Κοινό «μέτωπο» Βρετανίας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας κατά της Μόσχας

Κοινό «μέτωπο» Βρετανίας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας κατά της Μόσχας

Για επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου και ευθεία απειλή κατά της ασφάλειάς τους κάνουν λόγο οι τέσσερις κυβερνήσεις σε κοινό ανακοινωθέν.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν με το οποίο καταδικάζουν τη χημική επίθεση κατά του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα στην Αγγλία και επιρρίπτουν στη Μόσχα την ευθύνη για την ενέργεια.

«Εμείς οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εκφράζουμε αποτροπιασμό για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 4 Μαρτίου 2018», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

«Η χρήση αυτή ενός στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα, ενός τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», επισημαίνεται στο ανακοινωθέν.

«Πρόκειται για επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου και οποιαδήποτε τέτοια χρήση εκ μέρους κρατικής οντότητας συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τη Χημικά Οπλα και του διεθνούς δικαίου. Απειλεί την ασφάλεια όλων μας», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Οι τέσσερις δυνάμεις καλούν τη Ρωσία να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε διεξοδικά τους συμμάχους του για το ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν η Ρωσία να είναι υπεύθυνη για την επίθεση. Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, οι τέσσερις κυβερνήσεις συμμερίζονται πλέον την εξήγηση του Λονδίνου για το τί συνέβη τελικώς στους Σκρίπαλ.

«Συμμεριζόμαστε το συμπέρασμα του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν υπάρχει εναλλακτική εύλογη εξήγηση και σημειώνουμε ότι η αποτυχία της Ρωσίας να ανταποκριθεί στο νόμιμο αίτημα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνει περαιτέρω την ευθύνη της. Καλούμε τη Ρωσία να ανταποκριθεί σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την επίθεση στο Σάλσμπερι. Η Ρωσία θα πρέπει να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW). Οι ανησυχίες μας επιδεινώνονται εξαιτίας ενός υπόβαθρου προτεραίας ανεύθυνης συμπεριφοράς της Ρωσίας. Καλούμε τη Ρωσία να αρθεί στο ύψος των ευθυνών της ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επισκέφθηκε σήμερα το Σάλσμπερι, στη νοτιοδυτική Αγγλία, για πρώτη φορά μετά τη δηλητηρίαση στον Σκριπάλ και την κόρη του την 4η Μαρτίου. «Αυτό συνέβη στη Βρετανία, όμως αυτό θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε και είμαστε ενωμένοι απέναντι σε μια τέτοια ενέργεια», υπογράμμισε η Μέι, μετά την κοινή ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι θα ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών τα μέτρα που θα λάβει το Παρίσι έναντι της Ρωσίας. «Καταδικάζω με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα αυτήν την απαράδεκτη επίθεση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. «Όλα οδηγούν στην πεποίθηση ότι η ευθύνη μπορεί να αποδοθεί στη Ρωσία και αυτό το επιβεβαιώνει το έργο που γίνεται από τις βρετανικές υπηρεσίες και είναι εις γνώσιν των γαλλικών υπηρεσιών».

«Θα ανακοινώσω εντός των προσεχών ημερών τα μέτρα που σκεφτόμαστε να λάβουμε», είπε διευκρινίζοντας ότι θα συνομιλήσει αύριο με την Άνγκελα Μέρκελ, την οποία θα υποδεχθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν διευκρίνισε εάν τα μέτρα αυτά θα στρέφονται κατά της Ρωσίας.  Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε συνομιλία με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για την υπόθεση.

«Από την αρχή της εβδομάδας, το Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώνει διαρκώς τη Γαλλία για τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις βρετανικές υπηρεσίες έρευνας και για τα στοιχεία που δείχνουν την ευθύνη της Ρωσίας στην επίθεση. Η Γαλλία συμμερίζεται τη διαπίστωση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση και εκφράζει και πάλι την αλληλεγγύη της απέναντί στη σύμμαχό της», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας.

Μακρόν και Μέι συμφώνησαν για τη σημασία της ευρωπαϊκής και της ατλαντικής ενότητας ως προς την απάντηση στο συμβάν «και θα παραμείνουν σε στενή επαφή τις προσεχείς ημέρες».

Ρωσία: «Πρόστυχες και ανυπόστατες οι κατηγορίες του Λονδίνου»
«Πρόστυχες και ανυπόστατες» χαρακτήρισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τις κατηγορίες του Λονδίνου ενάντια στη Μόσχα αναφορικά με την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου συνταγματάρχη Σεργκέι Σκριπάλ, πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας που στρατολογήθηκε τη δεκαετία του 1990.

Στη Μόσχα δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι η πολιτική τελεσιγράφων που επιχειρεί η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενάντια στη Ρωσία με σαθρές και αστήρικτες κατηγορίες δεν πρόκειται να βρει απήχηση.

Η Ρωσία δια του εκπροσώπου της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζα πρότεινε τη διεξαγωγή έρευνας του συμβάντος στο πλαίσιο της Συνθήκης για την απαγόρευση των χημικών όπλων, κάτι που απέρριψε όμως ο επίσημος εκπρόσωπος της Βρετανίας .

«Ας εκτιμήσει ο καθένας τη στάση αυτή των Άγγλων και των Αμερικανών που τους υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα», δήλωσε ο Λαβρόφ , τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι είναι κάπως πιο συγκρατημένοι, αλλά τους εξωθούν προς σκληρές δηλώσεις στο πλαίσιο αυτού που αποκαλούν «ΝΑΤΟική αλληλεγγύη».

Ο Λαβρόφ προκάλεσε την οργή της Τερεζα Μέι προφανώς για την εκτίμηση που έκανε ότι η αντιρωσική προβοκάτσια, όπως χαρακτήρισε την υπόθεση Σκριπάλ, «αντικατοπτρίζει, πριν από όλα, την απελπισία της τωρινής κυβέρνησης του Λονδίνου που δεν μπορεί να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί στον πληθυσμό μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η ρωσική πλευρά επισημαίνει πως πριν καν βγει κάποιο αποτέλεσμα για το τι είχε συμβεί στον Σκριπάλ, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ξεκίνησε μέσα στο κοινοβούλιο μια πρωτοφανή αντιρωσική επίθεση υποστηρίζοντας πως πρόκειται για χημική επίθεση κατά της Βρετανίας στην οποία κατά πάσα πιθανότητα ενέχεται η Ρωσία. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε μάλιστα ότι εξετάζεται η δυνατότητα να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ , που κάνει λόγο για κοινή αντιμετώπιση της επίθεσης που δέχτηκε η Βρετανία πιθανότατα από τη Ρωσία.

Τις κατηγορίες αυτές αποκάλεσε « πρόστυχες και ανυπόστατες» ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ.