειας σε ηλικιωμένους, μέσω ειδικής κατασκευής συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Αυτές έχουν ένα κουμπί έκτακτης ανάγκης, που καλεί απευθείας το κέντρο της GreatCall και συνδέει απευθείας τον χρήση με το εκπαιδευμένο προσωπικό της.

Από την άλλη άκρη της γραμμής, οι υπάλληλοι παρέχουν τις κατάλληλες ιατρικές συμβουλές, έως και οδηγίες ασφαλείας. Κι όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, ειδοποιούν το Πρώτων Βοηθειών εκ μέρους του καλούντα, παρέχοντας πάραυτα στους μεν οδηγούς των ασθενοφόρων υπηρεσία GPS για τον εντοπισμό του ασθενούς, στο δε νοσηλευτικό προσωπικό όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό του.

Κατά τον Ντέιβιντ Ινς, πρώην διευθυντή marketing στην καναδική εταιρία κινητής τηλεφωνίας Bell Mobility και νυν διευθύνοντα σύμβουλο της GreatCall, με τη μέθοδο αυτή αποφεύγονται οι περιττές κλήσεις στο Πρώτων Βοηθειών, οι άσκοπες εισαγωγές στα νοσοκομεία κι εν κατακλείδι επιτυγχάνεται η καλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία του κλάδου υγείας.

Η “αξία” του “ασημένιου δολαρίου”
• η καταναλωτική δαπάνη ατόμων άνω των 60 ετών αναμένεται να φθάσει το 2020 τα 15 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως!
• Η ηλικιακή ομάδα 55+ καλύπτει σήμερα το ήμισυ των δαπανών για ανακαινίσεις ακινήτων στις ΗΠΑ.
• Οι λεγόμενοι “Baby boomers” -που κυριάρχησαν στην εργατική αγορά τη δεκατία του ’80 και τώρα αποτελούν τις νέες “στρατιές” συνταξιούχων- ξοδεύουν σε διεθνές επίπεδο περί τα 120 δισ. δολάρια ετησίως σε ταξίδια.
• Άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών αποτελούν το 64% των επισκεπτών στα αμερικανικά καζίνο.
• Στην Ευρώπη, οι γυναίκες άνω των 60 ετών κάνουν διπλάσιες αγορές καλλυντικών, απ’ ότι οι 25ρες.