Κοινό μέτωπο ΗΠΑ – ΕΕ εναντίον της Ρωσίας για την ενέργεια

Κοινό μέτωπο ΗΠΑ – ΕΕ εναντίον της Ρωσίας για την ενέργεια

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ δηλώνουν «ενωμένες στην υποστήριξή τους προς τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας».

Ενιαίο μέτωπο κατά της Ρωσίας σχηματίζουν ΗΠΑ και ΕΕ , οι ηγέτες των οποίων δεσμεύονται να συνεργασθούν στην επιβολή κυρώσεων και για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και της Ουκρανίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Έρνεστ Μονίζ βρίσκονται στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με ηγέτες της ΕΕ.

«Το Συμβούλιο (οι συνομιλίες ΕΕ-ΗΠΑ) συμφώνησε στην ανάγκη να συντονισθεί η εφαρμογή των κυρώσεων που επιβάλλουμε, παράλληλα με την ενίσχυση των μέτρων εναντίον των αυτονομιστών καθώς και σε σχέση με την πολιτική μη αναγνώρισης που αφορά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας», αναφέρεται στο σχέδιο της κοινής δήλωσης.

Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, οι ΗΠΑ ηγήθηκαν των πιέσεων για σκληρότερες κυρώσεις, ενώ πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, φοβούμενες ότι τα οικονομικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας θα τις πλήξουν όσο και τη Μόσχα, ήταν περισσότερο επιφυλακτικές.

Στη δήλωση αναφέρεται πως η κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, που αναζωπυρώθηκε με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το Μάρτιο, μπορεί να αποκλιμακωθεί, όπως φαίνεται από μια δοκιμαστική συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της ΕΕ τον Οκτώβριο σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου ώστε να να επιχειρηθεί να αποσοβηθεί μια κρίση στις προμήθειες το χειμώνα.

Όσον αφορά το μέλλον, στο σχέδιο δήλωσης καλωσορίζεται «η προοπτική των εξαγωγών αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου» στην Ευρώπη με στόχο τη διαφοροποίηση των προμηθειών.

Αναφέρεται επίσης πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι «ενωμένες στην υποστήριξή τους προς τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας και υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις στον ουκρανικό ενεργειακό τομέα».