Κλιμακώνει η Τουρκία: Ισχυρισμοί για μεταφορά τεθωρακισμένων σε Λέσβο και Σάμο

Κλιμακώνει η Τουρκία: Ισχυρισμοί για μεταφορά τεθωρακισμένων σε Λέσβο και Σάμο
Συνεχίζει να διατηρεί υψηλούς τόνους η Τουρκία, με το πρακτορείο Anadolu να δημοσιεύει φωτογραφίες drone που -κατά την Άγκυρα- δείχνουν ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, στρατιωτικοποιώντας τη Λέσβο και τη Σάμο.

Νέο εμπρηστικό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δημοσίευμα από το πρακτορείο Anadolu, που επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές, δημοσιεύει φωτογραφίες των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από drone, κατηγορώντας την Ελλάδα για παράνομες ενέργειες, επαναφέροντας το τουρκικό αφήγημα περί “αποστρατιωτικοποιημένων νησιών”.

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από τουρκικό drone UAV και σύμφωνα με το δημοσίευμα της Κυριακής (25/09), το drone κατέγραψε τη στιγμή της αποβίβασης στρατιωτικού εξοπλισμού από πλοία σε Λέσβο και Σάμο, δραστηριότητα που, όπως αναφέρει είναι κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου“.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το UAV που κατέγραψε τα δύο ελληνικά μεταγωγικά πλοία να ταξιδεύουν προς Λέσβο και Σάμο κατέγραψε επίσης την αποβίβαση 23 τεθωρακισμένων οχημάτων στη Λέσβο και 18 στην Σάμο. “Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα οχήματα αυτά ήταν ανάμεσα σε αυτά που έχουν σταλεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ” γράφει το Anadolu.


Στη συνέχεια, οι στρατιωτικές πηγές κάνουν λόγο για δύο περιστατικά που σημειώθηκαν στις 18 και 21 Σεπτεμβρίου και, όπως σημειώνουν “ποτελούν την πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία και να παραβιάζει το καθεστώς των μη στρατικοποιημένων νησιών”.

Οι πηγές αυτές χαρακτήρισαν “μη αποδεκτές” και “επιθετικές” τις ενέργειες της Ελλάδας, μιας χώρας συμμάχου στο ΝΑΤΟ, όπως επισημαίνουν και σημειώνουν ότι έγιναν “κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του πνεύματος της βορειοατλαντικής συμμαχίας και αντίθετα με τις εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο και σχέσεις καλής γειτονίας”.

Συνεχίζοντας, οι στρατιωτικές πηγές κάνουν ξανά λόγο για παραβίαση του κατά την Τουρκία καθεστώτος των αποστρατικοποιημένων νησιών και υποστηρίζουν πως με τα φορτία αυτά “τα τεθωρακισμένα οχήματα που δόθηκαν από τις ΗΠΑ, αντικατέστησαν άλλα οχήματα που βρίσκονταν στα δύο νησιά”.

“Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται κάθε πρόσκληση για διαπραγματεύσεις και κάνει αυτές τις προκλητικές κινήσεις αυξάνει την ένταση με επιθετικές και παράνομες κινήσεις” καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: News247.gr