Κλιματική αλλαγή, χρέος και ψηφιακή μετάβαση οι βασικές παγκόσμιες προκλήσεις για ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Κλιματική αλλαγή, χρέος και ψηφιακή μετάβαση οι βασικές παγκόσμιες προκλήσεις για ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα
WASHINGTON DC, UNITED STATES - APRIL 11: In this photo International Monetary Fund (IMF) logo is seen in Washington D.C., United States on April 11, 2023. Celal Gunes / Anadolu Agency (Photo by Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
«Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις», αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σε κοινή δήλωση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, η Kristalina Georgieva του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και ο Ajay Banga της Παγκόσμιας Τράπεζας εστίασαν στις δυσκολότερες παγκόσμιες προκλήσεις, δίνοντας έμφαση στην κλιματική αλλαγή, στο αυξημένο παγκόσμιο χρέος και στις δυσκολίες της ψηφιακής μετάβασης.

Το δίδυμο σκιαγράφησε το τρέχον παγκόσμιο οικονομικό τοπίο, που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και μια διαρκώς επιταχυνόμενη ψηφιακή μετατόπιση. Τόνισαν τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει ιστορικά και θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν τα θεσμικά όργανα του Μπρέτον Γουντς, δηλαδή το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, σε τέτοια πλαίσια.

Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο

Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ομόφωνα ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί την παγκόσμια ειρήνη, την ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα. Η προτεινόμενη στρατηγική τους στοχεύει στην απρόσκοπτη ενσωμάτωση των κλιματικών και αναπτυξιακών στόχων των χωρών μελών τους. Κλειδί για αυτήν την πρωτοβουλία είναι ο σχηματισμός της Συμβουλευτικής Ομάδας για το κλίμα Bank-Fund, η οποία θα διασφαλίσει την ευθυγράμμιση των προσπαθειών των ιδρυμάτων που σχετίζονται με το κλίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιμετώπιση του γρίφου του παγκόσμιου χρέους

Οι θεσμοί εντείνουν τις συνεργατικές προσπάθειές τους παρά τις αυξανόμενες παγκόσμιες ανησυχίες για την αύξηση των επιπέδων χρέους. Η κύρια εστίασή τους είναι να βοηθήσουν τις χώρες να ενισχύσουν τη διαχείριση του χρέους και τη διαφάνεια, να βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά και να ενισχύσουν τη δημοσιονομική ευθύνη.

Ψηφιακή μετάβαση

Ενώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη και ευρύτερη προσβασιμότητα στις υπηρεσίες, η πρόκληση παραμένει: περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, εξακολουθούν να είναι εκτός σύνδεσης. Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα στοχεύουν να εργαστούν χέρι-χέρι, βοηθώντας τα έθνη να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της ψηφιοποίησης, από τη συλλογή εσόδων έως τα συστήματα δημόσιων δαπανών, διασφαλίζοντας ότι αποκομίζουν τα οφέλη της, ενώ μετριάζουν τους σχετικούς κινδύνους.

Οι ηγέτες και των δύο θεσμών ζήτησαν ενιαία δράση, τονίζοντας την ανάγκη συγχώνευσης εγχώριων και διεθνών πόρων.

Η κοινή αυτή δήλωση είναι ένα ξεκάθαρο κάλεσμα για παγκόσμια συνεργασία, το οποίο έρχεται ενόψει των Ετήσιων Συναντήσεων του ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρόκο τον επόμενο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: