Κοίτασμα «Αφροδίτη»: χαμηλότερη η ποσότητα φυσικού αερίου από τις εκτιμήσεις

Κοίτασμα «Αφροδίτη»: χαμηλότερη η ποσότητα φυσικού αερίου από τις εκτιμήσεις

Δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη.

Χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση είναι η ποσότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ , παραδέχθηκε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Η επιβεβαιωτική γεώτρηση κατέδειξε αποθέματα που κυμαίνονται από 3,6 μέχρι 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με μέσο όρο τα 5 τρισεκατομμύρια.

Μιλώντας στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση κατέδειξε την πολυπλοκότητα αυτών των δραστηριοτήτων που γίνονται σε πολύ μεγάλο εστιακό βάθος.

Διαβάστε ακόμη: Μέχρι 6 τρισ. κ.π οι ακαθάριστοι πόροι σε τεμάχιο του «οικοπέδου 12»

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη η ποσότητα φυσικού αερίου «είναι παγκόσμιας κλάσης και αρίστης ποιότητας». Επίσης, χαρακτήρισε συνήθη πρακτική τη δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση. Έφερε ως παράδειγμα το ισραηλινό οικόπεδο “Λεβιάθαν”, στο οποίο έγιναν τέσσερις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση αναμένεται να γίνει περί τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2014, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό προχωρούν κανονικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ