Κλινικές δοκιμές κατά του Έμπολα στην Αφρική από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Κλινικές δοκιμές κατά του Έμπολα στην Αφρική από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Τρεις επιστημονικές έρευνες για τη μελέτη δραστικών ουσιών κατά της επιδημίας θα διεξάγουν οι γιατροί της ΜΚΟ στη Γουινέα και τη Λιβερία.

Τις πρώτες κλινικές δοκιμές τριών αγωγών κατά του ιού Εμπολα πρόκειται να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο σε τρία από τα κέντρα τους στη Γουινέα και τη Λιβερία οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεργάζεται στις δοκιμές αυτές. Ο τελευταίος του απολογισμός χθες έκανε λόγο για 5.160 θανάτους σε 14.098 κρούσματα.

«Είναι μια πρωτοφανής διεθνής συνεργασία που δίνει ελπίδα στους ασθενείς να λάβουν μια πραγματική θεραπεία κατά του ιού Εμπολα, ο οποίος σκοτώνει σήμερα το 50 έως το 80% όσων έχουν προσβληθεί», επεσήμανε η γιατρός της οργάνωσης, Ανίκ Αντιέρενς, που συντονίζει τις κλινικές δοκιμές για τους ΓΧΣ.

Καθώς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία κατά της επιδημίας που πλήττει χώρες της δυτικής Αφρικής, οι τρεις χωριστές κλινικές δοκιμές αποσκοπούν στην εύρεση δραστικής θεραπείας, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Οι τρεις μελέτες θα τεθούν αντίστοιχα υπό την επίβλεψη τριών επιστημονικών κέντρων. Οι δοκιμές με το αντιρετροϊκό φάρμακο brincidofovir της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Chimerix στο κέντρο ELWA της Μονρόβιας στη Λιβερία υπό την επίβλεψη του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι δοκιμές με το αντιρετροϊκό φάρμακο favipiravir της ιαπωνικής Fujifilm στο Γκεκέντου της Γουινέας υπό το γαλλικό INSEM (Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας) και οι δοκιμές με αγωγή που έχει ως βάση το αίμα και το πλάσμα ασθενών που έχουν αναρρώσει στο κέντρο του Κόνακρι, πρωτεύουσας της Γουινέας υπό την επίβλεψη του ολλανδικού Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής της Αμβέρσας.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τον Φεβρουάριο του 2015, σύμφωνα με τους ΓΧΣ. Στις δοκιμές δεν θα χρησιμοποιηθούν ομάδες placebo και θα μετάσχουν εκατοντάδες ασθενείς που πάσχουν μόνο από τον ιό Εμπολα, οι οποίοι θα συναινέσουν έπειτα από ενημέρωση που θα τούς γίνει. Ενδεχομένως τους προσεχείς μήνες να προστεθούν νέα πειραματικά φάρμακα, αν είναι έτοιμα να δοθούν για κλινικές δοκιμές.

Ερευνητές θα παρακολουθούν τους ασθενείς και θα συλλέγουν στοιχεία για τα ποσοστά επιβίωσης. Οι δοκιμές μπορεί να σταματήσουν νωρίς, αν μια θεραπεία αρχίσει να παρουσιάζει εμφανή οφέλη ή παρενέργειες.

Οι ΓΧΣ δήλωσαν ότι οι δοκιμές έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιήσουν διαταραχές στους ασθενείς, ενώ τηρούν τα διεθνώς αποδεκτά ηθικά πρότυπα με στόχο «ασφαλή επιστημονικά δεδομένα να παραχθούν και να μοιραστούν για το κοινό καλό».

Η ΜΚΟ κάλεσε τις φαρμακοβιομηχανίες να αναβαθμίσουν τώρα την παραγωγή, να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν να μην υπάρξει χάσμα μεταξύ του τέλους των δοκιμών και της οποιαδήποτε ευρείας εισαγωγής φαρμάκων, αν διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλή και δραστικά.

«Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι θεραπείες αυτές θα είναι θαυματουργές», δήλωσε η Αντιέρενς. «Ωστόσο πρέπει να τα προχωρήσουμε σε όλα αυτά, σε μια προσπθεια τα σκευάσματα που είναι τώρα διαθέσιμα να αυξήσουν τις ευκαιρίες για την εύρεση δραστικής θεραπείας».