Η σύγχυση και η μη-δημιουργική «ασάφεια» παραμένουν

Η σύγχυση και η μη-δημιουργική «ασάφεια» παραμένουν

Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τα μηνύματα της Κομισιόν και τα μέτρα που φτιάχτηκαν για να μην εφαρμοστούν.

Ούτε και μετά την επιστολή της Κομισιόν, όπου προειδοποιεί ότι αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία η επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση, κατάφερε η κυβέρνηση να αποφασίσει τελικά εάν θα εφαρμόσει το μέτρο που μόλις ψήφισε ή όχι.

Παρά τις πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τις δηλώσεις του Τρύφωνα Αλεξιάδη ότι μέσα στην ημέρα επίκειται η έκδοση ΠΝΠ για το πάγωμα της εφαρμογής του μέτρου για δύο μήνες, αυτή τελικά δεν ήρθε.

Αντ’ αυτής, η ΓΓΔΕ εξέδωσε μια εγκύκλιο για την παράταση έως τις 8 Σεπτεμβρίου της υποβολής δήλωσης υπαγωγής σε ΦΠΑ των επιχειρήσεων ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Η κίνηση αυτή έγινε για να μη βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο οι επιχειρήσεις, πριν εκδοθεί η ΠΝΠ. Όμως, η πράξη δεν εκδόθηκε τελικά, με τις πληροφορίες για το τι θα γίνει να είναι ακόμη συγκεχυμένες.

Είναι άλλη μία απόδειξη ότι το νέο μνημόνιο συντάχθηκε «στο πόδι». Καμία μέριμνα για το εάν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν (άλλο ένα παράδειγμα και ο ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας), αλλά και καμία μέριμνα για τυχόν ισοδύναμα.

Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό της δυστοκίας της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα που η ίδια αποφάσισε και η ίδια ψήφισε. Και δικαιολογεί την επιφυλακτικότητα που δείχνουν ακόμη και τώρα οι εταίροι, οι οποίοι στέλνουν καθημερινά μηνύματα και προειδοποιήσεις για την εφαρμογή του Μνημονίου και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Όλα δείχνουν ένα δύσκολο μετεκλογικό τοπίο και μια πολύ απαιτητική αξιολόγηση, ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν στις ιδιωτικές συνομιλίες ότι ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει εκλείψει και εάν δεν σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση, η οποία θα προχωρήσει όλα τα μέτρα, θα βρεθούμε στο τέλος του έτους ακριβώς στο ίδιο σημείο που βρεθήκαμε το καλοκαίρι.

Για τον ίδιο λόγο παρακρατήθηκε και η υπο-δόση των 3 δισ. ευρώ, ώστε η κυβέρνηση να πιεστεί και χρονικά να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει ζωντανή την ελπίδα για ελάφρυνση χρέους.