Κλείδωσε ο ΦΠΑ στο 23% για τα ιδιωτικά σχολεία

Κλείδωσε ο ΦΠΑ στο 23% για τα ιδιωτικά σχολεία

Ραντεβού με τον Γιούνκερ ζήτησε ο Μεϊμαράκης - Kοινοτική οδηγία δεν επιτρέπει τη φορολόγηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Στην εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια προχωρά το υπουργείο Οικονομικών δίνοντας προθεσμία έως τις 8 Σεπτεμβρίου στις επιχειρήσεις που από 19 Αυγούστου 2015 υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ να υποβάλουν χωρίς πρόστιμο τη δήλωση μεταβολών που προβλέπει η υπαγωγή τους στο φόρο, σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαϊδου.

Αξίζει να σημειωθεί πως αναμενόταν Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα παρέχεται η δίμηνη παράταση στην εφαρμογή του ΦΠΑ στα ιδιωτικά, τελικώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο και ζήτησε από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να δρομολογήσει τις διαδικασίες.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο Βήμα FM ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ανέφερε πως υπάρχουν εισηγήσεις για να δοθεί μια παράταση δυο μηνών στον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, για να μπορέσει να αποφασιστεί από την νέα κυβέρνηση το τι θα γίνει. Μάλιστα τόνισε πως υπάρχει ήδη επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών και την πρωθυπουργό και πως μέσα στην ημέρα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Η Γενική Γραμματεία στην εγκύκλιό της σημειώνει ότι οι λοιπές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αυτών εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά, όπως:

Τυχόν συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του ΦΠΑ επί αρχικών φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου 2015 θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015.

Ο οφειλόμενος φόρος με βάση τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της περιόδου, εντός της οποίας εκδόθηκαν αυτά (για παράδειγμα για συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο, ο φόρος θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται έως και το τέλος Οκτωβρίου 2015), και

Σύνταξη απογραφής των αγαθών που κατέχουν στις 19 Ιουλίου 2015 και υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης.

Ραντεβού με τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ ζήτησε ο Ευ. Μεϊμαράκης, για θέματα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, μεταναστευτικό και κονδύλια του ΕΣΠΑ

Υπάρχει κοινοτική οδηγία που δεν επιτρέπει τη φορολόγηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η Κομισιόν έδωσε προφορική εντολή για το πάγωμα της απόφασης για φορολογηση με 23% της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία, ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης μιλώντας το πρωί στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σημείωσε ότι ζήτησε ραντεβού από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου, όπως είπε, να συζητηθούν θέματα όπως ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το μεταναστευτικό και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ