«Κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και ανάπτυξη»

«Κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και ανάπτυξη»

Την ανάγκη στήριξης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων επεσήμανε ο πρωθυπουργός κατά τα εγκαίνια της Αγοράς του Καταναλωτή.

«Κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και ανάπτυξη είναι το τρίπτυχο σε μια Πολιτεία που θέλει να πετύχει». Με αυτό το μήνυμα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εγκαινίασε σήμερα την Αγορά του Καταναλωτή στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών στου Ρέντη, η οποία αποσκοπεί στο να μειωθεί το κόστος του οικογενειακού προϋπολογισμού σε τιμές περίπου 40% χαμηλότερα σε σχέση με αυτές της λιανικής.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τη σημαντική ανάγκη στήριξης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, ενώ επεσήμανε ακόμη πως η κυβέρνηση με την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής στηρίζει με ανάλογες κινήσεις τις ελληνικές οικογένειες που βιώνουν δύσκολες στιγμές.

«Να βοηθάμε τον αδύναμο πολίτη όχι με δανεικά αλλά με το νοικοκύρεμα του Δημοσίου. Ξέρω ότι πολλές φορές το Δημόσιο δεν βρίσκεται εκεί που πρέπει δεν λειτουργούν τα πράγματα όπως πρέπει. Σας διαβεβαιώ όμως ότι βήμα-βήμα πηγαίνουμε καλύτερα», είπε ο κ. Σαμαράς που συνέκρινε την κατάσταση με αυτή που επικρατούσε προ δεκαέξι μηνών.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην καταπολέμηση της ακρίβειας. «Η Πολιτεία, στους τομείς του εμπορίου, ασκεί κοινωνική πολιτική. Δεν σημαίνει να αυξάνεις το έλλειμμα σε βάρος των πολιτών. Πρέπει να αξιοποιείς το πλεόνασμα και να στηρίζεις τους πολίτες. Το πραγματικό κοινωνικό κράτος δεν χτίζεται με λαϊκισμό ή παρακρατικούς μηχανισμούς. Κτίζεται όταν με αξιοπρέπεια ο πολίτης μπορεί να απολαμβάνει φθηνές υπηρεσίες» είπε ο κ. Σαμαράς.

«Χρειάζεται ριζική αλλαγή στρατηγικής της χώρας, στην κατεύθυνση της στήριξης της ανάπτυξης, της απασχόλησης και του κοινωνικού κράτους, κάτι το οποίο ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί και δεν θέλει να κάνει. Στις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη λαχαναγορά του Ρέντη, καταγράφεται για μία ακόμη φορά η τεράστια απόσταση που τον χωρίζει από την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμη: «Φουρτούνες» στην κυβέρνηση από τη «ναυμαχία» Βενιζέλου-Αβραμόπουλου

Στα εγκαίνια της Αγοράς του Καταναλωτή, εκτός από τον κ. Σαμαρά, παρευρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος παρέλαβε και επιταγή 851.360 ευρώ ως τελευταία δόση από το συνολικό ποσό των 4,3 εκατ. ευρώ που αποδίδει ο κερδοφόρος οργανισμός ως επιστροφή κεφαλαίου στο ελληνικό δημόσιο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε στην τελετή των εγκαινίων: «Μεγαλύτερη υποχρέωσή μας είναι να στηρίξουμε τους καταναλωτές. Με το άνοιγμα της Aγοράς του Καταναλωτή οι πολίτες θα δουν όφελος στην τσέπη τους αφού θα μπορούν να ψωνίζουν σε τιμές χονδρικής». Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη ότι απόφαση του υπουργείου είναι να υπάρξει αντίστοιχο μοντέλο και στη Θεσσαλονίκη, ενώ πρόσθεσε ότι η ενεργοποίηση του σταθμού του ΟΣΕ που βρίσκεται κοντά στην αγορά θα συμβάλει στην εξυπηρέτηση των χονδρεμπόρων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σημείωσε ότι «η επιστροφή στην κερδοφορία και η αύξηση του κύκλου εργασιών, σηματοδοτούν μια νέα εποχή για έναν νέο μεγάλο δημόσιο Οργανισμό που με εθνική εμβέλεια διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό στο χονδρεμπόριο τροφίμων και κατ’ επέκταση σε όλο το φάσμα διακίνησης τροφίμων, διασφαλίζει την διάθεση των αγροτικών και αλιευτικών προϊόντων και εγγυάται την πρόσβαση των πολιτών στα αγαθά».

Διαβάστε ακόμη: Απλοποιούνται οι διαδικασίες εξαγωγών

«Με τον Ομπάμα είχα λιγότερους φωτογράφους», σχολίασε ο πρωθυπουργός στη βόλτα του στα καταστήματα του Ρέντη, ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς επεσήμανε πως είναι πρώτη φορά που επισκέπτεται πρωθυπουργός την αγορά του Ρέντη.

Η Αγορά του Καταναλωτή
Η Αγορά του Καταναλωτή δημιουργήθηκε προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν τρόφιμα και άλλα προϊόντα στη λιανική, αλλά σε τιμές χονδρικής. Προς το παρόν λειτουργούν περίπου τα μισά από τα 12 διαθέσιμα καταστήματα της αγοράς, που έχουν τη δυνατότητα να πωλούν τα προϊόντα τους σε οποιονδήποτε πελάτη, ανεξάρτητα από το αν αυτός είναι επαγγελματίας ή όχι.

Η αγορά θα είναι ανοικτή από τις 08:00 το πρωί ως τις 17:00 το απόγευμα, επτά ημέρες της εβδομάδα, και εκτός από φρούτα και λαχανικά οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράζουν κρέας, ψάρια, αλλά και ψωμί. Τα προϊόντα στα καταστήματα αυτά πωλούνται φθηνότερα κατά 40% έως και 50%, λόγω της απευθείας διάθεσης τους από τους παραγωγούς και τους χονδρεμπόρους και διατίθενται σε μικρές συσκευασίες κατάλληλες για νοικοκυριά.

Διαβάστε ακόμη: ALCO: Οριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ