Κυβέρνηση: Θετικό το αποτέλεσμα του Eurogroup

Κυβέρνηση: Θετικό το αποτέλεσμα του Eurogroup

Ξεκινά την Τετάρτη στις Βρυξέλλες η συζήτηση των ελληνικών Αρχών με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup.

Η κυβέρνηση κρίνει ως θετικό κρίνει το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup, καθώς, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το αποτέλεσμα του Eurogroup είναι θετικό αφού συμφωνήθηκε ότι:

«1. Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.

2. Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup.

3. Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν.

4. Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.

5. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις».

Δήλωση Πάνου Καμμένου για το αποτέλεσμα του Eurogroup

«Έχουμε καλά νέα από τις Βρυξέλλες. Αποφασίστηκε η έναρξη υλοποίησης της συμφωνίας. Υπάρχει απόφαση για την εξεύρεση λύσης για το χρηματοπιστωτικό. Ξεκινούν οι διαδικασίες, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας. Αυτή είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών. Δείχνει ότι όταν οι λαοί στηρίζουν μία κυβέρνηση και λαός και κυβέρνηση παίρνουν απόφαση να υπερασπιστούν μία πολιτική, αυτή αποδίδει. Πλέον έχουμε γυρίσει σελίδα και αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια, όχι φυσικά με την Τρόικα, θα έχουμε ξεχωριστές συναντήσεις με την ΕΚΤ και το Eurogroup. Φαίνεται ότι πλέον το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί βρήκε λύση. Είναι ξεκάθαρο αυτό» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Eurogroup.

Ο κ. Καμμένος δήλωσε επίσης ότι το δεύτερο ζήτημα που συζητήθηκε είναι η εξεταστική για το πώς μπήκε η Ελλάδα στο μνημόνιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εξετάζονται οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει και οι δικογραφίες που υπάρχουν στη Βουλή και αφορούν μηνυτήριες αναφορές πολιτών για το πως φτάσαμε στο μνημόνιο και τις ποινικές ευθύνες που υπάρχουν» σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και το πώς θα ενοποιηθούν αυτές οι υποθέσεις.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση δημοσιογράφου για “τη δυσαρέσκεια που φέρεται να υπάρχει στις Βρυξέλλες”, σχετικά με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε: «Αυτή η κυβέρνηση δεν λαμβάνει εντολές, δεν παρακωλύει την λαϊκή εντολή»

Οι ελληνικές προτάσεις

Μια λίστα με εμπλουτισμένες προτάσεις-μεταρρυθμίσεις παρουσίασε σήμερα ο Γιάννης Βαρουφάκης στους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ειδικότερα με αναφορά την συνεδρίαση του Eurogroup, η κυβέρνηση επισήμανε ότι:

1. Το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο. Δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της.

2. Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα επτά μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη λίστα και με άλλες μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.

3. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.

4. Η ελληνική πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους, σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο, χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία.

5. Οι τρεις, για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα αφορούν:

α. Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.

β. Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.

γ. Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.