«Κλείδωσαν» οι όροι του Debate Τσίπρα – Μεϊμαράκη: Ποιες θα είναι οι καινοτομίες

«Κλείδωσαν» οι όροι του Debate Τσίπρα – Μεϊμαράκη: Ποιες θα είναι οι καινοτομίες

Ελπίδα για πιο ζωντανή διαδικασία: Απευθείας διάλογος και «buzzer» στην τηλεμαχία των δύο αρχηγών.

Με σημαντικές διαφορές σε σχέση με τον κλασσικό τρόπο που γίνονται τα debate στην Ελλάδα, θα διεξαχθεί η τηλεμαχία μεταξύ Τσίπρα και Μεϊμαράκη.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το δελτίο του ANT1, θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις, όπως το «buzzer beeper», ένα «κουμπί παρέμβασης» που θα υπάρχει μπροστά από κάθε αρχηγό, ο οποίος θα το πατά για να μπορέσει να σχολιάσει τα λεγόμενα του πολιτικού του αντιπάλου στην απάντηση που θα δίνει σε κάποιον από τους ερωτώντες δημοσιογράφους.

Ακόμη θα υπάρχει και «διάλογος» μεταξύ των δύο καθώς ο κάθε αρχηγός θα μπορεί να υποβάλλει ερωτήματα στον άλλο, ευχέρεια που επιτρέπει σε κάθε πλευρά να αναδείξει την «αχίλλειο πτέρνα» της άλλης.

Το debate θα ξεκινήσει τις 21:00 και αναμένεται να διαρκέσει δύο ώρες, με δύο διαλείμματα. Συντονιστής θα είναι δημοσιογράφος από την ΕΡΤ, ενώ θα συμμετέχουν κανονικά και οι δημοσιογράφοι από τα υπόλοιπα κανάλια εθνικής εμβέλειας.

Ο συντονιστής δημοσιογράφος αυτήν την φορά θα μπορεί να υποβάλλει και ο ίδιος ερωτήματα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Σε κάθε ερώτηση θα υπάρχει η ευχέρεια και συμπληρωματικού ερωτήματος, επομένως και απάντησης από πλευράς των αρχηγών, οι οποίοι θα έχουν και το δικαίωμα χρήσης του «κουμπιού παρέμβασης».

Οι γύροι του debate

Στον πρώτο γύρο, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα δεχτούν δώδεκα ερωτήσεις για δύο ενότητες, Εσωτερική πολιτική [Οικονομία, Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική, Δημόσια Διοίκηση, κ.ά.] – Εξωτερική πολιτική [Εθνικά θέματα, Προσφυγικό, Ευρωπαϊκά θέματα].

Στον δεύτερο γύρο, κάθε πολιτικός αρχηγός θα έχει το δικαίωμα να κάνει μια ερώτηση στον άλλον. Η ερώτηση θα έχει διάρκεια 1′ και η απάντηση 1,45′. Κάθε αρχηγός θα μπορεί αν το επιθυμεί να κάνει ένα σχόλιο στην απάντηση του αντιπάλου του για περίπου 30”.

Στον τρίτο γύρο, ο δημοσιογράφος συντονιστής θα έχει το δικαίωμα να κάνει από δύο ίδιες ερωτήσεις – ανεξάρτητα από ενότητες και χωρίς δικαίωμα «Follow up». Οι ερωτήσεις θα είναι επίσης 30” και οι απαντήσεις 1,30′. Και σε αυτόν τον γύρο οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να σχολιάσουν τις απαντήσεις των αντιπάλων του.

Στον τέταρτο και τελευταίο γύρο, κάθε πολιτικός αρχηγός θα έχει 2′, ώστε να απευθύνει το καταληκτικό του μήνυμα.

Oι κ.κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης θα είναι όρθιοι και όχι καθιστοί, όπως την προηγούμενη φορά.