Κλίμα έντασης πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου – Νέο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Κλίμα έντασης πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου – Νέο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Με επέμβαση των ΜΑΤ έληξε η χθεσινή διαδήλωση των φοιτητών - Κατεπείγουσα ΕΔΕ από την Αστυνομία για τον τραυματισμό φωτορεπόρτερ.

Με την επεισοδιακή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στην είσοδο του κτιρίου του Πολυτεχνείου έληξε η χθεσινή διαδήλωση των περίπου 1.500-2.000 φοιτητών χθες το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, με το κλίμα στην εκπαιδευτική κοινότητα να είναι εξαιρετικά τεταμένο τρεις μόλις ημέρες πριν από την 41η επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη σε Νομική και ΕΜΠ, το πρωί της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ.

Στις 12:00 έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στα Προπύλαια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «λουκέτο» που έβαλαν οι πρυτανικές αρχές στο ΕΚΠΑ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, καθώς και την καταστολή που σημειώθηκε την Πέμπτη στην προσπάθεια των φοιτητών να υλοποιήσουν την απόφασή τους για κατάληψη στη Νομική.

Οι φοιτητές που συγκεντρώθηκαν χθες στα Προπύλαια, λίγο μετά τις 17:30 το απόγευμα και ξεκίνησαν πορεία προς το Πολυτεχνείο. Αργότερα ωστόσο, άλλαξαν προορισμό και κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, ενώ λίγο μετά τις 19:30 κατευθύνθηκαν προς τη Νομική σχολή. Στο ύψος της οδού Ακαδημίας, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ εμπόδισαν τους φοιτητές, ωστόσο οι τελευταίοι αποφάσισαν να παραμείνουν στο σημείο.

Η αστυνομία προέβη σε εκτατεμένη χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης και η πορεία αναγκάστηκε να αλλάξει ξανά πορεία. Από την Ιπποκράτους, οι συγκεντρωμένοι φοιτητές κατευθύνθηκαν προς την Πανεπιστημίου και από εκεί, στο Πολυτεχνείο.

Αρκετοί εκ των φοιτητών διέφυγαν προς τα Εξάρχεια, ενώ οι υπόλοιποι κατευθύνθηκαν, μπροστά από την είσοδο του Πολυτεχνείου. Οι φοιτητές στην προσπάθειά τους να σπάσουν την πύλη εισόδου, χτυπήθηκαν από την αστυνομία.

Δείτε το βίντεο:

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας αναφορικά με τις πληροφορίες για τραυματισμό φωτορεπόρτερ από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Οι πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν στο διαδίκτυο ανέφεραν ότι ένας φωτορεπόρτερ τραυματίστηκε λίγο μετά τις 20:00 όταν οι φοιτητές κατάφεραν να ανοίξουν την πύλη επί της οδού Στουρνάρη, η οποία ήταν κλειστή, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εκ νέου συγκρούσεις με τα ΜΑΤ.

Σε ανακοινώσεις τους, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «μνήμες σκοτεινών εποχών», το ΚΚΕ κατήγγειλε την «προκλητική ενέργεια των πρυτανικών αρχών σε ΕΚΠΑ – ΑΣΟΕΕ και τη στάση της κυβέρνησης», ενώ την αποχώρηση των ΜΑΤ από τη Νομική ζήτησε η νεολαία ΠΑΣΟΚ.

Η απόφαση των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ να κλείσει τις κτιριακές του υποδομές στο κέντρο της Αθήνας ενόψει του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου, πυροδότησε και ενδοπανεπιστημιακές διαφωνίες, καθώς μερίδα πανεπιστημιακών έχει εκφράσει την αντίθεσή της, ενώ στο φοιτητικό μέτωπο οι κινητοποιήσεις μεταφέρθηκαν στην «περιφέρεια» του πανεπιστημίου Αθηνών με τις καταλήψεις της Ιατρικής και της Φιλοσοφικής Σχολής.

Το ΕΚΠΑ γνωστοποίησε την απόφασή του με χθεσινή του ανακοίνωση, ενώ σε ανάλογη ενέργεια προχώρησε και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το σχετικό αίτημα διατυπώθηκε από την πρυτανεία του ΕΚΠΑ προχθές το βράδυ, οπότε και οι αστυνομικές δυνάμεις ανέλαβαν τη φύλαξη του κτιρίου της Νομικής και των Προπυλαίων.

Είναι η πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία που τα ιδρύματα κλείνουν δύο ημέρες πριν από την έναρξη του τριημέρου, που θα κορυφωθεί με την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία τη Δευτέρα, και όχι την πρώτη ημέρα.

Την ίδια ώρα στη Γαλλία…

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε χθες ότι εφεξής απαγορεύεται η χρήση από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου επιθετικών χειροβομβίδων, μετά τον θάνατο –στα τέλη Οκτωβρίου– ενός οικολόγου διαδηλωτή ο οποίος έχασε τη ζωή του από μια τέτοια χειροβομβίδα.

«Επειδή το όπλο αυτό σκότωσε ένα νεαρό αγόρι 21 ετών και επειδή αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει ποτέ, αποφάσισα να απαγορεύσω τη χρήση των χειροβομβίδων αυτών στις επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης», είπε ο Καζνέβ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την ώρα που σποραδικές διαδηλώσεις εξακολουθούν να πραγματοποιούνται για να καταγγείλουν τον θάνατο του Ρεμί Φρες, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία στον χώρο του φράγματος του Σιβάν στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Δύο ημέρες μετά τον θάνατο του διαδηλωτή, κάτι που έχει να συμβεί στη μητροπολιτική Γαλλία από το 1986, ο υπουργός είχε αναγγείλει την αναστολή της χρήσης των επιθετικών χειροβομβίδων.

«Παράλληλα αποφάσισα να τροποποιήσω τους όρους χρήσης των δακρυγόνων (…). Η χρήση τους πλέον θα γίνεται από μια δυάδα που θα αποτελείται από αυτόν που ρίχνει το δακρυγόνο και έναν επόπτη που θα έχει την απαραίτητη απόσταση για να εκτιμά την κατάσταση και να καθοδηγεί την επιχείρηση», πρόσθεσε ο Καζνέβ.

Επίσης ο Γάλλος υπουργός δεσμεύθηκε να διεξαχθεί «μια πιο ενδελεχής εργασία σχετικά με τις πρακτικές μας για την διατήρηση της τάξης».

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν μία ημέρα μετά την παράδοση στο υπουργείο των αποτελεσμάτων της διοικητικής έρευνας που διατάχθηκε μετά τον θάνατο του Φρες στις 26 Οκτωβρίου.Μετά το τραγικό συμβάν, οι αρχές κατηγορήθηκαν ότι προσπάθησαν να αποκρύψουν τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτό σημειώθηκε.