Κλειστά μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου τα σχολεία στην Πέλλα

Κλειστά μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου τα σχολεία στην Πέλλα
Μπουκάλι με αντισηπτικό μπροστά από μαθητές της Γ΄ Λυκείου που κρατούν απόσταση στην αίθουσα διδασκαλίας, τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2020. Σε ένα πρωτόγνωρο, περιβάλλον μπήκαν στις τάξεις τους οι μαθητές της Γ’ Λυκείου των δυο σχολείων στο Ναύπλιο. Οι μαθητές μπήκαν κατευθείαν στις τάξεις χωρίς την πρωινή συγκέντρωση, ενώ πολλοί καθηγητές και μαθητές ήταν εφοδιασμένοι με μάσκες προστασίας αλλά και μεζούρες για την τήρηση των αποστάσεων. Η επιστροφή στα σχολεία δύο μήνες μετά το κλείσιμο τους ήταν κάπως αμήχανη, καθώς καθηγητές και μαθητές θα πρέπει να έχουν συνέχεια στο μυαλό τους τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού. Από σήμερα λοιπόν μπήκαν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά, από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ την επόμενη εβδομάδα – 18 Μαΐου – θα ακολουθήσουν οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Άγνωστο ακόμη παραμένει αν και πότε θα γυρίσουν στα σχολεία οι μαθητές του δημοτικού. Τις τελευταίες οδηγίες στους μαθητές έδωσε ο Λυκειάρχης των σχολείων. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιπλέον, σε άλλες 20 σχολικές μονάδες ανά την επικράτεια έχει ανασταλεί η λειτουργία συγκεκριμένων τμημάτων για ορισμένο χρονικό διάστημα. Από αυτές, οι 17 αφορούν σχολεία της Αττικής και οι υπόλοιπες τρεις αφορούν τμήματα σε σχολεία του Πύργου, των Τρικάλων και των Σερρών.

Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων στην Περιφερειακή Ενότητας της Πέλλας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία της περιοχής δεν είχαν ανοίξει την περασμένη Δευτέρα, λόγω των τοπικών επιδημιολογικών δεδομένων και την Κυριακή ανακοινώθηκε παράταση της απόφασης για ακόμη εβδομάδα, δηλαδή έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Aνάλογο ήταν το πλαίσιο, την περασμένη εβδομάδα, και για τη Λέσβο, λόγω των κρουσμάτων που κατεγράφησαν τις προηγούμενες ημέρες στο ΚΥΤ της Μόριας. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει υπάρξει απόφαση παράτασης του «λουκέτου» στα σχολεία του νησιού.

Εκτός από τις εκπαιδευτικές δομές στην Περιφέρεια Πέλλας, μέχρι στιγμής τέσσερα σχολεία της επικράτειας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους πλήρως. Πρόκειται για το 2ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής και το 2ο Δημοτικό Βουτών Ηρακλείου, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί έως και τις 27 Σεπτεμβρίου, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας, το οποίο θα παραμείνει κλειστό έως και τις 30 Σεπτεμβρίου και το 2ο Νηπιαγωγείο Δάφνης, το οποίο θα παραμείνει κλειστό έως και την 1η Οκτωβρίου.

Επιπλέον, σε άλλες 20 σχολικές μονάδες ανά την επικράτεια έχει ανασταλεί η λειτουργία συγκεκριμένων τμημάτων για ορισμένο χρονικό διάστημα. Από αυτές, οι 17 αφορούν σχολεία της Αττικής και οι υπόλοιπες τρεις αφορούν τμήματα σε σχολεία του Πύργου, των Τρικάλων και των Σερρών.

Υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να παρακολουθείτε ποιες εκπαιδευτικές δομές τίθενται σε αναστολή λειτουργείας εδώ.

Τι προβλέπεται για αναστολή λειτουργίας τμημάτων και σχολικών μονάδων

Υπενθυμίζεται ότι για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού σε σχολικές μονάδες, έχει συσταθεί μία task force από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και ένα πλήρες πρωτόκολλο που θα ακολουθείται σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού.

Μέσα από αυτή την ομάδα θα διευκολύνεται το κλείσιμο του σχολείο εάν υπάρξει κρούσμα, καθώς πλέον δεν θα χρειάζεται Κοινή Υπουργική απόφαση.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας έστειλε εγκύκλιο προκειμένου να γίνουν υγειονομικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία (ημερήσιας, εσπερινά, δημόσια, ιδιωτικά) και τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Ο ρόλος του υπεύθυνου διαχείρισης Covid-19

Επίσης,  σε κάθε σχολείο θα υπάρχει ένας υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του.

Ο υπεύθυνος οφείλει να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό και τους μαθητές για την έγκαιρη αντιμετώπιση των κρουσμάτων. Επίσης, θα έχει την ευθύνη να καταγράφει περιστατικά που σχετίζονται με κορωνοϊό καθώς επίσης και της απομόνωσης κρούσματος.

Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος κορωνοϊού του κάθε σχολείου θα επικοινωνεί με τους γονείς, τη διεύθυνση του σχολείου, τις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης και υγείας, καθώς και με τον ΕΟΔΥ σε περίπτωση ύπαρξης ύποπτου κρούσματος.

«Ο υπεύθυνος ενημερώνει και εκπαιδεύει προσωπικό για έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση κρουσμάτων. Επικοινωνεί με γονείς, διευθύνσεις εκπαίδευσης και ΕΟΔΥ» είπε.

Τέλος, θα είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση του χώρου για την απομόνωση των ύποπτων περιστατικών, καθώς και για την καταγραφή των στενών επαφών των κρουσμάτων.