Κύπρος: To ΔΗΣΥ προηγείται με δέκα μονάδες από το ΑΚΕΛ

Κύπρος: To ΔΗΣΥ προηγείται με δέκα μονάδες από το ΑΚΕΛ

Τι δείχνει δημοσκόπηση εξόδου του κρατικού καναλιού ΡΙΚ στις σημερινές ευρωεκλογές.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) προηγείται με διαφορά από τα άλλα κόμματα, σε δημοσκόπηση εξόδου του κρατικού καναλιού ΡΙΚ στις σημερινές ευρωεκλογές.
Ο Συναγερμός εξασφαλίζει από 36,5% και 39,5% και διατηρεί τις δύο έδρες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τα άλλα κόμματα λαμβάνουν:

ΑΚΕΛ μεταξύ 26,5 και 28,5%
Δημοκρατικό Κόμμα μεταξύ 10 και 12,5%
Συνδυασμός ΕΔΕΚ-Οικολόγων μεταξύ 7,5 και 8,5%
Συμμαχία Πολιτών μεταξύ 6,5 και 8,5%
Συνδυασμός ανεξάρτητων προσωπικοτήτων Μήνυμα Ελπίδας μεταξύ 4,5 και 5,5%
ΕΛΑΜ 1,5 και 3,0%
Αλλοι 1,5 και 2,55%

Με βάση τα πιο πάνω ποσοστά της δημοσκόπησης, το ΑΚΕΛ διατηρεί επίσης τις δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ΔΗΚΟ τη μία έδρα.

Η έκτη έδρα φαίνεται ότι πηγαίνει μάλλον στη συνεργασία ΕΔΕΚ-Οικολόγων, ενώ η Συμμαχία Πολιτών του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα αποτυγχάνει στον στόχο της για εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες είναι χαμηλότερο, σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2009. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογής, λίγο μετά τις 18:00, που έκλεισαν οι κάλπες, ψήφισε μόνο το 46,58% των εγγεγραμμένων, σε σχέση με 59,40% το 2009.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος της διαφοράς προσέλευσης στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις οφείλεται στο γεγονός ότι από τις 59.000 Τουρκοκυπρίων που είχαν δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά στις σημερινές εκλογές, μόνο το 3,19% προσήλθε στις κάλπες.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογής ανέφερε ότι γύρω στις 20:30 θα έχουμε τα αποτελέσματα των ποσοστών των συνδυασμών και περίπου στις 22:00 τα αποτελέσματα για τους έξι νέους ευρωβουλευτές.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τα μεσάνυκτα, όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Διαβάστε ακόμη: 

Ενισχυμένη συμμετοχή στις μεγάλες χώρες της Ε.Ε.